5 evra za Evropu: nema Šengen vize ali stiže Šengen karta

Izgleda da će za putovanje u zemlje Šengena uskoro biti potrebno da izdvojite 5 evra koliko će koštati Šengen karta. Ovo nije nova vrsta vize niti zamena za vizu kako kaže Evropska komisija. EK predlaže da se uvede sistem ETIAS tj. EU sistem za informacije i odobravanje putovanja, kojim će se pojačati bezbednosna provera ljudi koji putuju u Šengen zonu, a koji nisu deo iste. Evo o čemu se tačno radi i šta je Šengen karta.

Šengen karta će se izdavati na period od 5 godina i koštaće 5 evra za sve starije od 18 godina. Maloletnici neće plaćati naknadu, a Šengen karta će se naručivati online, pri čemu proces ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta sa svim popunjenim formularima. Pasoš je jedini lični dokument koji je neophodan za sam proces dobijanja karte.

Predlog Evropske komisije je da se poveća efikasnije upravljanje spoljnim granicama EU, čime se automatski povećava nivo unutrašnje bezbednosti. Kako je još u septembru najavio predsednik Evropske Komisije, ETIAS sistem će omogućiti da EU unapred zna ko putuje kroz Evropu, pre nego što uopšte stigne, a bez dugih procesa izdavanja viza.

Ovo će biti važan metod da se suzbiju nelegalne migracije pošto carinska kontrola može unapred da očekuje pokušaj prelaska granice nepobodobnih putnika zemalja trećeg sveta koji bi inače putovali bez šengenske vize. Na taj način bi se van granica EU zadržala lica koja bi mogla biti opasna po bezbednost samih šengenskih država.

Još uvek nije poznato kada će stupiti na delo sistem ETIAS i Šengen karte, ali ćemo vas blagovremeno o svemu obavestiti kroz Putuj Sigurno vesti. Do tada pročitajte iskrena iskustva naših putnika u Evropi i na drugim destinacijama.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.