Zastave sveta i njihovi simboli

Državne zastave su ogledalo identiteta jedne nacije. One stvaraju u čoveku osećaj pripadnosti, ujedinjuju ljude istog naroda gde god da se nalaze u svetu. Svaka zemlja ima simbol koji predstavlja njenu istoriju, tradiciju, uverenja i vrednosti. No, da li znamo šta tačno predstavljaju ovi amblemi i boje na zastavama? 

Upravo kombinovanjem boja, amblema i grbova na svojim zastavama narodi od pamtiveka stvaraju sliku koja ih predstavlja u svetu. Tako je i danas kada svaka nacija ima jedinstvenu zastavu koju karakterišu međunarodno priznate i objedinjujuće boje koje predstavljaju karakter te zemlje.

Značenje boja i grbova na zastavama

Zastave se koriste za prenošenje informacija. One zapravo šalju poruku o identitetu, emocijama i namerama jednog naroda kroz istoriju. Tako da njihovu simboliku treba potražiti pre svega u bojama koje su na njoj, odnosno u kombinacijama boja. Crvena će označavati opasnost, izdržljivost, hrabrost, revoluciju, krvoproliće, snagu. Bela boja je simbol mira, čistoće i nevinosti. Plava je označitelj slobode, istine i odanosti, pravde i upornosti. Narandžasta označava hrabrost, ali i žrtvu, dok je žuta oprez, bogatstvo i pravda. Zelena boja je simbol sigurnosti, nade, omladine, plodosti i poljoprivrede. Crna simbolizuje smrt, ali i odlučnost, kao i trijumf nad neprijateljima.

Izrada zastava svih vrsta zahteva kvalitetan odabir boja, načina štampe, ali i dobro poznavanje simbola i amblema, pogotovo kada je reč o nacionalnim zastavama. Boje najbolje oslikavaju karakter određenog naroda. Ne slučajno, zastave slovenskih zemalja predstavljaju kombinaciju crvene, plave i bele boje. One su simbol revolucije, slobode i mira. Iste boje nalaze se i na francuskoj zastavi. Crvena, bela i crna dominiraju na zastavama arapskih naroda. Crvena, žuta i zelena simbolično predstavljaju afričke države. 

Dok boje predstavljaju nacionalnost, amblemi se koriste kao sredstvo identifikacije. Mnogi narodi i danas na zastavama koriste grbove kojim su se služili njihovi preci u davnim bitkama. Na taj način se na državnoj zastavi učitavaju osnovne vrednosti nacije.

Svaka nacionalna zastava ima svoje jedinstveno značenje i posebnu istoriju. Predstavićemo vam neke od najzanimljivijih.

Španija

Istraživački duh Španaca upisan je i na njihovoj zastavi. Polje španske zastave podeljeno je horizontalno na tri dela, tako da su vrh i dno crvene boje, a u sredini se nalazi zlatno žuta. Hrabrost i bogatstvo, ali i u istoriji potvrđeno traganje za avanturom očitavaju se u kombinaciji ovih boja. U centralnom zlatnom delu nalazi se i amblem sa dva stuba. Oni predstavljaju Herkulove stubove, što je ime za Gibraltar u starom veku. Između stubova nalazi se grb ili štit pod krunom. Kruna je zapravo znamenje monarhije koja vlada Španijom.  

Kazahstan

Nomadska istorija kazahstanskog naroda divno je prikazana na nacionalnoj zastavi. Na plavom polju nalazi se zlatno sunce pod kojim leti orao. Nebesko plavo polje zastave Kazahstana predstavlja jedinstvo naroda Kazahstana i Turaka, ali je simbolični prikaz Tengrija, boga neba rane turske religije.

Sunce je simbol života, blagosanja i energije, a sunčevi zraci kojih ima 32 predstavljaju prosperitet i obilje. Pod suncem leti orao – simbol nezavisnosti i napretka, ali i slobode i ambicije, kao i snage za prevazilaženje prepreka.

S obzirom na to da je Kazahstan poprilično „mlada“ država, odnosno da je svoju nezavisnost stekla 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog saveza, simbolika njene zastave je i te kako značajna i vredna. 

Uganda

Elementi prirode, biljnog i životinjskog sveta nisu retkost na zastavama država sveta. Tako neobična zastava Ugande u svom centralnom polju ima nacionalnu pticu. U pitanju je vrsta ždrala, tzv. kran ptica (Balearica regulorum). Ova ptica je simbol mirne, nežne i prijateljski nastrojene Ugande. 

Polje zastave podeljeno je, inače, na šest horizontalnih pruga crne, zlatne i crvene boje. Ove tipično afričke boje predstavljaju Ugandu ne samo kao afričku državu, već i kao zemlju večito okupanu suncem, zbog blizine ekvatora.

Zastava je usvojena 1962. godine kada je Uganda stekla svoju nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva. 

Meksiko

Još jedna zastava trobojka je i nacionalna zastava Meksika, na kojoj se nalaze zelena, bela i crvena boja. Između ostalih značenja, zelena boja će biti oličenje nade, bela boja simbol jedinstva, a crvena je oznaka za krv. Prvenstveno, ove boje su bile nosioci drugačijih značenja. Zelena je predstavljala nezavisnost od Španije, bela je bila simbol vere, a crvena znamenje jedinstva ostvarenog između Evrope i Amerike.

Meksička zastava podseća na italijansku, sa manjim izmenama u veličini i širini pruga, kao i u nijansama boja. Glavna razlika je svakako u grbu. Italijanska zastava nema grb, dok se na meksičkoj nalazi izuzetno zanimljiv amblem drevnog porekla. Naime, na centralnom belom polju je orao koji stoji na kaktusu i jede zmiju zvečarku. Veruje se da grb potiče još iz perioda Asteka, kada je prema legendi bog rekao plemenskom vođi da osnuje zajednicu čim naiđe na takvog orla. To se prema predanju dogodilo 1325. godine, u tadašnjem Teotivakanu, a današnjem Meksiko Sitiju.

Kanada

Jedna od poznatijih zastava u svetu jeste svakako kanadska zastava. Crveno bela kombinacija boja sa prepoznatljivim javorovim listom u sredini polja nose jedinstvena značenja. Crvena je simbol kanadskih žrtava tokom svetskih ratova, a bela simbol mira i spokoja. Javorov list se koristio kao znamenje Kanade od 18. veka, ali je kao nacionalni amblem prihvaćen malo kasnije. Zanimljivo je još i to da je kanadska zastava koja je danas u upotrebi zvanično usvojena 1965. godine.

Argentina

Sunce na zastavi kao simbol života nalazi se i na argentinskom državnom obeležju. Međutim, osim ovog značenja ističe se jedno još važnije, a to je nezavisnost Argentine. Naime, ovo sunce sa ljudskim licem nosi ime Majsko sunce, u znak sećanja i poštovanja na Majsku revoluciju odigranu u maju 1810. godine, koja je bila početak nezavisnosti od Španije. Pored toga, sunce ima i obeležja boga Sunca iz drevne religije Inka.

Polje argentinske zastave podeljeno je na tri horizontalne pruge: u sredini je bela, a na vrhu i dnu nebesko plava boja. Plave trake označavaju nebo zemlje, a bela boja predstavlja sneg Anda. 

Zastava je usvojena 27. februara 1812. godine.

Bangladeš

Bangladeška zastava ima zeleno polje sa crvenim krugom. Crvena boja označava izlazeće sunce i žrtve koje je narod dao za svoju nezavisnost. S druge strane, zelena boja predstavlja zelenilo i vitalnost zemlje. Zanimljivo je da je crveni krug malo postavljen levo tako da izgleda da je u centru kada zastava leti na jarbolu. 

Inače, zastava dosta liči na japansko državno obeležje, samo što je na zastavi Japana crveno sunce na beloj pozadini. U zvaničnoj upotrebi je u Bangladešu od 17. januara 1972. godine.

Ovo su samo neke od zanimljivijih zastava država sveta koje intrigiraju svojim amblemima i značenjima. Njihov izgled je lična karta svakog naroda, njegovog karaktera i tradicije i s pravom ponos svakog državljanina. Pored svih zvaničnih diplomatskih događaja na kojima ima istaknuto mesto, sasvim sigurno, najvišu vrednost ima kada se zavijori zbog pobede na nekom sportskom ili umetničkom takmičenju i kada simbolizuje slobodan i uspešan narod.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 01.10.2020. | Modifikovano: 01.10.2020.