Detaljan vodič za kupovinu avio karata

Ukoliko se odlučite da avionskim prevozom stignete do određene destinacije, ovaj tekst vam može pomoći da se upoznate sa načinom kupovine avio karata i funkcionisanja avio prevoza. Imaćete priliku da saznate kako kupiti avio karte online ili uživo, kada je najpovoljniji period za kupovinu avio karata, koja je količina dozvoljenog prtljaga na letovima, kao i koje razlike postoje među putnim klasama u avionu. Počnimo od početka.

NOVO: Pošaljite upit za AVIO KARTE specijalizovanim turističkim agencijama putem PutujSigurno sajta.

Koje vrste avio kompanija postoje i gde se mogu kupiti avio karte?

Potrebno je znati da postoje nacionalne i lowcost avio kompanije. U ovom tekstu fokus će biti na nacionalnim avio kompanijama, a više pažnje lowcost kompanijama ćemo posvetiti u nekom od narednih tekstova. Prvo što bi trebalo da znate je da avionsku kartu možete kupiti u turističkoj agenciji, na internetu i u predstavništvu same avio kompanije.

Kupovina avio karata vodič i saveti

Koja opcija za kupovinu avio karte je najpovoljnija?

Ukoliko kartu kupujete u turističkoj agenciji, računajte na proviziju koju agencija obračunava (uglavnom cena provizije zavisi od cene vaše karte). Ovaj način kupovine donosi uštedu vremena i sigurnost prilikom pronalaska odgovarajuće avio karte. Svaka turistička agencija mora da poseduje IATA licencu (International Air Transport Association) kako bi mogla da izdaje avio karte.a

Ako rešite da sami pretražujete avio karte, preporučujemo da koristite aplikacije Skyscanner, Edreams i Expedia. Kada sami kupujete online kartu, vodite računa da to bude uvek preko sajta koji je proveren, pouzdan i sertifikovan, odnosno da garantuje bezbedno i sigurno online plaćanje.

Kartu možete kupiti u predstavništvu avio kompanije (bez provizije), međutim oni ne prodaju karte konkurentskih prevoznika sa kojima nemaju saradnju, tako da na taj način možete biti uskraćeni za najpovoljnije avio karte.

Cene avio karata zavise od toga koliko je datum vašeg leta blizu, odnosno – što ranije kupite kartu to verovatno znači da ćete je jeftinije platiti.

Kako se bude približavao datum vašeg putovanja, tarife se menjaju i karta je sve skuplja. Naš savet je da pratite promocije koje objavljuju avio kompanije, jer na taj način možete za jako malo novca kupiti kartu za neku destinaciju. Takođe, karte su skuplje ukoliko želite da putujete u sezoni (tokom leta, oko Nove godine i Božića), vikendom, tokom velikih sportskih i kulturnih događaja i sl. Naravno, postoje i određena pravila za izmene i otkazivanje karata, kao što je recimo Wizz Air naglasio.

Koje putne klase postoje u avionima?

Prilikom kupovine avio karte putnik ima mogućnost da izabere klasu kojom želi da leti. Cena određuje kvalitet i uslugu koja će mu biti pružena na letu. Najjeftinije karte se uvek odnose na prevoz u ekonomskoj klasi. Kod lowcost kompanija ne postoje putne klase, već su sva sedišta ista.

Putne klase mogu biti:
  • ekonomska klasa (standardni komfor i ketering),
  • ekonomska plus klasa (veća i udobnija sedišta, više komfora, ketering bogatiji i putnici pod određenim uslovima mogu da se prijave za let na brzim šalterima za biznis klasu, mogu da koriste aerodromske salone ili da ponesu više prtljaga),
  • biznis klasa (sedišta su veća i udobnija, razmak između sedišta je veći; kvalitetniji obrok i veći izbor zabave na letu; veća količina prtljaga; putnici biznis klase imaju brojne pogodnosti tokom boravka na aerodromima i obavljanja neophodnih procedura),
  • prva klasa (najluksuznija klasa na redovnim linijama, međutim samo veće avio kompanije poseduju ovu klasu; putnici dobijaju udobne kabine, koje poseduju priključak za laptop; veća količina prtljaga; imaju sve privilegije oko obavljanja neophodnih procedura na aerodromima).

kako rezervisati avio karte i kupiti ih uživo ili online

Koliko prtljaga mogu poneti sa sobom?

Uz kupovinu avio karte kod nacionalnih avio prevoznika putnicima je dozvoljeno da poseduju ručni prtljag i čekirani prtljag. Ovo pravilo se ne odnosi na lowcost kompanije.

Ručni prtljag mora biti odgovarajućih dimenzija (uglavnom su to dimenzije 55 x 40 x 20 cm, međutim kod nekih avio kompanija mogu biti i veće) i težine (od 6 kg do 12 kg, zavisi od avio kompanije). U ručnom prtljagu je zabranjeno nositi oštre i zapaljive predmete, kao i tečnosti.

Čekirani prtljag se predaje prilikom čekiranja na šalteru i dozvoljena težina je uglavnom do 23kg (neke avio kompanije dozvoljavaju i više). Međutim, za biznis klasu je dozvoljena veća težina čekiranog prtljaga (do 32kg).

Koliko traje ukrcavanje u avion?

Savet putnicima je da na aerodrom dođu dva sata ranije kako bi obavili sve neophodne aerodromske procedure (čekiranje, predaja prtljaga, pasoška i carinska provera i ukrcavanje). Šalteri za prijavu putnika se obično zatvaraju oko 40 minuta pre planiranog poletanja. Danas se dosta ulaže u tehnologiju kako bi se putnicima olakšao sam proces čekiranja, smanjio proces čekanja na aerodromu i uštedelo vreme.

Ukoliko imate neke nedoumice vezano za putovanje avionom, pišite nam i rado ćemo odgovoriti. Naravno, ako i sami imate korisne savete za putnike ili neobična iskustva, rado ćemo ih objaviti.

Autor: Anđela Bučić | Objavljeno: 23.08.2018. | Modifikovano: 22.02.2019.