Wunderland: posetite najveći model železnice na svetu

U muzeju Miniatur Wunderland u Hamburgu nalazi se najveći model železnice na svetu. Kao što sam naziv kaže, ovo je jedna prava zemlja čuda minijaturnih figura. Poslednji model predstavljen je pre samo 3 dana, i u pitanju je model Italije.

hamburg miniatur wunderland muzej

Nakon 180.000 radnih sati i čitave 4 godine, napokon je predstavljena i Italija. Sam projekat je koštao više od 4.000.000 evra. Najvernije je prikazan glavni grad Italije, Rim, gde je samo izgradnja Koloseuma trajala 2 godine. Neverovatna preciznost i posvećivanje pažnje i najsitnijim detaljima čine ovaj muzej sasvim posebnim mestom. Čak 30.000 figura je postavljeno duž minijaturne Italije, na taj način dajući još realističniji izgled ovom modelu. Kako bi što vernije dočarali izgled ovih predela, postoji mogućnost da se vidi i kako oni izgledaju noću. Svetla se gase na svakih 15 minuta  i za tu svrhu je postavljeno 50.000 LED sijalica koje pružaju neverovatan izgled modelima.

Osim Rima, u ovom muzeju možete videti i vulkan Vezuv, Pompeje, Toskanu, kao i Južni Tirol. Zvaničnici muzeja navode kako je ovo bio njihov najzahtevniji projekat do sada. Nakon izgradnje Italije, u samom muzeju nalazi se 15,4 kilometara železničke pruge, a ukupno se nalazi preko 250.000 raznih figura i više od 1000 vozova.

Inače, najpoznatiji muzej minijatura nalazi se u samom srcu Hamburga, u neposrednoj blizini luke. Muzej je izgrađen 2000. godine i od tada ne prestaje da zadivljuje posetioce koji dolaze sa svih strana sveta. Osim Italije, posetiocima su na raspolaganju modeli Švajcarske, Alpa i Austrije, Skandinavije, deo Amerike, kao i sam grad Hamburg i neverovatna replika hamburškog aerodroma. Replike su toliko verne, sa avionima koji uzleću i sleću po navedenom redu vožnje i vozilima koja jure u svim pravcima, da se posetioci osećaju kao da se zaista nalaze na samom aerodromu.

U muzeju se nalazi i odeljak u kojem možete zaviriti u proces pravljenja figura i još više steći uvid u to koliko je preciznosti i pažnje ovakav posao zahteva. Modeli zauzimaju neverovatnih 1.490 metara kvadratnih. U planu za budući period se nalazi i izgradnja Francuske, Engleske, Afrike i Australije. 

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 03.10.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.