Zaleđeno Bajkalsko jezero: prelepi mehurići ispod debelog leda (FOTO)

Da li ste imali priliku da posetite Sibir? Mnogima nikada ne bi na pamet palo da se upute u obilazak Sibira, a posebno ne preko zime. Međutim, Sibir ima svoje čari, svoje prirodne bisere koji oduševljavaju. Jedan od tih bisera je i prostrano Bajkalsko jezero, koje kada se zaledi postaje zaista magično. Serija fotografija koje prikazuju zaleđeno Bajkalsko jezero i čudnovate mehuriće ispod površine leda, će vas oduševiti!

Zaleđeno Bajkalsko jezero mehurići

Ovaj set fotografija je napravila talentovana Kristina Makeeva, a sasvim je sigurno da se teško mogla bolje uhvatiti esencija ledenog Sibira nego baš na Bajkalskom jezeru. Posebnu čar daju zaleđeni mehurići koji podsećaju na staklene klikere ispod površine leda, debele više od 1.5 m.

Zaleđeno Bajkalsko jezero u Rusiji Kristina Makeeva fotografija

Ovi čudnovati mehurići su dugo bili misterija, ali je utvrđeno da nastaju usled oslobađanja metana koji proizvode slatkovodne alge. Prelepi prizor omogućavaju i velike zaleđene pukotine, kroz koje dopire taman toliko dovoljna količina kiseonika, da ribe i morski svet može živeti. Kinezi imaju skulpture od leda, Šveđani ledene hotele, a Rusi neprikosnovenu prirodu Sibira!

Pukotine u ledu na Bajkalu - Sibir Bajkalsko jezero

Ovo veliko sibirsko jezero je najstarije i najdublje slatkovodno jezero na svetu, sa svojih 1,5 km dubine i preko 643 km prostranosti.Tokom prolećnih i letnjih meseci, možete zaroniti na dubinu od 130 m bez potrebe da se pokvasite. Kako, pitate se? Jednostavno! Bajkalsko jezero u Rusiji je toliko prozirno da možete videti i do 130 m dubine.

Prelepo Bajkalsko jezero mehurići ispod leda od metana

Ovo je mesto gde priroda ispoljava svoju pravu ćud. Zamislite samo da se nalazite na ledu debljine od 1m, ispod kog možete videti fascinantne mehuriće koji stvaraju rapsodiju oblika i boja, uz ledeno svež vazduh i tišinu koju povremeno prekine pucanje leda, poput nekog snažnog groma.

Da, to je Sibir. To je Bajkal i prelepo Bajkalsko jezero. Ako budete imali priliku da posetite ovo mesto, rado ćemo objaviti vaš putopis. Pišite nam.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 25.01.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.