Zašto je važno imati putno osiguranje?

Ako postoji jedna stvar koja se može reći sa sigurnošću to je da je putno osiguranje jedna od najbitnijih, ako ne i najbitnija, stvar koju svaki putnik treba da ima ako planira da putuje.

prikaz opreme za putovanjaČak i najbolje isplanirana putovanja mogu da budu prekinuta nečim neočekivanim. Samim tim, ako se dvoumiš oko toga da li treba da uzmeš putno osguranje, odgovor je da.

Generalno, treba imati na umu da postoje različiti nivoi i vrste pokrića putnim osiguranjem. U zavisnosti od vrste aktivnosti koje ćete obavljati kao i vašeg željenog odredišta, uvek je pametno pogledati nekoliko različitih nivoa i vrsta pokrića. 

Iako postoji mali milion razloga zašto bi svako trebao da uplati putno osiguranje, tri najveća su:

  1. Hitni medicinski slučajevi u inostranstvu mogu biti veoma skupi
  2. Ne želite da vam male zaškoljice pokvare put
  3. Putno osiguranje je povoljno i lako naći

 

Zamisli sledeći scenario. Ukrcavaš se u avion i razmišljaš o svom divnom putovanju dok igraš neku od omiljenih kazino igara na internetu. Ako u trenutku iskrcavanja primetiš da ti je prtljag nestao, koje su ti opcije?

Pa, ako si uplatio putno osiguranje čitav proces će biti dosta lakši. U slučaju nestalih stvari, biće ti nadoknađeni troškovi u određenoj sumi. Ovo može biti od velike pomoći dok čekate da vam se prtljag pronađe. A u slučaju gubitka pasoša, vaše osiguranje će nadoknaditi troškove pribavljanja duplikata ili novog. Ovo može biti od velike pomoći dok čekate da vam se prtljag pronađe. 

Potencijalni rizici kada putuješ 

Kada ideš na put, treba da počneš sa lakim i jednostavnim planom o tome kako ćeš da se pobrineš o svim svojim putničkim željama. Najbitnija stvar koju treba da uradiš jeste da uplatiš sebi putno osiguranje

Kao što već možda znaš, putno osiguranje ti na neki način garantuje iskustvo bez kajanja. Ako razmisliš dobro, samo jedan mali incident je dovoljan da ti uništi čitav odmor. Samim tim, treba da preduzmeš preventivne mere i uplatiš putno osiguranje. 

Neki od najčešćih putnih rizika  koje uglavnom putno osiguranje pokriva su oštećenje ili gubitak prtljaga, gubitak novca i dokumenata, odlaganje i otkazivanje leta i prirodna katastrofa i nesreća.

Naravno, najbolje bi bilo da nikada ni ne dođe do toga da treba da iskoristite putno osiguranje, ali problem je u tome što stvarno ne možeš da predvidiš šta će se desiti, samim tim bolje postupiti pametno i uplatiti putno osiguranje za svaki slučaj. 

Koji nivo pokrića mi treba?

Nivo pokrića koji ćete uplatiti primarno zavisi od toga u koju zemlju putujete i od prosečnih medicinskih troškova tamo. Samim tim, pre nego što uplatite putno osiguranje, moraćete da proverite koji su prosečni medicinski troškovi mesta gde želite da putujete i prema tome izaberete nivo pokrića i sumu. 

Naravno, pored toga, još neki faktori koje treba da razmotrite su starost putnika, broj putnika, njihovo trenutno zdravstveno stanje kao i trajanje boravka i aktivnosti koje planirate da radite. 

Imajte na umu da standardni paket putnog osiguranje ne pokriva ako imate već neke zdravstvene probleme pre puta. U slučaju da želite i to da vam bude pokriveno, može, samo što će vas to dosta više koštati. 

Da li će putno osiguranje postati obavezno svuda u svetu?

Kao što već znate, kada je reč o putnom osiguranju, svaka država ima različita pravila. Samim tim, jako je bitno da dobro istražite pravila zemlje u koju planirate da putujete. 

Iako izgleda da je obavezno putno osiguranje postao veliki trend, ne može se reći sa sigurnošću da će u bliskoj budućnosti sve zemlje zahtevati putno osiguranje. Kako god, imajte na umu da su neke zemlje već učinile obaveznim da posetioci imaju putno osiguranje. 

Poslednja stvar koju želite da se dogodi jeste da budete obavešteni da zbog nedostatka putnog osiguranje ne možete da uđete u određenu zemlju. Samim tim, budite jako pažljivi i istražite veoma detaljno lokaciju vašeg putovanja.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 23.09.2021. | Modifikovano: 23.09.2021.