Uvodi se porez na noćenje u Grčkoj od 1. januara 2018.

Grčka uvodi novi porez na noćenje, te će svi turisti koji pođu u Grčku na letovanje sledeće godine, morati da izdvoje određenu sumu za porez na smeštaj u apartmanima, odnosno nešto višu sumu za smeštaj u hotelima. Evo koliki je porez na noćenje u Grčkoj i zašto se uvodi.

Dok s jedne strane čitamo vesti o tome da će Grčka sledeće godine stati na noge, sa druge strane nam stižu vesti o tome da vlasti Grčke od 1. januara 2018. godine uvode porez na noćenje u Grčkoj.

Borba protiv neprijavljenih apartmana

Glavni razlog za uvođenje pomenutog poreza na smeštaj, jeste želja grčkih vlasti da stane na put neprijavljenim apartmanima i izdavanju smeštaja na crno.

Posmatrano u praksi, uvođenje poreza znači da će vlasnici apartmana i druge vrste smeštaja, morati da prijave sve svoje goste. Na osnovu ove prijave, na gostima je plaćanje poreza.

Plaćanje poreza će se vršiti na osnovu smeštajne jedinice (studio, apartman, soba u hotelu…) na bazi jednog noćenja.

Koliko će iznositi porez na noćenje?

Porez na noćenje u Grčkoj će varirati u odnosu na tip smeštaja, pa će tako najbolje proći gosti koji letuju u apartmanima, ili eventualno gosti hotela od jedne do dve zvezdice. Kategorizacija hotela – broj zvezdica i sadržaja u hotelu, uticaće na visinu cene poreza za noćenje.

Cene poreza za noćenje u Grčkoj:

  • Apartman / studio: 0.5 €
  • Soba u hotelu sa * i ** = 0.5 €
  • Soba u hotelu sa *** = 1.5 €
  • Soba u hotelu sa **** = 3 €
  • Soba u hotelu sa ***** = 4 €

Kako će se plaćati ovaj porez?

Prema izjavi za Politiku direktora Jute, Aleksandra Seničića, ova poreska obaveza će se odnositi na preduzeća registrovana u Grčkoj tj. na sve smeštaje koji su zvanično prijavljeni i imaju dozvolu za rad. Vlasnici vila i apartmana će najverovatnije ovaj porez obračunavati u sklopu same cene noćenja, dok će hoteli najverovatnije porez naplaćivati direktno od putnika pri prijavljivanju na recepciji.

Ovom metodom će se lakše uočiti poslovanje neprijavljenih vila, hotela i drugih smeštajnih kapaciteta koja u Grčkoj posluju na crno.

Iako nije u pitanju previsok porez, pogotovo u pogledu apartmanskog smeštaja kao najpopularnijeg vida smeštaja u Grčkoj među domaćim turistima, uz potencijalni rast cena u Grčkoj, ovaj porez će verovatno uticati na više cene aranžmana za leto 2018.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.