Pooštreni zakon o turizmu štiti prava putnika

Predlog za novi zakon o turizmu se javio kao neophodna mera nakon mnogobrojnih malverzacija turističkih agencija koja su odjeknula širom Srbije. Ovaj zakon bi trebalo da spreči slične situacije i da zaštiti putnike od zloupotrebe agencija za koju su se opredelili. Pogledajte kakve promene novi zakon o turizmu teži da uvede, a tiču se obaveznog osiguranja turističkih agencija na čak milion evra u odnosu na dosadašnjih 300 000 €.

zakon sud cekic

Putnicima je neophodna veća sigurnost

Šteta od 600 000 € koja je pokrenula ceo ovaj postupak je posledica turističke agencije S.A.B. koja je otkazala 2.249 aranžmana. Kako je dosadašnja praksa bila takva da osiguranje iznosi 300.000 €, putnicima turističke agencije S.A.B je moguće vratiti iznos u visini od svega 50 do 65% od uplaćene sume, a za ostatak će građani morati da čekaju iscrpljujući postupak.

Građani ponovo ostali uskraćeni za letovanje

Problem je što se građani i u slučaju punog povraćaja novca bore sa administracijom zbog koje svoj godišnji odmor moraju da odlože ili čak otkažu do sledeće godine. Kako putnici ne bi bili ti koji izvlače deblji kraj, neophodne su pojačane mere prevencije i svest o načinima žalbe. PutujSigurno.rs je portal na kome možete pročitati iskustva i ocene turističkih agencija koje su ostavili drugi putnici, ne bi li se izdvojile najbolje turističke agencije.

Pojačan rad inspekcija u turizmu

Da se država trudi da stane na put ozloglašenim agencijama govori činjenica da je od početka godine Turistička inspekcija resornog ministarstva oduzela 7 licenci za rad.

Rasim Ljajić je izjavio da nigde ne postoji apsolutna zaštita od prevaranata, lopova i kriminalaca i ne postoji zakon koji to može da uredi, ali da postoji zakon koji može da uredi jasnu proceduru – na koji način neko može da se registruje, funkcioniše i radi kao turistička agencija.

Da li to označava kraj “malih” agencija?

U Srbiji postoji čak 560 turističkih agencija (organizatori putovanja) što je veliki broj i za mnogo veće države. Kako ističe ministar Rasim Ljajić, država ne može zabraniti poslovanje agencija, ali može pooštriti kriterijume koje će one morati da ispune.

Pročitajte još: Kako ne nasesti na prevare na putovanjaima.

Autor: Marija Prodanović | Objavljeno: 10.07.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.