Varšava – šta videti i kako putovati u prestonicu Poljske

Novi centar Evrope, dinamičan epicentar kulture, živa metropola – reč je o glavnom gradu Poljske, Varšavi. Putovanje u Varšavu idealno je obaviti za vikend, bilo da dolazite sami, sa porodicom ili prijateljima; Varšava privlači turiste iz čitavog sveta svojom jedinstvenom mešavinom tradicije i modernosti. Na turističkoj mapi Evrope ovo je mesto koje se mora obići.

grad Varšava

Opšte informacije o Varšavi

Republika Poljska nalazi se u Srednjoj Evropi i ima oko 40 miliona stanovnika.

Varšava je najveći i glavni grad Poljske. Ovaj grad je takođe i sedište Mazovijeckog vojvodstva. Ima oko dva miliona stanovnika.

Varšava je smeštena na obali reke Visle, udaljena od Baltičkog mora 385 km i oko 350 km severno od Karpata. Grad se prostire na Varšavskoj visoravni. To je danas moderan poslovni i kulturni centar i jedna od najzelenijih evropskih metropola.

Istorija Varšave

Prema legendi koja se vezuje za nastanak i poreklo imena poljske prestonice, ribar Vars se zaljubio u morsku sirenu Savu koja je do tog mesta na obali Visle stigla plivajući od Baltičkog mora. Na mestu gde su se upoznali, on je podigao grad i nazvao ga Varšava.

Prvo naselje na mestu Varšave nastalo je u 9. veku i zvalo se Brodno. Pod sadašnjim imenom ovaj grad na obali Visle postoji od 1281. godine, a prestonica postaje 1526. godine.

Pre Drugog Svetskog rata, Varšava je bila jedan od najlepših gradova u Srednjoj Evropi; u toku rata grad je potpuno razrušen, a većina stanovništva bila je ubijena, pa se čak i razmišljalo da li ovaj grad obnavljati. 1939. godine grad su bombardovali Nemci.

Nakon rata grad je ipak obnovljen, a stari delovi su rađeni na osnovu slika i razglednica s prikazima originalnih zgrada iz 17. i 18. veka.

U ovom gradu je 1955. godine potpisan Varšavski pakt.

Uprkos ovako burnoj prošlosti, Varšava je izrasla u svetsku metropolu, lepša, blistavija, modernija nego što je ikad bila.

Korisne informacije

  • udaljenost od Beograda do Varšave iznosi oko 1200 km; ako vam se posećuje Varšava putovanje će vam oduzeti oko 11 sati vožnje automobilom, i nešto više ako putujete autobusom.
  • jezici koji se ovde govore jesu poljski i engleski.
  • valuta je evro.
  • gradski prevoz je jeftin, tako da možete bez problema obići sve delove ovog divnog grada.

Treba napomenuti da državljanima Srbije nije potrebna viza za Poljsku, kao i da ovde imate pravo na povraćaj poreza!

Varšava nije bogata hotelima, niti drugim oblicima turističkog smeštaja, tako da su joj prilično ograničeni kapaciteti. Ako planirate da odsednete u Varšavi, rezervišite smeštaj unapred, pogotovo leti.

Varšava znamenitosti

Iako je imala burnu prošlost, danas je Varšava grad koji je bogat dvorcima i palatama, otvorenim parkovima, crkvama i zanimljivim galerijama, grad u kome možete svašta zanimljivo da posetite i vidite.

Posle Berlina, Varšava je najveće gradilište u Evropi. Na sve strane niču nove zgrade od čelika i stakla, kompleksi luksuznih apartmana, poslovni prostori, svetske banke, kao i međunarodne organizacije.

Sve znamenitosti Varšave možete obići peške, turističkim gradskim prevozom, tramvajem ili kočijama.

Varšavska sirena

Varšavska Sirena

Simbol Varšave jeste Varšavska sirena koja drži mač, a nalazi se i na gradskom grbu od 14. veka.

Legenda kaže da je sirena jedna od dve sestre sirene iz Baltičkog mora. Sirena je rekom Vislom doplivala do Varšave, a kao zahvalnicu ribaru koji je spasao iz mreže, obećala je da će štititi njega i njegov grad – prema legendi, to čini i danas. Njena sestra se nastanila u Kopenhagenu, gde je i danas možete videti na ulazu u luku.

Stari grad (Stare Miasto)

Stari grad u Varšavi

Stari grad je staro gradsko jezgro sa kamenim kućama šarenih fasada; opasan je zidinama, i sa svojom upečatljivom kulom Barbakan iz 16. veka, čini kompleks koji je u prošlosti štitio grad od neprijatelja.

Stari grad datira iz 13. veka. u Drugom Svetskom ratu je uništen, a danas je renoviran do savršenstva i uvršten je u Uneskovu listu svetske baštine, kao jedinstven primer posleratne obnove starog središta grada.

U starom delu grada se nalaze tradicionalni restorani, prodavnice i kafane. Izdvojte jedan dan i prošetajte predivnim uskim romantičnim ulicama Starog grada.

Stari grad u Varšavi

Na ovom mestu stičete utisak da se vreme zaustavilo negde u dalekoj prošlosti. Neuništivi stari grad je upravo glavna turistička atrakcija Varšave.

Polazna tačka obilaska Starog grada je Kraljevski dvorac, koji je smešten na visokom platou nad rekom Vislom.

Kraljevski dvorac

Kraljevski dvorac je nekada bio rezidencija poljskih kraljeva, a danas je pretvoren u muzej stilskog nameštaja, tapiserija, porcelana i druge dekorativne umetnosti.

Ovaj dvorac vodi do kraljevskog parka Lazienski, a zatim do palate Vilanov. To je mesto gde je živeo kralj Jan III Sobjeski sa svojom suprugom. Kralj Jan je pobedio Turke u Bečkoj bici.

Trg Rinek Starego Mjasta

Na čuvenom trgu Rinek Starego Mjasta nalaze se najlepše srednjovekovne građevine. Svakodnevno ovaj trg vrvi od šetača, uličnih muzičara, prodavnica slika i suvenira.

Na ovom trgu se tokom leta održava festival na otvorenom, a na festivalu se okupljaju muzičari iz svih delova sveta.

Katedrala svetog Ivana Krstitelja

Katedrala svetog Ivana Krstitelja je jedna od tri varšavske katedrale, smatra se najstarijom crkvom u Varšavi, kao i najvažnijom sakralnom građevinom u Poljskoj. Izgrađena je u gotičkom stilu.

Kuća Marije Kiri

Kuća Marije Kiri je zanimljiv objekat, koji je pretvoren u muzej i nalazi se u ulici Fjera broj 16. Tu se čuvaju predmeti i originalni instrumenti korišćeni u ogledima iz hemije i fizike ove slavne naučnice i njenog muža Pjera Kirija.

Muzej Frederika Šopena

Nikako ne zaboravite da obiđete i muzej čuvenog kompozitora Frederika Šopena, koji je više od dvadeset godina svog života proveo upravo u Varšavi. On je rođen u blizini Varšave u Železovoj Voli. Sa svojih sedam godina uveliko je komponovao, a sa osam već održavao koncerte.

Preminuo je u Parizu, gde je i sahranjen, a srce mu je preneto u crkvu svetog Krsta u Varšavu, u skladu sa njegovim testamentom.

U ovom muzeju se nalazi najobimnija zbirka predmeta koji su pripadali ovom kompozitoru. Treba napometi da je ovo najmoderniji biografski muzej u Evropi.

Takođe u Varšavi preporučujem i uživanje u koncertu sa delima Frederika Šopena koji se održava u Varšavskom muzičkom udruženju, a koji se nalazi u istorijskoj zgradi iz 18. veka u blizini Opere u starom gradu. Koncert se održava u prelepoj dvorani sa 80 mesta. Koncert traje sat vremena, a posle koncerta možete kupiti CD, knjige i albume Frederika Šopena.

Tokom leta Šopenovi, koncerti stalno se održavaju u parku Lazienki.

Rezidencija Lazienski

Obavezno posetite i letnju kraljevsku rezidenciju Lazienski, kao i park koji je okružuje. Rezidencija datira iz 17. veka.

Ova palata je izgrađena u klasičnom stilu, nazivaju je još i Dvorac na vodi, jer od njenog odraza na mirnoj površini jezera na čijoj obali je podignut svakome zastaje dah.

Zamak kulture i nauke

U Varšavi se nikako ne možete izgubiti, jer gde god se okrenete vidite vrh „džinovske olovke”, kako nazivaju čuvenu zgradu Zamka kulture i nauke – strancima je ova zgrada glavni orijentir prilikom obilaska grada.

Zgrada je visoka 230 m i na njenom tornju je smešten najveći sat sa “četiri lica” u Evropi. Prečnik svakog od njegova četiri brojčanika je šest metara i vidi se iz svih delova grada.

Nalog za podizanje ove zgrade dao je Staljin; izgrađena je u periodu od 1952. do 1955. u tipičnom socrealističkom stilu.

Do raspada Sovjetskog saveza, ovaj zamak je predstavljao simbol veza između dva naroda. Iako je zamak trebao da bude poklon sovjetskog naroda poljskom stanovništvu, izgradnju su finansirali sami Poljaci, uz ogromna odricanja.

Kopernikov naučni centar

Na listi gde su najbolje turističke atrakcije u Varšavi nalazi se i nešto za ljubitelje nauke: Kopernikov naučni centar, gde možete lično ispitati zakone fizike i izvoditi sopstvene eksperimente.

Sigmundov Stup

Sigmundov Stup je najstariji i najviši necrkveni spomenik u Varšavi. Podignut je 1644. godine u čast vladara koji je 1596. godine premestio prestonicu iz Krakova u Varšavu, čime je Varšava postala glavni grad Poljske.

Stup je visok 22 metra. Kralj u jednoj ruci drži mač, što je simbol hrabrosti, a u drugoj krst koji predstavlja njegovu predanost u borbi protiv zla.

Nacionalni stadion Varšave

Simbol nove Varšave je Nacionalni stadion, izgrađen za UEFA Evropsko prvenstvo u fudbalu 2012. godine. UEFA je ovaj stadion nagradila sa pet zvezdica, gradio se četiri godine, a u njega je uloženo tačno 500 miliona evra.

Muzeji u Varšavi

Poseta varšavskim muzejima pomoći će vam da shvatite burnu istoriju ovog poljskog grada. Za sve obožavaoce umetnosti i istorije, tu su:

  • Narodni muzej, sa izvanrednom zbirkom poljskih i stranih umetničkih dela;
  • Muzej poljskih Jevreja, arhitektonski biser Varšave;
  • Muzej Varšavskog ustanka – svetska, interaktivna institucija.

Parkovi i šetnja kraj reke Visle

Parkovi prekrivaju gotovo četvrtinu Varšave, tako da posle duge šetnje možete sesti i odmoriti u nekom od predivno uređenih parkova.

Uveče vam predlažem da date sebi oduška i prošetate kraj reke. Reka Visla je na mnogim mestima i dalje divlja i prirodna. Svim ljubiteljima alternativnih stilova preporučujem da pređu reku i posete gradsku opštinu u Pragu. Stare kuće od cigala i zgrade nekadašnjih fabrika pretvorene su u galerije, kafee, pozorišta i klubove.

Praški kvart – mesto mladih

U Varšavi ima više od 55.000 studenata. Praški kvart na desnoj obali Visle je omiljeno mesto okupljanja mladih.

U ovom kvartu naići ćete na mnogobrojne umetničke galerije, kafiće i butike, koji su smešteni u prostorima napuštenih fabrika i magacina.

U nekadašnjoj fabrici cipela, otvoren je hram avangardne kulture. Prostor ima 2.500 kvadratnih metara, i tu se tokom cele godine održavajaju koncerti džez muzičara, pozorišne predstave, modne revije, kao i filmske projekcije.

Festivali u Varšavi

Svake godine grad je domaćin sjajnih dešavanja, a neki od njih su opštinski festivali.

Za ljubitelje džeza se održava festival u „Džez u Starom gradu“, koji traje od jula do avgusta.

Zatim, šou vode, svetlosti i zvuka koji se održava u parku Fontana. Šou se održava svakog vikenda od proleća do jeseni.

Tu su i brojna pozorišta, bioskopi i umetničke slike koje dopunjuju sve ove događaje.

Varšava je grad koji mnogo toga ima da ponudi – zbog svog raznovrsnog sadržaja, Varšava je proglašena za kulturnu prestonicu Evrope za 2016. godinu.

Izleti

Organizovane ture za obilazak Varšave su veoma popularne kod stranih turista, jer se mogu videti sve istorijske i kulturne znamenitosti. Programi uglavnom uključuju obilaske starih i novih delova Varšave, Crkvu Svete Ane, park i statuu čuvenog kompozitora Šopena.

Takođe se iz Varšave svakodnevno organizuju i izleti do Krakova, koji je drugi grad po veličini u Poljskoj, koji toplo prepuručujem da obiđete jer je pun istorijskih i kulturnih znamenitosti.

Restorani u Varšavi

Varšava nudi ogroman broj prelepih restorana u kojima možete prezalogajiti, kao i barova u kojima se možete nakon duge šetnje osvežiti hladnim napitkom.

Neki od specijaliteta su haringe sa lukom, vuzetka – kremasta čorba, ražana čorba i knedle.

Za dezert, morate obavezno probati čuveni slatki simbol Varšave: zigmuntovku. To je vrsta kapkejka sa puslicom, a ne treba propustiti ni toplu čokoladu iz Vedela, ili sjajne krofne iz Bliklea.

Restoran „Delicja Polska“ je idealno mesto u kome možete probati tradicionalnu poljsku hranu. Tu se mogu naći i specijaliteti inspirisani modernim trendovima u svetskom kulinarstvu.

Nešto što će na vas ostaviti nezaboravan utisak jeste svakako restoran „Lemongrass oriental restaurant and bar“. Podeljen je na dva dela: „Jasmin Room“, za 14 osoba, kao i „Orchid Room“ koji je predviđen za 8 osoba. Ove sobe pružaju intimnu atmosferu svojim gostima jer imaju zasebne toalete, privatni parking, zasebnu garderobu…

Noćni klubovi – gde izaći u Varšavi?

Varšava noću

Noćni život u Varšavi izuzetno je dinamičan i neće vas ostaviti ravnodušnim. U Varšavi ima dosta noćnih klubova, a nekoliko zanimljivih se nalazi u Ulici Mazovjecka u centralnom kvartu Srodimješće.

Ako poželite da provedete veče u društvu opuštenih Varšavljana, tu je i veliki broj malih klubova u Ulici novi svjat koja privlači mlađu populaciju, a tamo gde su pivnice Varšava uvek ima najviše gostiju.

Varšava vam pruža sve što je potrebno: bogato kulturno nasleđe, noćni život po svačijem ukusu, vrhunske restorane kao i površine pokrivene zelenilom. U ovom gradu svako će pronaći nešto za sebe. U Varšavi, zaista nijedan posetilac nema vremena za dosadu.

Posetite ovaj divni grad i uživajte u svim čarima koje on može da vam pruži, budite sigurni da Varšava svakom novog posetiocu nudi širok izbor najrazličitijih turističkih aktivnosti i atrakcija.

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 22.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.