Vaučeri za odmor u Srbiji – produžen rok za prijavu!

Sve više se javlja želja za mestima koja su ekološki čista, udaljena od gradske vreve, mesta u kojima ćete jesti domaću i zdravu hranu, gde ćete iskusiti mir i tišinu. Pokušajte da, ako ne svakog meseca, a onda u toku svakog godišnjeg doba odaberete jedno mesto koje vredi posetiti, bio to vikend odmor ili izlet. Potrebno je upoznati svoju zemlju, njene predele i ljude kako bismo je više cenili i voleli. Istražite šta sve Srbija može da vam ponudi, a mi ćemo se kroz tekstove na ovom blogu truditi da vas uverimo koliko je taj spisak opširan. Upoznajte svoju zemlju kako biste svoja iskustva preneli i na druge. Kako bi se podstakao razvoj domaćeg turizma od ove godine pokrenuta je akcija dodele subvencionisanih vaučera. Kroz ovaj tekst približićemo vam način na koji možete doći do vaučera.

Turizam u Srbiji

Šta su subvencionisani vaučeri?

Odlukom Vlade Republike Srbije određene kategorije građana ostvaruju pravo na dobijanje vrednosnih vaučera od 5.000 dinara koji se mogu isključivo iskoristiti u Srbiji u objektima koji su se prijavili da učestvuju u akciji. Vaučerom ostvarujete popust na smeštaj, ali se njime ne mogu plaćati hrana, piće, zdravstvene i druge usluge, boravišna taksa i dr. Vaučer može koristiti samo lice na čije ime vaučer glasi. U slučaju da je ukupna cena smeštaja viša u odnosu na vrednost vaučera, razliku ćete doplatiti vi kao korisnik smeštaja, ali ukoliko je vrednost vaučera veća od cene smeštaja korisnik ne ostvaruje povraćaj razlike u ceni. Nakon plaćanja ugostitelj vam izdaje fotokopiju fiskalnog računa, a orginal zadržava za sebe.

Ko ostvaruje pravo da dobije vaučer?

Pravo na vaučer ostvaruju penzioneri, nezaposlena lica, gradjani koji nemaju veća primanja od 60.000 dinara, korisnici dodatka za tuđu negu i pomoć, ratni vojni invalidi koji ne zarađuju preko 60.000 dinara. Svi koji pripadaju navedenim kategorijama mogu sa potrebnom dokumentacijom sa kojom se legitimišu da predaju zahtev u najbližoj pošti.

Kakva je procedura za dobijanje vaučera?

Pre nego što odete u poštu neophodno je izvršiti rezervaciju kod ugostitelja koji su se prijavili da učestvuju u ovoj akciji. Ugostitelj će vam izdati potvrdu o rezervaciji. Vaš boravak u smeštaju mora trajati najmanje 5 noći. Ugostiteljski objekat koji planirate da rezervišete mora biti van mesta vašeg prebivališta. Spisak ugostitelja možete pronaći na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Smeštaj tokom odmora u Srbiji

Kada rezervišete smeštaj i ugostitelj vam izda potvrdu o rezervaciji, sve to ćete priložiti na šalteru pošte zajedno sa popunjenom prijavom i fotokopijom lične karte. Pored navedenog biće vam potreban i dokaz da pripadate određenoj kategoriji lica koja ostvaruju pravo na vaučer. Ukoliko ste ispoštovali celu proceduru ostaje vam samo da sačekate da vaučer stigne na vašu kućnu adresu.

Rok za prijavu i period kada vaučer možete iskoristiti

Prvobitan rok za predaju zahteva za dobijanje vaučera produžen je do 15. oktobra, a vaučer možete iskoristiti zaključno sa 20. novembrom 2015.godine. Potencijalni korisnici vaučera moraju znati da period između podnošenja prijave  i realizacije rezervacije za smeštaj ne sme biti kraći od 30 dana. Usled dobrog odaziva iz ministarstva je najavljeno da će turisti i sledeće godine moći da uživaju u pogodnostima koje im vaučer omogućava.

Uspeh u turizmu jedne zemlje meri se ostvarenim prihodima, a osnova prihoda je broj gostiju i broj ostvarenih noćenja. Zato se upustite u avanturu koju vam Srbija nudi i izaberite svoj odmor. Na taj način ne samo da doprinosite rastu domaćeg turističkog prometa, nego i utičete na veću zaposlenost u turističkom sektoru i pomažete vašoj zemlji i njenom privrednom rastu.

Informacije o vaučerima su dostupne na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Autor: Dragana Stojanović | Objavljeno: 05.10.2015. | Ažurirano: 20.03.2019.