5 najboljih grčkih ostrva za ljubitelje slasnog zalogaja
Ah ta musaka, baklave, sarmice od lista vinove loze, tzatziki… Tradicionalna grčka kuhinja pravi je praznik za čula. Ukusna hrana u zemlji bogova priprema se sa puno ljubavi i servira uz toplo grčko gostoprimstvo.
Ukoliko vam je krenula voda na usta pri pomisli na njihove delicije i za sledeću godinu planirate letovanje Grčka može da vam ponudi 5 ostrva koja su pravi su raj za one koje privlači gastronomski turizam.
Krit
Na najvećem ostrvu u Grčkoj jela pucaju od svežih mediteranskih ukusa. Tamo je hrana jezik ljubavi. Od finih restorana do rustičnih taverni, ugostitelji poseban značaj pridaju poreklu sastojaka koje koriste.
Da bi svojim gostima priuštili autentičan ukus, začinsko bilje i zeleno povrće nabavljaju sa okolnih brda, meso iz slobodnog uzgoja direktno od lokalnih farmera, a slatki paradajz uzgaja se u organskim baštama, pod toplim grčkim suncem.
Na ostrvu se takođe proizvode vrhunski sir, med i maslinovo ulje poznato kao “tečno zlato”. Uz odabrano kritsko jelo, probajte čašu domaćeg vina ili vatrenu rakiju (kritsku grapu).
A zašto da ne, oprobajte se i u pravljenju nekih jela. Veoma zarazna su njihova slatka peciva sa sirom. Provozajte se do tradicionalnog sela i upoznajte lokalce koji recepte prenose iz generacije na generaciju i rado ih dele sa turistima.
Krf
Poput drugih ostrva u Jonskom moru, Krf je poznat po svojoj tradicionalnoj kuhinji. U jelima se oseća snažan uticaj četvorovekovne venecijanske vladavine, sa nazivima kao što su stufato, (krepki jonski gulaš italijanskog porekla) i pastitsio (makaroni i ragu). Ukus je, ipak, nepogrešivo grčki.
Ribari često direktno snabdevaju taverne na obali, pristaju ispred njih i predaju sveže plodove mora kuvaru. U unutrašnjosti ostrva ne smete da zaobiđete jagnjetinu i divljač, kao ni lokalno povrće koje se koristi za stvaranje punog ukusa kuhinje Krfa.
Večerajte meze u rustičnim tavernama srca Starog grada ili u luksuznijim restoranima u kojima jestivo cveće oplemenjuje tradicionalna jela.
Jedno od najpoznatijih njihovih proizvoda je tsitsibirra (pivo od đumbira). Tokom vrelih letnjih dana, naići ćete na meštane koji sede na senovitim tremovima i pijuckaju to zdravo domaće osveženje napravljeno od limunovog soka i đumbira.
Takođe, čuvena porodica Mavroudis ponosni je vlasnik 2.000 stabala maslina, od kojih su neka stara preko 700 godina. Posetite njihov istorijski mlin i muzej da biste čuli zanimljivosti o varijacijama tih sočnih plodova, tradicionalnim metodama berbe i njihovom značaju u grčkoj kulturi.
Halkidiki
Tehnički, nije ostrvo, ali poluostrvo Halkidiki sa tri kraka u severnoj Grčkoj jedno je od najznačajnijih ambasadora grčkih jela, zahvaljujući blagoj klimi i plodnoj zemlji.
Na tamošnje tradicionalne recepte uticali su delikatesi iz Anadolije, kao i sveža riba iz Egeja. Može se pohvaliti talasastim vinogradima, voćnjacima i bogatom faunom, a proizvodi i maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta, med, sireve, vina, marmelade i džemove.
Neke od najboljih taverni na plaži naći ćete na Sitoniji. Pečenu hobotnicu ne smete zaobići.
Zasladite se čuvenim slatkišima pripremljenim od sušenog sezonskog voća, meda ili melase.
Zanimljivo je da čak 32% ukupnog grčkog meda potiče iz mirisnih borovih šuma Sitonije, centralnog poluostrva Halkidikija, gde pčelari neguju hiljade kolonija.
Zakintos
Najveće jonsko ostrvo plodno koliko i lepo. Blaga mediteranska klima i obilne zimske padavine podarile su mu gustu vegetaciju poput useva maslina i grožđa.
Devičansko maslinovo ulje nezaobilazna je stavka u jelima tog ostrva, a jedno stablo staro 2.000 godina, u selu Eko Hora, dokaz je da se u njegovim krajevima proizvodi najzdravije ulje na svetu.
Kada uživanje u tradicionalnom grčkom obroku privedete kraju, priču zaokružite začinjenim ladotiri sirom napravljenim od ovčijeg ili kozjeg mleka i čašom vina Verdea. Smatra se da postoji preko 30 autohtonih sorti grožđa koje se decenijama uzgajaju na tom ostrvu.
Naprosto ćete se zaljubiti u prirodu i mediteranski način života dok šetate pored stabala maslina i smokava, među rustičnim seoskim kućama i povrtnjacima Zakintosa.
Santorini
Neće vas očarati samo prelepi pejzaži tog vulkanskog ostrva već ćete biti podjednako impresionirani poljoprivrednim nasleđem Santorinija, koje je ukorenjeno u tlu bogatom vulkanskim pepelom.
Na jelovnicima se nalaze odlične mediteranske namirnice, ali se izdvajaju beli patlidžan, čeri paradajz, fava pasulj i belo vino. Zbog sušne ostrvske klime, vinari sa Santorinija su poznati po sortama ukusnog grožđa kao što su Aidini, Athiri, Mandelaria i, pre svega, Asirtiko.
Odlično će ići uz pržene lignje i hobotnicu na žaru, a koju flašu obavezno ponesite kući kao suvenir. Intenzivne arome citrusnog voća i nijanse slanosti, brzo će vas vratiti na njegove obale.
Inače, Santorini je dom najstarijih vinograda u Grčkoj, a na ostrvu ima blizu 2.000 uzgajivača grožđa.
Neke od vinarija nude obilaske i degustaciju vina. Saznaćete kako vetar, toplota i vulkansko tlo daju grožđu Asirtiko karakter koji se ceni u celom svetu.
Vinarija sa najboljim pogledom na Kalderu je Santo koja u svom sklopu ima restoran i prodavnicu delikatesa.
Jedno je sigurno, koje god ostrvo da odlučite da posetite idućeg leta, ako ste ljubitelj dobrog zalogaja, nećete pogrešiti ni sa jednim koje smo vam predstavili.
Pored blistave vode za kupanje, divnih pejzaža i gostoljubivih ljudi, sasvim sigurno ćete se osećati da ste u pravom gastronomskom raju bilo da se odlučite za tradicionalnu tavernu, luksuzni restoran ili gozbu sa meštanima.