Put do Grčke preko Makedonije – detaljan vodič

Tekst je ažuriran 23.1.2018.

Put do Grčke preko Makedonije automobilom – nikad lakše! Ako ste se odlučili da ove godine provedete svoje letovanje u Grčkoj i putujete automobilom, onda ste na pravom mestu! Naš vodič će vam dati smernice kako da putovanje do Grčke prođete sa što manje iznenađenja. Pripremite se za put, saznajte koje su cene putarina i izračunajte koliko košta put do Grčke kolima. Ukoliko je vaša destinacija  Halkidiki, Olimpijska regija, Krf, Evija, Kefalonija, Lefkada, Parga ili obižnje mesto u Grčkoj, koristiće vam naša iskustva, saveti i preporuke za putovanje preko Makedonije

Pre nego što krenete na putovanje, obavezno proverite tehničku ispravnost vašeg automobila, kako biste što bezbednije stigli do željene destinacije. Pre samog polaska na put informišite se i o stvarima koje možete preneti preko granice, kako biste izbegli neprijatna iznenađenja. Poželjno je i da na vreme obezbedite putno zdravstveno osiguranje, u zavisnosti od potrebe saglasnost za putovanje maloletnog deteta u inostranstvo , kao i zeleni karton koji je potreban za ulazak u Makedoniju. Takođe, ako idete tuđim automobilom, potrebna vam je i dozvola za upravljanje tuđim vozilom, koju možete pribaviti u AMSS.

Put do Grčke kroz Srbiju

Većina puta kroz Srbiju je autoput dobrog kvaliteta, sa dosta odmorišta, restorana i benzinskih pumpi, tako da ovaj deo puta vozačima ne bi trebalo da bude naporan, izuzev u slučajevima većih gužvi. Iako je put dobar, nemojte preterivati sa brzinom jer ima presretača koji nisu u obavezi da vas zaustave, ali vas fotografišu i kaznu dobijate na kućnu adresu.

Polazeći na put od Beograda do Grčke, već kod Bubanj potoka nailazite na prve radove na putu. Ovde je u toku uklanjanje stare naplatne rampe, pa se saobraćaj iz pravca Beograda usmerava na krajnju levu traku (izmena: „rampa je uklonjena, više nema radova„). U nastavku puta narednih 250-260km nema radova, tako da se možete opustiti u vožnji.

Posle prolaska niške naplatne rampe još oko 65km je autoput, a onda sledi 29km duga dvosmerna saobraćajnica. Na ovom delu prelazite most na Južnoj Moravi i prolazite kroz dva tunela, dobro osvetljena, ali slabo obeležena. Sa leve strane možete videti radove na izgradnji koji se privode kraju za novu deonice autoputa koji ne ugrožavaju saobraćaj. Građevinski radovi, koji se odvijaju na novoj deonici autoputa napreduju odlično, tako da bi veoma brzo, čim se finiširaju radovi u Grdeličkoj klisuri, moglo da se očekuje neometano putovanje autoputem do Grčke.

Nakon skretanja za Surdulicu i Vladičin Han pratite putokaz za Vranje kako bi se vratili na autoput, kojim se krećete narednih 30km. Usput ćete primetiti i dva isključenja za Prohor Pčinjski i na jednom od njih se možete isključiti ukoliko se odlučite da idete na alternativni granični prelaz sa Makedonijom. Posle drugog isključenja je kraj autoputa.

U narednih 10km nailazite i na poslednju benzinsku pumpu u Srbiji, posle koje se opet izlazi na autoput, a do glavnog graničnog prelaza sa Makedonijom vam ostaje još 20km.

Putarina – Srbija

Ukoliko na put krećete iz Beograda, pred vama su tri naplatne rampe u Srbiji: Niš 800 RSD, Doljevac 210 RSD i Preševo 80 RSD. Za one koji kreću iz severnijih krajeva naše zemlje napominjemo da je putarina na deonici Subotica – Beograd 320 RSD, a na deonici Novi Sad – Beograd 210 RSD. Ako je vaša polazna tačka Šid, cena putarine na deonici Šid – Šimanovci iznosi 370 RSD. O dodatnim detaljima vezanim za putarine u Srbiji možete se informisati na stranici AMS Srbije.

Mesta gde možete napraviti pauzu u Srbiji

Restoran Predejane, udaljen oko 70km od Niša, jedno je od mesta na kojima turisti uglavnom prave pauzu. Ovde se nalazi veliki parking, toalet i natkrivena terasa, usluga je brza, a hrana ukusna. U blizini su i market i benzinska pumpa.

Cene pića u restoranu su pristojne, pa tako možete popiti vodu za 100 RSD, sok za 190 RSD, kafu za 100-150 RDS. Cena hrane je takođe pristupačna. Cena roštilja se kreće od 220-580 RSD, gotova jela su od 200-390 RSD, razni specijaliteti od 630-990 RSD, čorbe od 150-200 RSD i salate su od 150-240RSD.

Ovde možete naći i prenoćiti, a cene prenoćišta su sledeće: jednokrevetna soba 3.000 RSD, dvokrevetna 4.000 RSD, trokrevetna 5.000 RSD i četvorokrevetna 6.000 RSD.

U Motelu Džep, na samo 8km udaljenosti od Restorana Predejane, cene su slične: voda 90 RSD, sok 190 RSD, kafa 90-150 RSD, roštilj 400-750 RSD. Cene prenoćišta su nešto niže, i to dvokrevetna soba 3.500 RSD i u trokrevetna 3.950 RSD.

Granični prelazi Srbija – Makedonija

Za ulazak u Makedoniju možete izabrati jedan od dva granična prelaza. Glavni prelaz Preševo-Tabanovci je od Beograda udaljen 384km, što je oko 4 sata vožnje. Zbog gužvi u sezoni, neki vozači se opredeljuju za alternativni prelaz Prohor Pčinjski. Ovaj prelaz radi 24 sata i na njemu su manje gužve, a uglavnom ih ni nema, ali je put naporniji zbog velikog broja krivina. Isključenje za Prohor Pčinjski je vidno istaknuto, tako da nećete imati nedoumicu gde skrenuti ako se odlučite za ovaj prelaz.

Za ulazak u Makedoniju potrebani su vam: pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola i zeleni karton. Posebno naglašavamo da za Makedoniju nije potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Granična kontrola

Put do Grčke kroz Makedoniju

Od samog ulaska u Makedoniju izlazite na autoput. Posle nekih 14-15km su radovi na izgradnji nove naplatne rampe, pa ovde budite oprezniji. Neposredno posle radova, nailazite na staru naplatnu rampu, ujedno i prvu na kojoj plaćate putarinu i odavde do Skoplja se vozite kvalitetnim novim asfaltom. Posle isključenja za Skoplje je deonica nešto neravnijeg autoputa.

Kod skretanja za Katlanovo trake autoputa se razdvajaju, ali saobraćajna signalizacija jasno ukazuje da ste i dalje na autoputu. Asfalt je ovde nov, ali je put malo krivudav, pa ne treba žuriti. Par kilometara posle Velesa trake autoputa se ponovo spajaju i nailazite na kraću deonicu nešto lošijeg autoputa.

Kod mesta Negotinovo morate da se isključite sa autoputa jer je u toku rekonstrukcija deonice koja je bila izuzetno loša, sa izraženim talasima na samom kolovozu. Od isključenja do povratka na autoput vozite se nešto manje od 20km alternativnim putem solidnog kvaliteta, prateći putokaze za Đevđeliju. Neposredno posle povratka na autoput, čekaju vas dva slabije osvetljena tunela, pa i ovde budite oprezniji.

Putarina u Makedoniji

U Makedoniji postoje tri naplatne rampe za putarinu. Plaćanje možete izvršiti u denarima ili evrima, pri čemu je najmanji apoen koji primaju na naplatnim rampama 0.50 evra. Cena putarine na prvoj i trećoj naplatnoj rampi je 60 denara ili 1,50 evra, a na drugoj 80 denara ili opet 1,50 evra.

Saobraćajni propisi i kazne u Makedoniji

Kada uđete u Makedoniju vodite računa o saobraćajnim propisima i držite se ograničenja u vožnji jer postoje radarske kontrole, u protivnom možete dobiti kaznu za saobraćajni prekršaj. Ako načinite saobraćajni prekršaj, policija vas zaustavlja i piše nalog, a potom odlazite u poštu ili banku da platite kaznu. Pri tom policija zadržava vaša dokumenta, a vraća ih kada se vratite sa dokazom o uplati. A više o tome koliko iznose saobraćajne kazne u Evropi pročitajte ovde.

Kazne koje vas očekuju u slučaju nepoštovanja propisa su sledeće:

 • vožnja danju bez upaljenih svetala 15 eura;
 • nevezivanje sigurnosnog pojasa 40 eura;
 • telefoniranje bez handsfree uređaja 40 eura;
 • prevoz dece van posebnog sedišta 45 eura;
 • prekoračenje brzine van naseljenog mesta 30-50km/h 45 eura;
 • preticanje preko pune linije 300 eura.

Obavezna oprema u vozilu u Makedoniji podrazumeva:

 • svetloodbojni prsluk;
 • sigurnosni trougao;
 • rezervni točak, uključujući i set za krpljenje;
 • uže za vuču;
 • komplet prve pomoći;
 • komplet rezervnih sijalica;
 • PP aparat za vozila na gas.

Nadamo se i verujemo da nećete imati vanrednih situacija, ali ipak u slučaju da vam zatrebaju zabeležite koji su važni telefoni u Makedoniji: policija 192, hitna pomoć 194, vatrogasci 193 i pomoć na putu 1555.

Gde napraviti predah od puta u Makedoniji?

Zbog dužine puta i letnjih gužvi, preporučujemo da tokom puta pravite češće pauze. Odmor i osveženje će vam sigurno prijati, a možda i prenoćište ako putujete iz severnijih krajeva naše zemlje.

Hotel Romantik na jezeru Mladost u neposrednoj blizini Velesa smešten je u prelepom prirodnom ambijentu. Velika terasa sa pogledom na jezero osim prolaznih posetilaca, privlači i veliki broj lokalnih stanovnika. Ovde se nalazi i igralište za decu, tako da će i vaši mališani uživati.

Cene u restoranu su prihvatljive: voda 0.33l – 0,80 evra, sok –  od 1.00 do 1.50 evra, kafa – od 0,80 do 1,10 evra, roštilj – od 2,50 do 3,00 evra, pizze – od 3,50 do 6,20 evra, razni specijaliteti – 5,40 do 13 evra, riba 1kg – od 14,80 do 26,30 evra. Ovde možete i prenoćiti, pri čemu je cena noćenja sa doručkom po osobi 38 evra u jednokrevetnoj, 24 evra u dvokrevetnoj i oko 20 evra u trokrevetnoj sobi.

Na nepunih 80km od hotela Romantik je bife Belov, takođe smešten u divnom prirodnom ambijentu sa pogledom na Vardar. Ovde su cene pića nešto niže, ali je zato roštilj skuplji.

Ako nastavljate ka prelazu Evzoni, možete predahnuti i na poslednjoj pumpi u Makedoniji, gde je i pristojan restoran sa natkrivenim parkingom i dobro snabdevena prodavnica. Ovo odmorište je posebno zgodno za kampere jer se ovde nalaze i toaleti sa tuševima, koji su besplatni.

Ako idete na prelaz Dojran, idealno mesto za odmor i prenoćište je Vila Stefani. Cena dvokrevetnog smeštaja po smeštajnoj jedinici iznosi 20-25 evra. Što je najvažnije, higijena objekta na izuzetno visokom nivou, a domaćini su srdačni i spremni na pomoć u svakoj situaciji. U prilog tome ide i činjenica da im se gosti uvek vraćaju.

Granični prelazi Makedonija – Grčka

Put do Grčke preko Dorjana je čest odabir vozača. Isključenje za Dojran nalazi se na 20km od tunela i ovde možete da se isključite sa autoputa ako izaberete alternativni granični prelaz za Grčku do kojeg ima 38km. Put jeste uži, ali je zadovoljavajućeg kvaliteta i ovo je idealan pravac za one koji putuju na Halkidiki ili Tasos. Važno je naglasiti da na ovom graničnom prelazu uglavnom nema gužvi.

Ako ste rešili da u Grčku uđete na glavnom graničnom prelazu Evzoni, nastavite vožnju autoputem ka Đevđeliji. U nastavku je potpuno nov deo puta, ali se saobraćaj odvija dvosmerno jednom trakom zbog završnih radova koji su u toku. Sve do isključenja za Đevđeliju nekoliko puta se prelazi iz desne u levu traku, a poslednja 3km do granice sa Grčkom su klasičan autoput. Naglasimo i to da su u sezoni na prelazu Evzoni česte gužve.

Nekoliko korisnih saveta pre ulaska u Grčku

Ako ste pušač, obavezno ugasite cigaretu na graničnom prelazu, jer po evropskim standardima pušenje nije dozvoljeno na ovom mestu.

Kada uđete u Grčku, ne zaboravite da ste ušli i u drugu vremensku zonu i pomerite svoje časovnike sat vremena unapred.

U Grčkoj danju nisu obavezna upaljena svetla.

Ovde naglašavamo da na gčkom autoputu benzinske punpe nisu tako česte kao kroz Makedoniju i Srbiju i uglavnom je potrebno sići sa autoputa da biste natočili gorivo.

Ako ste vozač i nosite dioptrijske naočare, vodite računa da u Grčkoj morate imati i rezervne.

Na grčkom autoputu posebno se čuvajte trake za preticanje i vozite njome isključivo kada pretičete, jer Grci slabo poštuju ograničenje brzine i često se kreću brzinama 150-200km/h.

Važni telefoni u Grčkoj: policija 100, hitna pomoć 166, vatrogasci 199 i pomoć na putu 154.

Put kroz Grčku

Po ulasku u Grčku, odmah nakon jednog kilomentra kreće autoput. Ubrzo nailazite na radove na novoj naplatnoj rampi, gde je i suženje puta, ali se nesmetano prolazi. Posle 15km put nastavljate širokom dvosmernom magistralom sa zaustavnim trakama sa obe strane. Ovde je ograničenje brzine 110km/h. Na samom početku magistrale je i prva benzinska pumpa, ali na njoj nema gasa.

Na ovom delu puta potrebno je da znate kuda idete, pa ukoliko niste izabrali destinaciju za ovo leto, možete poslati upit svim agencijama sa ličnim uslovima i zahtevima. Agencije će vam pomoći da izaberete destinaciju i da rezervišete smeštaj po vašoj meri. Kada znate koji je cilj, možemo da nastavimo putovanje kroz Grčku.

Put do odvajanja za Halkidiki

Put nastavljate ka isključenju za Solun. Oni koji putuju na Halkidiki ili Tasos mogu da se isključe na prvom isključenju za Solun. Taj put jeste nešto kraći, ali se prolazi kroz industrijsku zonu grada, ima dosta semafora i velike su gužve. Naša preporuka je da nastavite do sledeće raskrnice i ovde skrenete levo. Od ove raskrnice Hanioti na Kasandri je udaljen 135km, a Neos Marmaras na Sitoniji 140km.

Oni koji putuju ka Krfu, Lefkadi, Pargi, Sivoti ili Olimpskoj regiji, na pomenutoj raskrsnici idu desno i dalje prate putokaz za Katerini narednih 11km. Prateći putokaz Katerini uključujete se i na izuzetno dobar autoput sa ograničenjem brzine od 130km/h, a tu je i prva naplatna rampa.

Razdvajanje puta za Olimpsku regiju i Krf

Ovde se opet razdvajaju putevi. Ako idete ka Olimpskoj regiji, nastavite da pratite putokaz za Katerini i Atinu i stići ćete do željene destinacije.

Ako idete ka Krfu, Lefkadi, Pargi ili Sivoti odavde pratite putokaz za Kozani. U nastavku puta ima dosta tunela, ukupno 59, koji su dobro osvetljeni, ali ipak ne zaboravite da kroz njih upalite oborena svetla.

Željno očekivano odmorište

Pred isključenje za Kozani je druga naplatna rampa i odavde nastavljate da pratite putokaz za Janjinu. Ovde nakon 83km puta nailazite na prvo odmorište gde možete napraviti pauzu. Tu su i restoran i benzinska pumpa na kojoj toče i gas. Obzirom da je restoran na autoputu, cene su prihvatljive: kafa 2.00-2.50 evra, voda  0.50 evra, sok 1.50 evra, sendvič 3.00 evra, pita 2.00 evra, kugla sladoleda 1.20 evra.

U nastavku puta, posle serije tunela i treće naplatne rampe, nailazite na skretanje za mesto Metsovo, gde mnogi koji putuju ka Krfu ili Pargi svraćaju na prenoćište. Ovo je malo i zanimljivo mesto na 1100m nadmorske visine. Centar mesta je 6km udaljen od isključenja sa autoputa. U samom mestu ima dosta muzeja i veliki park, a zbog nadmorske visine temperature su i leti veoma prijatne. Cene prenoćišta su od 30 evra za dve osobe, pa do 120 evra po osobi.

Nastavak puta ka Lefkadi, Krfu, Sivoti i Pargi

Od skretanja za Metsovo nastavite da pratite putokaz za Janjinu. Kod Janjine je isključenje za Lefkadu, do koje odavde ima još oko 120km.

Oni koji idu ka Krfu, Sivoti ili Pargi nastavljaju da prate putokaz za Igumenicu. Ako idete na Krf, putujete do luke Igumenica, pa dalje na trajekt, a ako idete u Pargu ili Sivotu isključujete se 10km pre Igumenice i dalje nastavljate do svoje destinacije prateći putokaze.

Saobraćajni propisi i kazne u Grčkoj

U grčkoj su kazne dosta veće nego kod nas i u Makedoniji, a ako napravite neki saobraćajni prekršaj policija vam piše nalog, ali ne zadržava dokumenta. Ako izvršite plaćanje u roku od 10 dana, platićete polovinu iznosa kazne. Međutim, ako pokušate da eskivirate plaćanje, ne očekujte da ćete proći bez posledica. Saobraćajna i granična policija su umrežene, pa možete imati problema pri izlasku iz Grčke, ili, što je još gore, da vam sledeći put ne dozvole ulazak u zemlju.

Kazne u Grčkoj:

 • nevezivanje sigurnosnog pojasa do 300 evra;
 • telefoniranje bez handsfree uređaja 100 evra;
 • prevoz dece van posebnog sedišta 100 evra;
 • prekoračenje brzine van naselja 30-50km/h 40 evra;
 • preticanje preko pune linije do 700 evra;
 • neposedovanje PP aparata 80 evra.

Obavezna oprema u automobilu u Grčkoj je ista kao i u Makedoniji, osim što PP aparat mora posedovati svaki automobil.

Putarina u Grčkoj

Cene putarine u Grčkoj su sledeće:

 • do Tasosa se plaćaju tri putarine po 2.40 evra;
 • do Lefkade plaćate putarinu tri puta: jednom 1.20 evra i dva puta po 2.40 evra;
 • do Parge i Sivote imaju četiri putarine – jedna od 1.20 evra i tri po 2.40 evra;
 • do Krfa se putarina plaća pet puta – jednom 1.20 evra i četiri puta po 2.40 evra;
 • do Halkidija se ne plaća putarina.

Imamo za vas još jedan savet. Ovog leta su turisti u Grčkoj prijavili veći broj slučajeva obijanja automobila, pa vodite računa o vrednim stvarima i dokumentima i nipošto ih ne ostavljate u vozilu. Takođe, prilikom zaključavanja vozila koristite ključ, a ako vaše vozilo ima samo daljinsko zaključavanje, dobro proverite da li ste zaključali prilikom udaljavanja.

Autor: Danica Utješinović | Objavljeno: 21.03.2018. | Modifikovano: 12.10.2019.