Zašto je Srem sjajan izbor za odmor?

Bogata istorija, prelepa priroda i kvalitetna vina, jednom rečju – Srem. Bez obzira kakvi su vaši turistički ukusi i apetiti ovaj region Srbije sigurno će zadovoljiti svako vaše čulo. Stoga pogledajte u nastavku turističku ponudu Srema i otkrijte zašto je sjajan izbor za odmor!

Ruma – Grad u kom se spajaju putevi Srema

Kao četrnaesta opština po veličini u Vojvodini, i grad koji se nalazi na odličnoj geografskoj poziciji – Ruma, u turističkom pogledu, može da ponudi mnogo toga.

Ponuda Rume započinje pre svega sa centrom grada gde vas čekaju hoteli, restorani, i brojni kafići, ali i vrlo lepo uređeno gradsko jezgro u kom značajan deo zauzimaju spomenici. Izdvajaju se: spomenik kugi, Kipovi , Spomenik konju, Spomenik Revolucije.

Kada se nađete u Rumi, ne bi trebalo da preskočite i verske objekte ovog grada, pre svega Centralnu rumsku crkva – Hram silaska Svetog Duha na apostole u kojoj se nalazi rpelepi ikonostas koji je slikao naš čuveni Uroš Predić. A tu su još i Crkva Sabora Srpskih Svetitelja, Rimokatolička crkva,

Sa nešto daljom kulturom, i istorijom Rume se možete upoznati i kroz posetu Zavičajnom muzeju.

Na svega 3 km od Rume nalazi se Borkovac – prelepo izletište i verovatno najatraktivniji deo turističke ponude Rume. Pored prelepe prirode, zelenila i lepo uređenog jezera ovde vas čekaju i olimpijski bazen, kao i sjajna gastronomska ponuda kao i spa ponuda – sve to u okviru hotela Borkovac.

Ruma se inače nalazi na 50 kilometara od Beograda, na pola puta između Novog Sada i Šapca, na raskrsnici svih važnih regionalnih puteva u Srbiji, pa je tako sjajan izbor za odsedanje kada želite da istražujete Srem, Frušku goru i okolinu. Odsedanje u Rumi daje priliku za jednodnevne izlete do Novog Sada, Beograda, jedan u Šapca, Fruške gore, Banje Vrdnik, Sremskih Karlovaca.

U Rumi će vas prijatno iznenaditi pristojne cene boravka u hotelima i apartmanima, ali i generalno u ugostiteljskim objektima. Tako se odlično opremljen, moderan Ruma stan na dan, za dvoje može pronaći po cenama ispod 30 evra.

Sremska Mitrovica – Vino, istorija, salaši

Kada se kaže Srem, zasigurno je među prvim asocijacijama njegov glavni grad – Sremska Mitrovica.

Bogato istorijsko nasleđe Sremske Mitrovice se ogleda i ostacima bazilike antičke iz V veka i naravno Carskoj palati. Carska palata je natkriveni kompleks koji se nalazi u samom centru Sremske Mitrovice i na ovom prostoru se nalazi preko 300 kvadrata mozaičkih podova, a među mozaičkim kockicama se nalaze i kockice od zlata. U ovoj palati pre osamnaest vekova boravili su rimski imperatori. Zanimljivo je i da palata ima podno grejanje.

Kako biste se na pravi način upoznali sa istorijom Srema preporučujemo vam posetu Muzeju Srema. U ovom muzjeu je prikazana prošlost Srema kroz arehološku postavku i sjajnu istorijsku postavku Srem kroz vekove.

Jedan od najlepših delova grada, pored gradskog trga je kej. Ovo mesto je idealno za šetnju i odmor, a na keju ćete videti i most Svetog Irineja koji se pruža preko Save i koji je najduži pešački most u Evropi. Kod keja vas čeka i šljunkovita, uređena, gradska plaža. Koja sa kafićima i ležaljkama predstavlja pravu oazu u centru grada.

Sremska Mitrovica se može pohvaliti ponudom najkvalittenijih vina te regije, pa i cele Srbije. Priliku da isprobate sam vrh vinske ponude naše zemlje imate u čuvenim vinarijama: Mačkov podrum, Chichateau Vinarija, Vinarija Komuna ali i mnoge druge.

Ukoliko biste da spojite druženje i vino, onda savetujemo da Sremsku Mitrovicu posetite krajem avgusta kada se održava manifestacija Vinski park. Manifestacija se održava od 2017. godine i ubrzo je postla jedna od najznačajnijih manifestacija ovog grada. Tokom trajanja manifestacije imaćete priliku da probate preko 1000 različitih ukusa vina.

Kada je reč o smeštaju privatne smeštajne jedinice sličnih su cena kao i u Rumi. Tako se savremeno opremljen, stan dan Sremska Mitrovica u samom centru i može pronaći po cenama več od 30 evra. Razlika u odnosu na Rumu je to što Sremska Mitrovica ima bogatiju ponudu luksuznih apartmana čije cene mogu da se kreću i preko 100 evra.

Ukoliko se poželite prirode, rezervat Zasavica se nalazi na svega 13 km od Sremske Mitrovice i sjajno je mesto za jednodnevni izlet. Naravno, Fruška gora koja se nalazi na mnje od 30 km je uvek dobra opcija za izlet. U Zasavici ćete imati priliku da probate čuveni gulaš od mangulice.

Kada smo kod gurmanskih specijaliteta, savetujemo vam da odvojite i jedan dan i posetite neko etno selo, u okolini Sremske Mitrovice, gde vas pored autentičnih salaša čekaju sjajni specijaliteti. Naša preporuka su etno selo Vrdnička kula, Sremska kuća, Kolibara salaš.

Ovo je ukratko bila turistička ponuda Srema. Nadamo se da vam se dopala i da je ovo vaša sledeća destinacija za odmor, a nama preostaje samo da vam poželimo lep provod!

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 08.08.2023. | Modifikovano: 08.08.2023.