Vroclav – korisne informacije i znamenitosti u Vroclavu

Vroclav, četvrti po veličini grad u Poljskoj i prestonica Šlezije, ima mnogo toga da ponudi. Poznat pod nazivom Venecija Poljske jer leži na čak pet reka, ovaj grad šarmira svojim mostovima kojih ima preko 200, a pravo je odredište i za ljubitelje zabave i piva budući da je Vroclav grad u kom ima mnogo mladih. 

Pogled na grad Vroclav sa reke pri zalasku sunca

Pivnica, barova i noćnih klubova u Vroclavu ima na svakom koraku, a zabava traje sve do jutarnjih časova. Upoznajte Vroclav, grad fenomenalnog piva, odličnog provoda i prestonicu kulture. 

U nastavku teksta daćemo vam korisne informacije o Vroclavu, ali vas upoznati i sa najvećim znamenitostima ovog grada. Ove informacije biće vam više nego korisne ukoliko se odlučite za putovanje u Vroclav!   

Opšte informacije o Vroclavu

Vroclav je grad u jugozapadnom delu Poljske i prostire se sa obe strane reke Odre. Kroz Vroclav protiče čak pet reka – Odra i njene četiri pritoke Olava, Bistrica, Sleza i Vidava. Ima oko 600 hiljada stanovnika. Vroclav je među turistima poznat kao grad mostova.

Pre Drugog svetskog rata u gradu je bilo preko 300 mostova, a i danas je ta brojka impozantna – Vroclav ima 220 mostova. Grad je drugi finansijski centar Poljske odmah posle Varšave. Mnoge banke imaju sedište u ovom gradu, a osim toga, Vroclav predstavlja važan centar farmaceutske industrije.

Kratki osvrt na istoriju Vroclava

Vroclav je oduvek bio izuzetno primamljiv za osvajače. Od 10. veka dinastija Pjastovića je vladala gradom. U 14. veku Vroclav će pripasti Češkoj, a potom biva pripojen Habzburškoj monarhiji. Tek u 18. veku Vroclav postaje deo Pruske, a posle 1945. godine postaje opet deo Poljske i danas predstavlja najvažnije poljsko ekonomsko središte posle Varšave. 

Nakon Drugog svetskog rata veliki deo Vroclava je ruiniran, ali je uprkos tome jedan broj srednjovekovnih zgrada ostao neoštećen. Osim toga, Vroclav ima oko 30 fakulteta, pa se svrstava u značajan studentski evropski centar u kom studira oko 130 hiljada studenata.

Vroclav – korisne informacije za putovanje u Vroclav

Vroclav ima međunarodni aerodrom Kopernikus koji je sa aerodromom u Varšavi odlično povezan. Čak osam puta dnevno se odvijaju letovi na ovoj relaciji. Osim regionalne povezanosti, aerodrom je odlično povezan i sa skoro svim većim evropskim metropolama. Vroclav je od Beograda udaljen 1090 kilometara, te u zavisnosti od zadržavanja na graničnim prelazima autom možete stići za oko 12 sati

Okolnost koja može biti otežavajuća je što Poljska, iako članica Evropske Unije, nije uvela valutu evra, pa je potrebno zameniti ga u menjačnicama za poljski zlot. Iskustva turista pokazala su da je poznavanje engleskog jezika slabo kada su u pitanju radnici u ugostiteljskim objektima, muzejima, kafićima, na biletarnicama,  pa je komunikacija malo otežana, ali oko najosnovnijih informacija uspećete da se razumete. Vroclav se od Berlina nalazi na oko tri sata vožnje.

Pogled na grad Vroclav iz ptičije perspektive

Javni prevoz i kako se snaći u Vroclavu

Vroclav je važan železnički čvor i iz njega se organizuje prevoz vozom ka mnogim gradovima Poljske. Odličan međunarodni železnički saobraćaj  povezuje Vroclav sa mnogim važnim regionalnim centrima. 

Gradski prevoz se uglavnom odvija autobusima i tramvajima. Tramvajska mreža u Vroclavu je jedna od većih u Poljskoj, turisti je najčešće koriste jer kašnjenja skoro da nema, a može vas prevesti u bilo koji deo grada. Rute su jasne i stanice prepoznatljive, pa turisti rado koriste tramvaj. 

Autobusi radnim danima saobraćaju od 05.00 do 23.00, a vikendom i praznicima od 06.00 do 22.00. Noćni red vožnje autobusa je od 23:30 do 05:00. Ukoliko odlučite da koristite taksi, najbolje je besplatno pozvati taksi službu jer ćete tako uštedeti i do 30 %. Start se plaća oko 6 zlota, a cene su u intervalu oko 2 zlota za jedan kilometar. U Vroclavu postoji preko 60 autobuskih linija i preko 25 tramvajskih linija.

Kupovina i cene karata za javni prevoz u Vroclavu 

U svim delovima grada postoje automati za kupovinu karata sa uputstvom za korišćenje na nekoliko svetskih jezika. Korisno je znati da se karte mogu kupiti i u samim vozilima, kao i na kioscima. Postoje karte za pola sata vožnje ( 3 zlota = 1 evro) ili za sat vremena (oko 4.5 zlota). 

U ovim vremenskim intervalima i sa jednom kupljenom kartom možete menjati sredstva javnog gradskog prevoza. S obzirom na to da je grad poznat po velikom broju studenta, obezbeđen je i popust 50 % za studente (uz ISIC studentsku karticu).

Neophodno je odmah čekirati kartu pri ulasku u prevoz, jer u slučaju kontrole i švercovanja, kazna je oko 150 zlota. Cena za noćnu vožnju je 3.20 zlota.Brojevi tramvajskih linija su od 0 do 24 i od 31 do 33, dok je za klasične autobuse od 100 do 149.

Biciklom kroz Vroclav

Ukoliko ste ljubitelj vožnje biciklom, onda je Vroclav pravi grad za vas. Važno je znati da se grad, osim tramvajem i autobusom, može obići i na ovaj način. Grad je za biciklizam veoma pogodan jer je prilično ravan i nema uzvišenja. 

Među turistima je sve popularniji obilazak grada na ovaj način, pa se bicikl može iznajmiti na velikom broju stanica. Vroclav ima uređene i obeležene biciklističke staze i predivne rute pored reke Odre.

Vroclav – evropska prestonica kulture 2016. godine

Evropska prestonica kulture je naziv za prestižnu nagradu koju u organizaciji Evropske Unije dobija jedan ili nekoliko gradova u razdoblju od jedne godine. Gradovi koji su dobitnici predstavljaju svoj kulturni život, a sredstva koja grad dobije su dobrodošla za sveobuhvatan i brz razvoj grada, što svakako podrazumeva i veći broj turista. 

Evropska prestonica kulture za 2016. godinu bio je Vroclav zajedno sa španskim gradom San Sebastijanom. Grad je kao evropska prestonica kulture imao priliku da se predstavi kulturnim programima – filmskim festivalima, nastupima džez umetnika, izložbama i pozorišnim predstavama.

Bronzani patuljci – simbol grada

Ono po čemu je Vroclav prepoznatljiv jesu minijaturni bronzani patuljci kojih ima na svakom koraku – u centralnim ulicima, na raskrsnicama, ispred hotela, ispred šoping centra, čak na prozorima zgrada i banderama. 

Patuljci predstavljaju otpor komunizmu. Ovih neobičnih patuljaka ima čak oko 300 u Vroclavu. Prvi patuljak je postavljen 2000. godine, a danas oni očaravaju turiste koji posete ovaj grad. Patuljci nisu veliki, svega nekoliko desetina centimetra. Na android mobilnim telefonima postoji aplikacija na kojoj možete videti gde su tačno pozicionirani patuljci. 

Stoga se na ulicama Vroclava često vide turisti sa telefonima u rukama koji su u potrazi za lokacijom predivnih patuljaka. Patuljci u Vroclavu su jedna od atrakcija koja privlači veliki broj turista.

Vroclav – univerzitetski centar

Univerzitet u Vroclavu ima veoma dugu tradiciju i bogatu istoriju više od tri veka. Osnovao ga je Leopold I Habzburg. Univerzitet je prešao put od skromne jezuitske škole do jedne od najznačajnijih akademskih institucija u državi. 

Danas je Univerzitet u Vroclavu najveći univerzitet u regionu na kome godišnje diplomira oko 9000 studenata. Zbog duge univerzitetske tradicije, za Vroclav kažu da je grad mladih, pa je zato često turistički najposećeniji upravo od strane mlađe populacije. Maturanti iz čitave Poljske najčešće biraju upravo Vroclav za studiranje zbog odličnog noćnog života, dobre zabave i poznatih fakulteta koji se nalaze u njemu.

Znamenitosti u Vroclavu

Vroclav obiluje znamenitostima, koje ga čine turistički popularnim. Bogato istorijsko nasleđe i razvijena kulturna scena svakako su najodgovorniji za to. 

Trg Rynek – centralni trg u Vroclavu

Ovo je centralni gradski trg i spada u tri najveća trga u Poljskoj. Osim po veličini (3.8 ha)  poznat je kao jedan od najlepših trgova u Poljskoj. Sedište je banaka, mnogobrojnih restorana, poznatih prodavnica. 

Na njemu se nalazi i srednjovekovna gradska kuća, lepo dekorisana sa velikim satom i tornjem visokim 66 metara.Trg okružuje čak 11 ulica, a osim fotografisanja predivnih zdanja, iskoristite priliku da obiđete i pivnicu pod nazivom Swidnicka koja je jedna od najstarijih u Evropi. 

Ova pivnica koja je izgrađena početkom 14. veka je na spisku obaveznih atrakcija svih turista koji dođu u Vroclav. Na Trgu Rynek održavaju se novogodišnje proslave i božićni sajmovi.

Pogled na zrade u gradu Vroclavu

Hala naroda / Hala Ludowa

Ovo je istorijska zgrada Vroclava koja se koristi za razna muzička dešavanja i sportske događaje. Upisana je na Uneskovu listu kulturne baštine. Renovirana je 1997. godine, a za vreme održavanja Evropskog prvenstva u košarci u Poljskoj 2009. godine, upravo su se u njoj igrale mnoge košarkaške utakmice. 

Pored Hale naroda nalazi se multimedijalna fontana koja podseća na čuvenu Magičnu fontanu u Barseloni. Ova fontana okuplja veliki broj turista, a program se može gledati besplatno u periodu od maja do oktobra.

Sky Tower – toranj sa pogledom na Vroclav

Svaki putnik traga za mestom odakle može sagledati grad u svojoj punoj veličini i lepoti. Ovde ćete to moći sa 49. sprata ovog tornja odakle se pruža predivan vidikovac na Vroclav. U pitanju je moderna zgrada sa trgovačkim centrom. Na vidikovac se možete popeti brzim liftom, a karte se mogu kupiti na prvom spratu po ceni oko 40 zlota. Očekuje vas veličanstven pogled!

Ostrow Tumski – grupa ostrva na Odri

Ostrov Tumski je grupa ostrva koja se nalaze na reci Odri. Nalaze se van grada i predstavljaju najstariji deo grada. Poznato je po impozantnoj arhitekturi, a ovde se nalaze i neke od najstarijih crkava, kao što je Crkva Svetog Spasa i katedrala Svetog Jovana Krstitelja koja je obnovljena nakon Drugog svetskog rata i u kojoj se nalaze najstarije orgulje u Poljskoj. Ako ste ljubitelj istorije umetnosti, onda u ovom delu grada obavezno posetite i Muzej arhiepiskopije, najstariji muzej Vroclava.

Panorama bitke kod Rastovice – najpoznatija slika u Vroclavu

Ova slika visine 15 metara i dužine 114 metara veoma je značajna atrakcija Vroclava. Na njoj je prikazana bitka kod Rastovice, a naslikana je upravo na stogodišnjicu bitke. Slikanje je trajalo devet meseci, a na njoj je radilo pet umetnika. Panorama je osmišljena kružno i prikazuje različite scene u različitim uglovima gledanja. Posebne slikarske tehnike i dodatni efekti stvaraju osećaj stvarnosti.

Japanski vrt u Vroclavu

Ljubitelji prirode i šetnje uživaće u ovom delu Vroclava. Japanski vrt je jedno od najpopularnijih mesta za šetnju i opuštanje. Nastao je tokom 1913. godine za potrebe Svetske izložbe, a obnovljen je devedestih godina prošlog veka. 

Ovo je mesto prelepih vodopada, orijentalnih biljaka, žbunova, originalnih biljaka i uskih mostova. Nedaleko od Japanskog vrta nalazi se Zoo vrt sa skoro 7000 životinja i jedan je od najvećih zooloških vrtova u Evropi.

Stadion Miejski – zanimljiva atrakcija za ljubitelje fudbala

Ovo je gradski stadion čiji je kapacitet 42. 770 mesta. U većim gradovima Poljske, pa i u Vroclavu upravo na ovom stadionu, odigravale su se utakmice u okviru Evropskog prvenstva u fudbalu 2012. godine. 

Poljska je tada zajedno sa Ukrajinom bila domaćin ovog velikog evropskog takmičenja EURO 2012.  Izgradnja ovog stadiona pre svega za potrebe prvenstva trajala je od 2009. do 2011. godine. Poljska i Ukrajina su bili domaćini  EURO 2012. godine.

Noćni život u Vroclavu nikog ne ostavlja ravnodušnim

Budući da je Vroclav grad studenata, otuda je jasno i da je noćni život izuzetno dobar. Dočekati Novu godinu na gradskom trgu Vroclava predstavlja pravi doživljaj!

Turisti se najčešće okupljaju u pivnicama širom Vroclava jer su poznate po fenomenalnom pivu! Ulica u kojoj se najčešće okupljaju mladi je Plac Niepolda, gde se nalazi desetine klubova. To je mesto sa najvećom koncentracijom ljudi, a provod je zagarantovan.

Najpoznatije pivnice u Vroclavu

Pored čuvene i najstarije pivnice Swidecke, u kojoj su jeli i pili Šiler i Gete, poznata je i pivnica Spij koja se nalazi u podzemnom delu nove gradske skupštine. Odlično pivo možete probati u pivnici Setka čija unutrašnjost podseća na stara vremena u Poljskoj, a ona je istovremeno i restoran sa veoma ukusnom hranom, pa obavezno probajte neki od poljskih specijaliteta. 

Pivnica Spiz takođe nudi više vrsta piva, a u njoj možete videti uživo kako se priprema pivo po receptu starom nekoliko vekova. Najviše točilica za pivo, čak njih 16, ima bar Kontynuacija.

Vroclav, grad nesvakidašnje lepote, osvojiće vas svojim šarmom. Ovaj poljski dragulj poziva sve ljude mladog i vedrog duha da prošetaju njegovim ulicama. Magični grad studenata i prelepih mostova zadržaće se u vašim mislima duže nego što ste očekivali. Putujte Sigurno!

Autor: Stanojević Milena | Objavljeno: 30.06.2020. | Modifikovano: 30.06.2020.