Valparaiso – Rajska dolina Čilea

“Valparaiso

Kakva glupost si ti,

Koja luda,

Luda luka…” Oda Valparaisu, Pablo Neruda

Generacije kreativnih hodočasnika su vezane za preporođenu lepotu i boemsku vibraciju Valparaisa. Sledili su ih putnici, koje su privlačila romantična, haotična strma brda (njih 42) koja se naglo izvlače iz vode. Unikatan duh Južne Amerike se može videti upravo ovde.

Složenih visina sa izbledelim vilama, uspinjače iz XIX veka, trošne kaldrme, isprepletani putevi i kaleidoskopski krovovi, Valparaiso je zaista raj za fotografe. Valparaiso, vitalna luka Čilea, nesumnjivo je jedinstven i ubraja se u najlepše gradove u svetu (“rajska dolina”). Autentične žičare stare više od jednog veka, umetnost i boje su sveprisutni. Jednom su ga pirati opustošili, tokom XIX veka je bio izuzetno bogat, povređen mnogim zemljotresima, neugledni grad je privlačio kreativce i intelektualce decenijama. I dobro, morate priznati, teško je ne pokleknuti pred šarmom Valparaisa.

Otkrijte Valparaiso kroz ulice, stepenice i uspinjače koje će vas odvesti do brda. Ostanite zapanjeni posebnim oblikom grada, njegovom arhitekturom i pogledom sa brojnih vidikovaca. U nastavku smo izabrali za vas neka tipična mesta u Valparaisu…

Ono što ćete zapamtiti tokom boravka u Valparaisu jesu živopisne slike koje pokrivaju sive gradske fasade. Drevne vile i moderni grafiti koegzistiraju u skladnom haosu, donoseći osmeh na lice. Anonimni i poznati umetnici sarađuju, i od grada stvaraju jedno veliko umetničko delo. Ovde je dostupna ulična umetnost u svom najboljem izdanju, i to besplatno!

Valparaiso često porede sa San Franciskom, verovatno zbog brojnih žičara. Izgrađene između 1883. i 1916. godine, žičare čine značajan deo gradskog identiteta. Danas predstavljaju zabavan način da obiđete grad, brzo i bez napora!

Zaronite u svemir Pabla Nerude, čileanskog pesnika i ambasadora u Španiji i Francuskoj, u njegovoj kući La Sebastiana. Arhitekte i sanjari će se zasigurno zaljubiti u ovu nekonvencionalnu kuću u kojoj je svaki detalj pažljivo odabran od strane vlasnika. La Sebastiana se nalazi na Florida Hill-u i pruža vam neverovatan pogled na Valparaiso. Sigurno mesto inspiracije koje ne smete propustiti!

Najbolji period predviđen za posetu grada je u leto južne hemisfere (novembar-mart). Grad je preplavljen turistima tokom decembra u vreme bučnog Carnaval de Valparaíso, što kulminira novogodišnjim vatrometom iznad luke.

Dva brda su naročito karakteristična za Valparaiso, ističu se svojom engleskom arhitekturom iz XIX veka, možete im pristupiti tipičnim uspinjačama. Da biste došli do Alegre brda uzmite “El Peral” žičaru, dok do Concepcion brda možete doći žičarama “Concepción” i “Queen Victoria”. Ove uspinjače vas mogu odvesti do nekih od najvažnijih delova grada kao što su Paseo Yugoslavo i Paseo Gervasoni. Sa ovih vidikovaca pružaju se panorame Valparaisa.

Za obilazak grada koristite autobuse, trolejbuse, zajednički taksi (colectivos) za lokalna putovanja, metro Merval za regionalna putovanja i naravno uspinjače.

Ukusne obroke ćete verovatno pronaći na El Mercado Cardonal (zatvorena nedeljom) gde će vam se pogled izgubiti među mirisima voća, povrća, ribe i ribljih restorana. Poručite pivo i chorrillanu (lokalni prženi odrezak koji sadrži jaja, krompir i luk) u nekoj od tradicionalnih lučkih kafana poput Bar La Playa ili Calle Serrano.

Vikendom ili u vreme praznika prelistajte retke, antikvarne knjige na Feria de Antiguedades ili Libros La Merced.

Uspinjače u Valparaisu rade na konceptu iz XVI veka projektovanom u Hohensalzburg Fortress u Salcburgu. Istorijski centar grada je deo svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. U Valparaisu su rođeni bivši predsednik Čilea Salvador Aljende, general i diktator Augusto Pinoče. U gradu je živeo i stvarao pesnik Pablo Neruda.

“Volim, Valparaiso, sve što grliš, sve što zračiš, nevesto mora… Volim nasilnu svetlost kojom se obraćaš mornaru na moru noći.”

Jedan meandar kroz splet strmih aleja i stepeništa otkriva atraktivnu uličnu umetnost i pogled na okean sa pešačkih prolaza u zagrljaju padine. Onda hladan vetar dolazi sa Pacifika, padne noć, a siluete brda se pojavljuju pod tamnim nebom, stapajući Valparaiso sa poezijom koja curi kroz svaku poru…

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.