Kako do licence turističkog vodiča i pratioca

Licenca za turističkog vodiča i pratioca

Dobro poznajete svoju zemlju i voljni ste da upoznajete kulturu drugih zemalja? Osobine koje vas krase su snalažljivost, komunikativnost, brzo i promišljeno reagovanje u nepredviđenim situacijama? Lako se prilagođavate grupi i umete ljudima da prenesete znanje koje posedujete i svojom pričom ih vratite u prošlost? Možda je upravo zanimanje turističkog vodiča za vas, ali znajte da kao i većina poslova zahteva mnogo odricanja i neprestano unapređivanje znanja.

U izvođenju turističkog aranžmana učestvuju turistički pratioci, turistički vodiči i agencijski predstavnici. Kako biste obavljali posao turističkog vodiča i turističkog pratioca morate položiti stručni ispit i posedovati licencu za rad. Ministarstvo nadležno za poslove turizma u proseku jednom godišnje raspisuje oglas za polaganje stručnog ispita i zato je važno da u roku predate vašu prijavu zbog velikog interesovanja.

Prema definiciji, turistički vodič je fizičko lice koje po unapred utvrđenom programu, pruža turistima usluge vođenja, pokazivanja i stručnog objašnjavanja prirodnih, kulturno-istorijskih, arheoloških, etnografskih, privrednih i drugih znamenitosti.

Turistički pratilac je fizičko lice koje prati turističku grupu i obavlja operativno tehničke poslove od početka putovanja do odredišta i nazad.

Kandidat mora da ispunjava sledeće uslove:

 • ima državljanstvo Republike Srbije;

 • zna srpski jezik;

 • ima najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju;

 • aktivno zna jedan strani jezik.

Licenca turističkog vodiča i pratioca - kako postati turistički vodič

Teorijski i praktični deo ispita

Kako bi se odabrali kandidati za polaganje stručnog ispita potrebno je prvo položiti psiho test, odnosno zadovoljiti psihološke procene za obavljanje poslova turističkog vodiča i turističkog pratioca. Nakon toga sledi teorijski deo stručnog ispita, a pravo na polaganje praktičnog dela ostvarujete polaganjem svih predmeta.   

Test za turističke vodiče obuhvata sledeće predmete:

 • Osnovi turizma;

 • Turistički resursi;

 • Agencijsko i hotelijersko poslovanje;

 • Društveno uređenje;

 • Turistička politika i propisi u turizmu;

 • Strani jezik;

 • Informativno-vodička služba u turizmu;

 • Nacionalna istorija.

Teorijski deo stručnog ispita za turističkog pratioca polaže se po programu koji obuhvata sledeće predmete:

 • Društveno uređenje;

 • Turistička politika i propisi u turizmu;

 • Strani jezik;

 • Informativno-vodička služba u turizmu;

 • Agencijsko i hotelijersko poslovanje.

Teorijski deo ispita se razlikuje svake godine.

Praktični deo ispita ogleda se u vođenju, odnosno praćenju grupe prema utvrđenoj maršruti koju odredi komisija. Primera radi, test se može realizovati u tri celine - snalaženje u autobusu/prevoznom sredstvu, predstavljanje određenog objekata ispred samog objekta (npr. sakralni objekti - crkve i manastiri), kao i u samim objektima (npr. upoznavanje sa  važnim informacijama o freskama i unutrašnjošću ukoliko je u pitanju sakralni objekat).

Nije dovoljno da izvođač aranžmana bude upoznat samo sa destinacijom, bitan je i način reagovanja u uslovima vanrednih okolnosti. Neprijatnosti kao što su kvar autobusa, izgubljen ili zaboravljen pasoš, krađa ličnih stvari, bolest ili smrt putnika, moguće su tokom realizacije turističkog aranžmana. Stručno i odgovorno turističko vođenje, način na koji predstavljate određenu destinaciju i tumačite kulturno-istorijske spomenike, ophođenje i odnos prema učesnicima putovanja odraz su kvaliteta pravog turističkog vodiča.

Izmenama Zakona o turizmu, turistički vodič može da pruža usluge samostalno kao preduzetnik, odnosno preko privrednog društva ili drugog pravnog lica. Takođe, može i da obavlja poslove rukovodioca kod organizatora putovanja ukoliko poseduje licencu za turističkog vodiča najmanje pet godina i ispunjava ostale uslove. U obaveštenju Ministarstva najavljeno je da su u toku aktivnosti izrade novog pravilnika u vezi sa programom, načinom i uslovima polaganja stručnog ispita. Ove informacije, kao i kada će biti raspisan konkurs za turističkog vodiča i pratioca biće objavljene na sajtu Ministarstva a sve bitne informacije možete pratiti i na našem blogu.

Prijavite se za PutujSigurno newsletter.

Naš stručni tim svakog utorka bira najzanimljivije vesti iz sveta turizma i putovanja i najbolje specijalne ponude. Više od 5.000 putnika se već prijavilo. Prijavite se. 

Dragana Stojanović's picture
Dragana Stojanović
Beograđanka koju opčinjava svaki predeo Srbije što prouzrokuje težnju da naša zemlja bude prepoznata kao turistička destinacija na svetskom tržištu. Naklonjena umetnosti, poeziji i slikarstvu, veliki poštovalac istorije. Obazirite se na znakove pored puta, jer važno je u životu pronaći smisao, obezbediti sklad i mir.
Povezani tekstovi: 
22.09.2016 | Autor: Milena Podovac

Gradski parkovi u Evropi su česta stanica pri obilasku evropskih metropola. Pogledajte koji su najlepši parkovi u Evropi, šta sadrže i zašto ih obići.

09.11.2017 | Autor: Marija Penezić

Svadba i svadbeni običaji su bitan deo života svakoga ko želi da napravi svadbu. Ona predstavlja prekretnicu života, ulazak u porodični život, i ozbiljniji odnos prema životu i poslu.