Životinjski turizam na Tajlandu: utočišta životinja pod istragom

Tajland je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija kada je u pitanju životinjski turizam tj. turizam koji podrazumeva obilazak i otkrivanje različitih vrsta životinja i posetu rezervatima i zoološkim vrtovima kako bi se videle retke divlje životinje. Ipak, pored uobičajenih reči glasnogovornika za životinjska prava koji, čini se, itekako imaju poentu, ovaj put se pod specijalnu istragu stavljaju Hram tigrova i Sirača zoološki vrt tigrova, nakon nedavnih optužbi o krijumčarenju tigrova i drugih životinja, ali i nakon užasnih otkrića u samim hramovima.

Naime, pored „standardnih“ selfie slika sa mladuncima tigra, odnosno jahanja slonova i organizovanja boks mečeva orangutana, koje „možete videti na Tajlandu“, ovaj put se u prvi plan stavlja stanje sa tigrovima nakon prošlonedeljnih otkrića u Hramu tigrova gde su pronađeni brojni leševi mladunaca tigra, dok je 137 njih spašeno, a što je dodatno potpalilo vatru otpočetu nakon brojnih optužbi ovim „utočištima“ za krijumčarenje i nelegalnu trgovinu tigrovima i drugim životinjama. Pored tigrova ugrožen je i azijski crni medved. Što se tiče ostalih pronalazka u ovom budističkom hranu koji je „dom životinja“, dovoljno je pomenuti reči „tegle“ i „koža“.

Pre svega nekoliko dana, na Tajlandu kao dalekoj egzotičnoj destinaciji, u zoološkom vrtu nadomak grada Hua Hin, je zaplenjeno više od 100 životinja, uključujući i dva tigra i dva slona, a najavljena je i detaljna provera poznatog zoološkog vrta za tigrove – Srirača. Upravo u ovom zoološkom vrtu se mogu uslikati selfi fotke sa mladuncima, a pored ovakve atrakcije, Sirača je i dom za jedan od najpopularnijih cirkusa koji prikazuje cirkuske tačke sa tigrovima.

Automatski su podnete tužbe protiv više od 22 osobe, a PutujSigurno samo može da poruči: dobro razmislite ako budete imali priliku da se slikate sa nekom slatkom životinjom u zoološkom vrtu na Tajlandu ili negde drugde, i razmislite kako je ta životinja završila tu i koliko njih to nije uspelo.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.