Venecija čuva identitet: zabranjeni restorani brze hrane

Ako ste nameravali da posetite Veneciju ovog proleća, nemojte se oslanjati na brzu hranu kao izvor jeftinijeg obroka u gradu na vodi. Iako postoje, Venecija je odlučila da zabrani otvaranje novih restorana brze hrane, kao i da uvede nova pravila za rad postojećih restorana. Na ovaj način Venecija pokušava da očuva identitet grada i kulturno nasleđe, kao i da promoviše lokalne specijalitete italijanske kuhinje.

Ovo znači da otvaranje kebabdžinica ili burgerdžinica neće biti moguće. Ipak, to ne znači da italijanski kiosci brze hrane neće pretrpeti zabranu, već postoje i pravila za „brze“ pizza restorane. Na primer, uvedeno je pravilo o broju restorana koji imaju pravo da prodaju picu na parče u Veneciji. Lokacije ovih restorana su takođe ograničene na, novim pravilom, propisane lokacije.

Želimo da stanemo na put aktivnostima i dešavanjima koja nisu odgovarajuća očuvanju i razvoju kulturnog nasleđa Venecije, rekla je Paola Mar, predsednica Turističke organizacije Venecije.

Ko je jednom posetio ovaj grad, apsolutno zna zašto je Venecija tako unikatan grad koji treba očuvati. Postoje čak i protesti građana Venecije koji pokušavaju da se „zaštite“ od previsokog intenziteta turističkih poseta.

Omiljeni brend sladoleda zadržava pravo poslovanja

Italiji nije strano da ima različita pravila za istu stvar. Na primer, restorani (poslastičarnice i sladoledžinice) koje prodaju sladoled „za poneti“ zadržavaju pravo da to čine, iako su u pitanju strani brendovi sladoleda, a naglašeno je da je posebna dozvola dobijena za omiljeni brend sladoleda venecijanskog premijera.

Iako je u pitanju drugi, izolovan slučaj, zanimljiva je i sporna zabrana otvaranja McDonald’s restorana u srcu Firence, na čuvenom trgu Piazza del Duomo, iz razloga što se ovaj restoran ne podudara sa kulturnim nasleđem grada. Ovo je zanimljivo zbog toga što je poznato da McDonald’s restoran, nadomak Španskih stepenica u Rimu, postoji više od 30 godina.

Venecija restorani kanali i gondole

Kako ova odluka utiče na posetioce Venecije?

Turisti će morati više da se potrude da pronađu picerije koje prodaju picu na parče, ili da se odluče za skupocene venecijanske restorane.

Poznato je da je Venecija izuzetno skup grad za život, ali i turističke posete. Upravo zato najveći broj ponuda turističkih agencija, podrazumeva noćenje izvan Venecije, dok se Venecija obilazi u vidu jednodnevnog obilaska grada. Iako simpatično mali grad, potrebno je dosta vremena da prošetate kroz uske uličice i bezbroj mostića u gradu koji tone, pa računajte da ćete ogladneti.

U tom slučaju, izbor će najverovatnije morati da padne na neki italijanski restoran, koji verujte, nije tako jeftin. Na primer, što ste bliže Trgu svetog Marka, to je i usluga restorana skuplja, a za tri manje pice, možete platiti i više od 80€.

Pišite nam kakva su vaša iskustva sa putovanja u Veneciju, i da li je na vas uticala ova promena.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.