Air France će prepoloviti emisiju ugljen-dioksida do 2030. godine

Avio-kompanija Air France, koja proteklih 15 godina vredno radi na održivom poslovanju, odlučila je da smanji emisiju ugljen-dioksida na domaćim letovima. Cilj joj je da, u saradnji sa organizacijama za zaštitu životne sredine, učestvuje u projektima koji podstiču ekološke forme poslovanja

CO2 (ugljen-dioksid), jedan od najzastupljenijih gasova staklene bašte, oslobađa se sagorevanjem raznih supstanci, koje su u velikoj meri štetne za životnu sredinu. Air France je zato odlučio da prepolovi emitovanje ovog gasa i postane jedan od pokretačkih sila u održivoj industriji. 

Avion Air France avio-kompanije parkiran na pisti

Inovativni planovi za naredne godine

Kako kako navodi izvršna direktorka Air France, An Rigaj, u planu kompanije za naredni period jeste da se do 2030. godine preduzmu dodatne mere u smanjenju ugljen-dioksida, te da se omogući putnicima da putuju na ekološki prihvatljiv način. 

Ova avio-kompanija će prepoloviti oslobađanje CO2 u odnosu na 2005. godinu, sa željom da na 100 kilometara avion troši manje od 3 litre goriva po putniku. Od početka oktobra 2019. godine, grupisaće otpad na svojim letovima za Pariz. Tom prilikom odvajaće se plastika, karton, aluminijum i staklo, dok će kabinsko osoblje raspoređivati otpad i slati ga na reciklažu servisima  na aerodromima Šarl de Gol i Pariz – Orli. 

Dodatne promene i saradnje 

Jedna od radikalnih promena u poslovanju ove avio-industrije jeste i to da će do kraja 2019. godine jednokratna plastika biti potpuno eliminisana na letovima, što će doprineti smanjenju upotrebe ovog materijala za 1300 tona godišnje. 

Air France planira saradnju sa Fondacijom Solarni impuls, što će znatno ubrzati prihvatanje ekonomskih i ekološki prihvatljivih rešenja u poslovanju. Ono na šta se fokusiraju jeste kontrolisanje i smanjenje izbacivanja štetnih gasova, kao i redukcija otpada i buke. Svoje nove predloge i rešenja, Air France će podeliti sa ostalim avio-kompanijama, kako bi se podigla svest o značaju čiste i zdrave životne sredine.

Podsetimo se da je grupa Air France-Klm lider u ekološkom poslovanju, kao i da je nedavno dobila priznanje za avio-kompaniju sa najvišim indeksom održivog poslovanja u svetu od strane organizacije Dow Jones.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 03.10.2019. | Modifikovano: 10.10.2019.