Vodič za doček Nove godine u Atini

Ako se i dalje niste odlučili gde ćete provesti novogodišnje praznike i želeli biste da otputujete na neko toplije mesto, onda je Atina pravi izbor koje će ispuniti sva vaša očekivanja. Ova destinacija je idealna ako niste ljubitelj niskih temperatura, hladnih zimskih noći i škripe snega ispod vaših cipela. Uz mediteranski vazduh, miris maslina i zvuk buzukija, novogodišnja noć će dobiti novo značenje.

Iako je udaljenost od Beograda oko 1200 kilometara, to ne treba da vas obeshrabri. Turističke agencije nude odlične aranžmane sa prevozom (autobus), ali za one nestrpljive alternativa je avio-prevoz kojim stižete za 2 sata direktnim letom do Atine. Aerodrom je udaljen oko 30 km od centra, pa se kao u svim metropolama možete odlučiti za jednu od više opcija kako stići do smeštaja: TAXI (cena vožnje oko 20 evra), metro (plava linija) koji stiže do stanice Syntagma za pola sata po ceni karte od 8 evra ili podzemna železnička stanica koja ide do glavne železničke stanice (Larissis Reailway Station) za 8 evra.

Grčka ima oko 12 miliona stanovnika, a tokom prethodne godine prestonicu Grčke je posetilo skoro 21 milion turista. Grad koji živi bez prestanka sa neverovatnom kulturom i istorijom koja traje vekovima. Grad je obojen u belo, a najbolja panorama grada koja to i dokazuje jeste sa polja Akropolj (u prevodu grad na brdu).

Za sve one koji nisu uplatili aranžman preko agencije ili se odluče da samostalno organizuju svoje putovanje, u svoj plan putovanja bi trebalo da upisu neke od sledećih predloga:

Akropolj

Simbol Atine, Grčke i svakog dolaska u ovaj grad. Ovo antičko svetilište posvećeno grčkoj boginji Atini (zaštitnica grada) ostaviće vas bez daha. Arhitektonski kompleks na vrhu grada odiše istorijskim pričama, a kada prođete kroz antičku „kapiju“, primetićete sa desne strane ostatke hrama „pobednice“ Nike, a malo dalje još dva, hram Partenon i Erehtejon. Tu su i antička pozorišta, Herodov Odeon i Dionizijevo pozorište, oba smeštena u podnožju brda. Noću je osvetljen, pa se vidi iz svih delova grada.

Trg Monastiaki

Ovo je sigurno najposećeniji trg u Atini. U svakom trenutku ovo mesto je prepuno turista koji žele da kupe grčke suvenire, antikvitete, tepihe, stare knjige pa čak i stvari iz Drugog svetskog rata. Ovde se nalaze i mnogi tradicionalni ugostiteljski objekti gde možete probati nacionalne specijalitete, kao što je nama svima poznat – giros. Preporuka plus: ukoliko želite da uživate u jutarnjoj kafi na vrhu zgrade sa najlepšim pogledom na Akropolj, obavezno izdvojite vreme za posetu kafe bara „360°” ili ukoliko se odlučite za večeru, restoran bar “City Zen” pruža isti ugođaj.

Plaka

Smeštena u podnožju Akropolja, ova četvrt je najstarije mesto u Atini gde po starom predanju borave bogovi. Izdvojite jedno prepodne i obiđite je, a šetajući uzbrdo kroz Anafiotiku, zaustavite se i odmorite u nekoj od taverna i probajte suvlaki i grčku salatu sa domaćim feta sirom. Povedite računa o svojim stvarima, jer centar vrvi od imigranta iz Afrike koji prodaju robu na ulici nudeći vam sve i svašta, kao i na džeparoše koji su tu da iskoriste nepažnju turista. Obiđite obavezno i atrakcije koje se ovde nalaze, kao što su Hadrijanova biblioteka i Rimska agora.

Ulica Ermou

Svaki grad ima svoju najpoznatiju shopping ulicu, u Atini je to ulica Ermou. Nalazi se kod trga Monastiaki, a prodavnice raznih poznatih brendova se prostiru duž ulice. U vreme praznika su sniženja, pa ugrabite priliku i kupite nešto na popustima i do 50%.

Olympia – Zevsov Hram

U blizini Plake nalazi se hram posvećen bogu Zevsu, čija je izgradnja započeta u 5 veku pre nove ere, a  tek 7 vekova kasnije je sve završeno. Ulaz se naplaćuje.
Napomena: Zimsko radno vreme je od 8h do 15h, tako da ukoliko ne želite da ostanete ispred kapije, posetite ga u jutarnjim časovima.

Izlet u Mikenu

Za sve avanturiste, ovo je obavezan izlet. Na 90 km od Atine, ovo arheološko nalazište predstavlja sedište egejske kulture. Verovanja kažu da su ga gradili jednooki divovi, poznatiji kao kiklopi. Nakon što prođete “Lavlja vrata” pruža vam se prilika da se popnete na vrh zidina Mikene. Priče o grobnicama i Homerovoj “Ilijadi i Odiseji” čuvaju sećanje na mikenski period.

Atina je jedinstven grad u kom imate priliku da na glavnim ulicama uberete pomorandžu ili granu masline. Postoji čuvena priča o Ateni, koja je zabola svoju strelu u zemlju na kojoj je izniklo stablo masline, pa je Zevs odlučio da je maslina ipak dragocenija od vode koju je Posejdon darovao narodu. Zevs je zbog toga nagradio Atenu tako što će njeno ime nositi ovaj grad, a vi možete nagraditi sebe tako što ćete novogodišnju noć provesti u jednom od najlepših evropskih gradova.

Autor: Tijana Jovanović | Objavljeno: 19.12.2015. | Modifikovano: 26.11.2018.