Kopaonik, Tara ili Zlatibor – Istražili smo letnju turističku ponudu i evo šta smo saznali

Brvnara na Kopaoniku okružena zelenilom

Sve veći broj domaćih turista usvaja turističke navike iz Evrope i letnji odmor se odlučuje da provede na planini umesto na moru. U posećenosti prednjače naše inače tri najpopularnije planine – Kopaonik, Zlatibor i Tara. Stoga u nastavku teksta otkrijte čime to ove tri planine privlače turiste tokom leta i saznajte koje vas cene očekuju na njima.

Kopaonik – Šta nudi kraljica zimskog turizma leti?

Kopaonik se nametnuo kao ski centar Srbije, ali i regiona. Međutim, daleko od toga da je ovo jednodimenzionalna planina i da nema šta da ponudi i tokom leta.

Za početak ponuduće vam ni manje ni više nego – skijanje. Skijaši i snouborderi, koji ne mogu da dočekaju prvi sneg, imaju priliku da uživaju u zimskim sportovima i tokom letnjih meseci. Uz žičaru Krst, napravljena je veštačka staza duga 900 metara koja pruža mogućnost skijanja tokom cele godine.

Ako ste za tipične letnje aktivnosti, onda savetujemo da posetite bike park na Kopaoniku, inače prvi bike park u Srbiji i probate se u planiskom biciklizmu. Pored biciklizma, kao mogućnost za avanturu se pruža i tjubing staza, kao i zip line. Panoramska vožnja žičarom od centra do Pančićevog vrha pruža vam priliku da vidite Kopaonik iz jedne sasvim nove perspektive.

Za njmlađe je namenjen Avantura park koji se prostire na površini od oko 2000m2 i sastoji se od brojnih elemenata i raznovrsnih prepreka namenjenih različitim uzrastima. Aktivnost kojoj nisu važne godine i namenjena je svima, a na Kopaniku je vrlo popularna je jahanje konja, tokom koje obilaze najatraktivnije destinacije Kopaonika. Naravno, sve ovo možete učiniti i pešačeći nekom od obeleženih staza.

Kada je reč o cenama smeštaja, zahvaljujući velikoj ponudi, apartmani na Kopaoniku za dve osobe se mogu pronaći po cenama od 30-35 evra za noć.

Zlatibor – Planina koja svima ispunjava želje

Nesumnjivo je da među pomenute tri planine Zlatibor doživljava najveću ekspanziju i to znatno utiče na turističku ponudu ove planine. Infrastrukturna poboljšanja i intezivna gradnja doneli su znatno više mogućnosti za aktivnosti na Zlatiboru, ali i povećane smeštajne kapacitete.

Kada je reč o novim atrakcijama na Zlatiboru koje privlače turiste, svakako se izdvaja Gold gondola. Ovo je atrakcija koja za dve godine rada privukla preko 450.000 turista,a posete rastu iz meseca u mesec. Međutim, s obzirom da se radi o najdužoj gondoli na svetu, ovakva popularnost ne treba da nas čudi.

Zlatibor je vrlo čest izbor za porodična putovanja, najviše zahvaljujući Torniku, koji nudi brojne sadržaje za najmlađe, ali i za starije. Tako poerd pomenute gondole, na Torniku vas čekaju i biciklističke staze, Zabavni park sa tjubingom, bobom na šinama, zip line-om, zatim sportski tereni, kao i stene za penjanje. Pored Tornika sjajne destinacije za porodice su i Dino park, ali i Avantura park u kom možete da proverite svoje fizičke sposobnosti prelazeći različite prepreke.

Pojačana gradnja na Zlatiboru doprinela je velikoj ponudi smeštajnih kapaciteta, pa je samim tim uticala i na cenu smeštaja. Pa tako prenoćište Zlatibor za dvoje u samom centru Zlatbora, može da se pronađe po ceni već od 30 evra. Oni koji su skloniji nešto komfornijim smeštajima biraju brvnare Zlatibor, koje se pronalaze nešto dalje od centra, a mogu se pronaći po cenama od 50 evra. Vidimo da posećenost i ekspanzija Zlatibora nije uticala, na povećanje cena smeštaja, već naprotiv. Takođe, cene karata i aktivnosti su vrlo pristupčane, međutim ono na šta morate da budete spremni su nešto veće cene u restoranima i kafićima.

Tara – Raj za sve ljubitelje aktivnog odmora i avanture

Ako ste se uželeli netaknute prirode, mira i tišine, onda je Tara pravo mesto za vas. Već godinama unazad ovaj nacionalni park je simbol za očuvanu prirodu i aktivan odmor.

Za razliku od Zlatibora i Kopaonika, Tara nema priliku da se pohvali mogućnostima za noćni život, kafićima i slično. Međutim kada je reč o aktivnostima tipičnim za planinu ona je itekako konkuretna i jednoj i drugoj. Tako Tokom boarvka na tari imate priliku da se upoznate sa prelepom prirodom ovog nacionalnog parka krzo neku od brojnih pešačkih staza. Staze vode do čuvenih vidikovaca na od kojih se kao najpoznatiji izdvajaju, Banjska stena, Bilješka Stena i Osluša.

Mnogima su leto i voda dva pojma koja se ne razdvajaju, pa ukoliko spadate u tu kategoriju Tara će vam udovoljiti i nesebično ponuditi za kupanje ili izlet svoja dva jezera Perućac ili Zaovine. Sa druge strane brzaci Drine pružaju sjajnu priliku za avanturu i spust gumenim čamcem. Ali ako ste za mirnije krstarenje Drinom možete se opredeliti za kajak ili brodić koji krstari do Višegrada gde se pravi dvosatni odmor, nakon čega sledi povratak nazad.

Kada je reč o smeštaju, Tara je nešto povoljnija od Kopanika i Zlatibora pa se smeštaj može pronaći i po ceni od 25 evra za dve osobe.

Nadamo se da vam je vam je naš tekst bio od pomoći da će vaša odluka o destinaciji za leto biti lakše donesena. Mi vam želimo sjajan letnji odmor ispunjen avanturama i nezaboravnim uspemenama.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 03.08.2023. | Modifikovano: 08.08.2023.