Viminacijum: arheolozi u Srbiji otkrili misteriozne relikvije

Arheolozi pokušavaju da odgonetnu magične, misteriozne natpise ugravirane na male rolne zlata i srebra, koje su pronađene u Srbiji, pored skeleta ljudi sahranjenih pre 2000 godina. Ovi misteriozni smotuljci su pronađeni na području Viminacijuma. Evo o čemo se radi.

Skeleti su otkriveni u podnožju termoelektrane Kostolac, u severoistočnoj Srbiji, gde će biti sprovedeno dalje istraživanje. Arheolozi planiraju da sprovedu neophodna istraživanja pre proširenja kapaciteta i izgradnje novih jedinica postrojenja na području nekadašnjeg rimskog grada, Viminacijuma.

Prilikom pažljivog ispitivanja pronađenih kostiju, tim arheologa je otkrio dve amajlije napravljene od olova, koje su u svojoj unutrašnjosti krile rolne plemenitih metala prekrivene simbolima i rečima. Ono što je poznato za sad, jeste da su natpisi na pronađenim zlatnim i srebrnim rolnama, pisani na Aramejskom jeziku, koji pripada grupi ugroženih semitskih jezika.

Aramejski se danas govori u nekim krajevima Bliskog istoka, a posebnu važnost je imao tokom stvaranja Starog i Novog zaveta.

 

U narodu postoji verovanje da su magične amajlije sahranjivanje sa ljudima koji su pretrpeli nasilnu smrt, s obzirom da njihove duše duže tragaju za večnim odredištem. S druge strane, arheolozi veruju da su pronađeni natpisi čarolije, sahranjene sa ljudima kako bi probudile božanske sile dobrog ali i zlog.

“Na pronađenim iskopinama imamo priliku da pročitamo imena nekoliko demona, koji su povezani sa teritorijom današnje Sirije”, rekao je arheolog Ilija Danković, nakon iskopavanja nekoliko skeleta za koje se smatra da vuku poreklo iz četvrtog veka nove ere.

On smatra da možda nikad neće biti otkriveno pravo značenje ovih krhkih rolnica zlata i srebra, koje predstavljaju prvo otkriće ovog tipa na našim prostorima.

Koji će biti krajnji cilj ovih istraživanja i da li će neka nova otkrića promeniti mišljenja i stavove arheologa, ostaje nam da vidimo.

Autor: Nevena Žabaljac | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.