Vulkani – kao turističke destinacije

Obilasci vulkana ili odredišta koje vulkani okružuju su postali veoma popularni među turistima. Vulkani su prirodni fenomeni koji nude fascinantan uvid u make-up planete na kojoj živimo i valorizuju se kratkotrajnim posetama. Reka tečne vatre koja iz dubine zemlje izbija na površinu je neuporediv prizor. Ako je takav prizor ono što vas fascinira, onda ćete verovatno razmotriti mogućnost posete vulkana. Dakle, pre nego što pripremite pasoše, spakujete neophodne stvari i obnovite svoje putno osiguranje – pogledajte naše predloge i listu: najpopularnije vulkanske destinacije.

Italija kao dom najvećeg aktivnog vulkana u Evropi

Italija je dom tri aktivna vulkana, od kojih je najveći Etna, smešten na istočnoj obali Sicilije. Etna je jedan od “najživahnijih” vulkana na planeti, gotovo stalno je aktivan-što ga čini jednim od najboljih mesta u Evropi za posmatranje vulkanskih aktivnosti iz “prve ruke”. Dok ste u Italiji, razmotrite mogućnost posete Herkulanuma i Pompeje. To su ruševine nekadašnjih gradova razorenih aktivnošću Vezuva, svakako su  impresivan podsetnik na prave moći vulkana.

Vulkanska planina Stromboli je takođe vrlo popularna među turistima i godišnje je poseti na hiljade turista. Erupcije ovog vulkana su česte i u utvrđenim periodima što dodatno utiče na njegovu turističku atraktivnost. Lokalne ture i turističke agencije omogućuju da vulkan vidite izbliza, na 200 m iznad aktivnog kratera.

Vulkani na Islandu

Nalazi se na granici severnoameričke i evroazijske tektonske ploče, Island, je ostrvo čiji je postanak rezulatat podvodnih vulkanskih erupcija. Pejzaž Islanda je oslikan visoravnima i gejzirima, dok strahopoštovanje izazivaju glečeri i putinje lave aktivnih vulkana. Verovatno ne postoji vulkan koji je u skorije vreme privukao više pažnje javnosti nego što je to slučaj sa vulkanom Eyjafjallajökull. Njegova aktivnost je započela 20. marta 2010. godine, a vulkanski oblak pepela zatvorio je celokupni vazdušni prostor Evrope, i zadržao milione turista na aerodromima širom sveta. Katla vulkan je slavno eksplodirao samo nekoliko meseci nakon erupcije Eyjafjallajökulla.

Havaji i podvodni vulkani Pacifika

Havaji su grupa ostrva “stvorena od vatre”, formirana nakon masivne podvodne vulkanske aktivnosti Pacifika. Sasvim nezavisno od reputacije “rajskog ostrva”, atraktivno odredište za veliku većinu turista, Havaji su Meka za ljubitelje vulkana. Kilauea vulkan na Velikom ostrvu je najaktivniji i najposećeniji vulkan na planeti i – ukoliko uslovi to dozvole – moći ćete da posmatrate kako se potoci aktivne, užarene lave dramatično ulivaju u more.

Svi drugi vulkani i više od toga

Smešteno na graničnom prostoru između Tihog okeana i Karipskog mora nalazi se centralnoamerička država Kostarika, još jedno prelepo mesto sa vulkanskim područjem koje čeka da bude istraženo. Kako biste videli vulkan, potrebno je proći kroz džunglu. Tamo vas čeka vulkan Irazu i njegovo zapanjujuće zeleno jezero.

Vulkan Soufrière na Montseratu je u julu 1995. godine prvi put u istoriji proradio i tom prilikom uništio glavni grad Plimut i celu južnu polovinu ostrva. Sufrije je nekada poznato Smaragdno ostrvo pretvorio u pepeo. Vulkanski pepeo nastavlja da pada i danas, ali takođe postoje bezbedne zone otvorene za turiste. Da biste imali najbolji pogled posetite Jack Boy uzvišenje.

Planina Sakurajima je smeštena na japanskom ostrvu Kjušu i jedna je od najaktivnijih svetskih vulkana. Ovaj vulkan je eruptivan 100 do 200 puta godišnje od 1955. godine što ga čini idealnom destinacijom za sve ljubitelje vulkana. Erupcije su prilično male ali sasvim dovoljne da uzbude turiste. Ovde su padavine u obliku pepela uobičajene poput kiše. Postoji nekoliko tačaka-vidikovaca sa kojih je moguće približiti se vulkanu. Međutim, treba uvek imati na umu da je Sakurajima aktivni vulkan, a turistima je zabranjen prilaz na 2 km od kratera.

Stvoren pomoću 250 000 godina duge vulkanske aktivnosti Ruapehu je jedan od retkih aktivnh vulkana na Novom Zelandu – i budi se na svakih nekoliko godina da bi izbacio ogromne stubove pare i pepela. Osim što je aktivni vulkan, planina je poznata po dve ski-oblasti. Planina Ruapehu je idealna ne samo za ljubitelje vulkana već i za ljubitelje skijanja. Ovi zastrašujući vrhovi i okolni teren raznesen erupcijama poslužili su režiseru Piteru Džeksonu da dočara kraljevstvo zla  u njegovom serijalu filmova Gospodar prstenova.

Sierra Negra se nalazi na ostrvu Galapagos u Ekvadoru, na jednom od najaktivnijih vulkanskih područja u svetu. To je jedan od pet vulkana na ostrvu i ima drugi po veličini krater na svetu sa impresivnim pogledom.

Planinski region Kamčatke se nalazi na ruskom Dalekom istoku i dom je neverovatnih vulkanskih pejzaža i vulkanskih aktivnosti. Jedan od vulkana u regionu je Mutnovsky, kombinacija spojenih kratera koji bljuju oblake pregrejane vode i sumpora.

Turistički su atraktivne vulkanske kupe sa kraterima, ali i drugim oblicima vulkanskog reljefa. Vulkanske kupe nekada zbog svoje izrazite visine predstavljaju prave planine, a svojom visinom ističu se Akonkagva (6.960 m) i Antofel (6.100 m) u Argentini, Čimborasa (6.272 m), Kotopaksi (5.896 m) i Tolima (5.525 m) u Ekvadoru, Lulajlako (6.723 m) u Peruu, Kilimadžaro (5.895 m) u Africi.

Obilazak vulkana i planinarenje kako biste prisustvovali najcenjenijim i nepredvidivim događajima u prirodi može biti avantura i veliko životno iskustvo. Vulkani mogu biti toliko smrtonosni koliko su lepi, zbog toga ovakva avantura zahteva dodatni oprez pored toga što je visina zastrašujuća. Ukoliko se odlučite za ovakav vid putovanja, ne sumnjamo da ćete uživati u divljoj lepoti prirode i njenim zadivljujućim umetničkim delima.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.