Zimske radosti: omiljene destinacije za zimovanje naših ljudi

Saglasićemo se da je ova zima, što bi se reklo, “stisla“ malo više nego prethodne. Ozbiljni minusi doveli su do toga, da se i najvećim ljubiteljima snega, pomalo promeni stav. Ipak, oni koji vole zimu i takve uslove, u prelepom prirodnom orkuženju, ove zimske destinacije u Srbiji i okruženju prosto obožavaju. Upravo ovo su mesta gde domaći turisti idu na zimovanje ove godine. Da li ste među njima?

Čak iako još uvek niste pošli na zimovanje, ne brinite, ne mislimo da će nas februar uskratiti za svoje čarolije.

Zimske radosti i zašto ih volimo?

Putovanja u zimskom periodu predstavljaju izvanredan način da se preduprede depresivne tendencije koje su same po sebi donekle i normalne, “kada sneg prekrije emocije”. Putovanja su tu da vas učine srećnijim, da vam otope glečere nataložene zbog stresa i posla. Na vama je, podrazumeva se, koju ćete destinaciju za zimovanje odabrati. U stvari, bolje reći, pitanje je da li biste je uopšte odabrali?

Zato dok o radostima planinarenja po snegu, skijanju, boardingu, šetnji po prelepim snežnim krajolicima, možemo u nedogled, vreme ja da vidimo gde to naši turisti najviše vole da zimuju i to baš ove godine.

Evo gde naši putnici vole da zimuju

Stari dobri Kopaonik

Iako u poslednje vreme senku na planinu Kopaoniik bacaju modernije destinacije, koje su tek od skora počele da se pozicioniraju kao poželjne, to nikako nije pokazatelj da je Kopaoniku opala popularnost. Naprotiv, čini se da su stalni gosti koji Kopaonik posećuju godinama unazad, sve više privrženi ovoj lepotici na jugu. Kopaonik nudi pregršt mogućnosti za zabavu, a čini se da je Beograđanima i dalje broj jedan. Odlično održavane ski staze, Pančićeva omorika i vrh nazvan po ovom prirodnjaku, hoteli, noćni provod… Gde ćete više razloga da poželite da se na ovom mestu nađete bar za vikend.

Komšijska ponuda – sve popularnije Bansko

Poslednjih godina, turisti iz Srbije, odlučuju se neretko i za posetu čuvenom bugarskom skijalištu Bansko. To je slučaj i sa ovogodišnjom situacijom. Bansko je grad koji se nalazi u jugozapadnom delu ove zemlje, u okviru Blagoevgradske oblasti. Kada je reč o zimskom turizmu, čini se da ne postoji mesto koje je na ovom delu Balkana popularnije od Banskog. Danas poseduje više od 120 objekata različitih kategorija, od apartmana do hotela.

Staze za skijanje su duge oko 70 kilometara što je posebno privlačno ljubiteljima ekstremnih sportova. Ono što je važno jeste i to da se ovde mogu snaći svi, od početnika do pravih profesionalaca. Jahanje konja, bugarske mehane, šetnja po prirodi, deo su ambijenta koji vas čeka ako odaberete ovo zimovanje.

Budžet diktira mogućnosti – da li ste za Evropu?

Razume se da je finansijska konstrukcija ono što će vas dovesti do odluke gde ćete provesti zimu. Uz srednji budžet možete sebi priuštiti zimovanje u korektnom smeštaju, uz dobar provod. Naravno, ako se odlučite za zimovanje na Balkanu.

Ipak, oni koji sebi mogu da priušte interesantnije destinacije, često odlučuju da posete Francusku (Chamonix, La Plagne, Val d’Isère…), Švajcarsku (Davos Klosters, St. Moriz…) ili Austriju (Alpbach, Saalbach, St Anton…).

Francuski Alpi su pogotovo omiljeni, a mnogi koji tek počinju da skijaju i smatraju da je bliže bolje, pa često biraju Sloveniju i zimovanje na prelepoj Kranjskoj Gori.

Ipak, ukoliko odustanete od švajcarskih Alpa ili dalekih destinacija poput Južne Amerike, a budžet preusmerite na domaću ponudu, moći ćete da se nagradite i brojnim hedonističkim užitcima. Hladan i oštar vazduh može dovesti do toga da vam lice ispuca, ili se po povratku u toplije krajeve masti.

Nakon zimovanja, koža se isušuje, aklimatizacija je jako važna, pa je preporuka da sebe počastite tretmanom u nekom anti aging studiju. Ukoliko pravilno rasporedite budžet, moći ćete da uživate i u svim propratnim aktivnostima, te da zimovanje produžite i kada se vratite.

Zimske destinacije koje su sve popularnije

Divčibare, ZlatiborZlatarDurmitorJahorina, sve ovo može vam biti zanimljivo da u zimskim danima uz malo para napravite sebi gušt. U poslednjoj deceniji, još jedna se destinacija, ne tako daleka, vrlo visoko postavila.

Durmitor planina zimovanje i skijanje

Reč je o Staroj Planini, koja na granici između Bugarske i Srbije veličanstveno dominira. Uspeti se na Midžor u zimskim danima je osećaj vredan pomena, a staze sa gondolom su sve popularnije. Seoski i planinski turizam je u zamajcu, pa ćete ovde osetiti vrlo prijatnu energiju koju jugoistočna Srbija nudi. Oko 5 meseci pokrivenosti snegom, čini ovu planinu zaista posebnom.

Teško da možete pogrešiti i sa jednom od ponuđenih destinacija. Sve je stvar mogućnosti, budžeta i želje. Ipak, informišite se na vreme o uslovima na samoj destinaciji i planinama, kako biste izbegli potencijalna iznenađenja.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.