Bajina Bašta – Bajkoviti odmor kraj Drine

Opštinom Bajina Bašta Srbija se ponosi u zapadnom delu naše zemlje, baš uz obalu reke Drine. Iako Bajina Bašta zvanično pripada zlatiborskom okrugu, grad je smešten pod šumovite obronke Tare, jedne od najlepših, zelenih planina naše zemlje. 

Nekada periferni i zatvoreni region, ovaj iskonski centar šumarstva vremenom je postao i centar elektroprivrede i turizma u Srbiji. Dolinom reke Drine, Bajina Bašta je povezana sa nekoliko gradova zlatiborskog okruga; najpre sa Ljubovijom, Šapcem, Loznicom i Užicama – centrom zlatiborskog okruga.

Iako Srbiji ne manjka izletišta čiji prirodni kvaliteti privlače, a potom i zadržavaju posetioce, za opštinu Bajina Bašta se može reći da leči prirodom. Na malo prostora, rajska priroda se poigrala ukrašavajući obale neukrotive Drine. Veštim kombinovanjem, urbano gradsko jezgro kao da uranja u pitomo zelenilo rečne doline. 

Jezero Perućac

Bajina Bašta manifestacije doživljava malo drugačije

Kada su u pitanju manifestacije Bajina Bašta organizuje sve više privlačnih tura koje delaju kao svojevrsi ambasadori celog podrinskog kraja, a ne samo opštine. Među najpoznatijima su definitivno i veliki muzički festival – Most Fest. 

Drinska regata Bajina Bašta 

U dosadašnjem turističkom razvoju opštine Bajina Basta i ovog dela podrinja zapaža se naročita zastupljenost inostranih posetilaca. Raznovrsnost ponude kojom raspolaže Bajina Bašta pružaju mogućnosti da se turistički kapaciteti koriste preko cele godine uz kombinaciju sezonskog, izletničkog, poslovno – kongresnog i sportskog turizma.

Ako se pitate šta najviše privlači turiste u opštinu Bajina Bašta regata je pravi odgovor. Splavarska tradicija Drinska regata, danas se odvija sa hiljadama plovila na delu reke od Perućca do Rogačice, i najposećenija je turistička atrakcija ovog kraja.

Najlepše jezero, Perućac Bajina Bašta predstvalja idealno mesto za letnje uživanje na vodi, a jedno je i mirnijih od stajališta kojim plove čamci, u pokušaju da se domognu impresivnog kanjona Drine, ka Višegradu.

Kroz Most fest Bajina Bašta promoviše domaće muzičke zvezde

Poslednjih godina, „rame uz rame“ sa sportsko – rekreativnom manifestacijom Drinska regata Bajina Bašta odrganizuje i Most fest. Ova manifestacija, koja je prvobitno nastala kao ideja i želja za uživanjem i dobrom zabavom, te davne 2007. godine ukljičivala je nastup „Yu Grupe“, „Atomskog Skloništa“ i „Kraljevskog apartmana“. Program koji je trajao nekoliko sati, prvi put je okupio čak 9.000 posetilaca.

U međuvremenu, Bajina Bašta Most fest nastavlja da promoviše kao sastavni deo programa Regate, ali je on svake godine sve više pokazuje tendenciju da preraste u višednevni festival koji, na ušću reke Rače u Drinu, koji okuplja najbolje muzičke izvođače i sastave sa prostora bivše Jugoslavije.

Savršeni odmor na Drini Bajina Bašta najbolje pruža

Bujno zelenilo na sve strane, bogatstvo mirisnih šuma, proplanci, vidikovci, svežina nekoliko reka koje hrle ka Drini i prelepa jezera, kao da su i stvarane samo za uživanje i ugađanje telu i duši. 

Bajina Bašta je lovački raj

Nad opštinom Bajina Bašta Tara i njoj susedna Zvijezda prave kanjonske doline privlačne za rafting ture, ali nadasve važe za jedne od najbogatijih lovnih rezervata u Evropi. Obiluju visokom divljači poput: divokoza i srna, ali ni divlje svinje nisu nepoznanica.

U cilju zaštite retkih vrsta sisara i ptica trenutno se divljač više uzgaja nego što se lovi. Međutim, za istinske zaljubljenike u prirodu, foto – lov ima posebnu draž u susretu sa mladuncima divljači.

Ribolov u Bajinoj Bašti na potpuno novom niovu

Ukoliko ste planirali da se zaputite ka opstini Bajina Bašta reka će vam biti najdraže odmorište. Ovo naročito pogoduje zaljubljenicima u ribolov. Kraj opštine Bajina Bašta Drina sa veštačkim jezerima Perućac, Zaovine i dugim svojim pritokama pruža izuzetne uslove za razvoj ribolovnog turizma.

Bistri i čisti vodeni tokovi pogoduju staništu raznovrsne rečne ribe. Među najzastupljenijima se ističe mladica i lipljan (vrste koje žive samo u Drini), šaran, skobalj, klen, mrena, som i potočna pastrmka. Ovo ribolovno područje se koristi isključivo za sportski ribolov.

Jezera Bajine Bašte

Od jezera koja pravi Drina Bajina Bašta crpi i struju. Reverzibilna hidroelektrana u Bajinoj Bašti snabdeva strujom celu varoš i okolna sela. Na reci Drini, sredinom šezdesetih godina prošlog veka, sagrađena su dva akumulaciona jezera, najveća na njenom celokupnom toku – Perućac i Zaovine.

Sa jezera Perućac Bajina Bašta crpi i struju

Opđtina Bajina Bašta jezero Perucac najviše koristi. Ono zahvata oko 15 kvadratnih kilometra i uzvodno se proteže sve do Višegrada. Na istopimenom naselju, Perućac, postoji veoma interesantan lokalitet – Mramorje. Srednjovekovno groblje, ispunjeno mahom stećnima iz 14. i 15. veka zbog svog značaja je 1968. zakonom zaštićeno kulturno dobro.

Kraj naselja Perućac, na desetak kilometara od Bajine Bašte, teče, po mnogima, najkraća reka na svetu – rečica Vrelo duga je tačno 365 metara (duga kao godina). Ova reka se, posle kratkog toga, i fascinantnog vodopada uliva u Drinu. Drina sa svojom bajkovitom pritočicom – rekom Vrelo, godinama je u trci za jedno od sedam najlepših prirodnih lepota naše zemlje. 

Kuća na sred reke Drine

Industrijska Bajina Bašta – carstvo duvana

Bajina Bšta je poznata i po proizvodnji duvana. Nekada se na ovom prostoru proizvodio čuveni „bajinovac“, a danas su zastupljene sorte „berlej“ i „virdžinija“. Klima, proplanci i šumske krčevine, bogate humusom i mineralnim materijama, pružaju idealne uslove za gajenje ove industrijske biljke.

Kulturne vrednosti opštine Bajina Bašta

Najprepoznatljiviji simboli kojima može da se pohvali Bajina Bašta znamenitosti su svog kraja. Planina Tara sa nacionalnim parkom, reka Drina sa kanjonom prema Višegradu i akumulacionim jezerima Perućac i Zaovine, kulturno – istorijski spomenici poput manastira Rača iz XIII veka, crkva brvnara u Dubu iz XVIII, istorijski lokaliteti i savremena spomen obeležja – teško je nešto ne zaboraviti.

Drinska kuća Bajina Bašta

Već treću deceniju zaredom, zbog neobičnog kutka Kuća na Drini Bajina Bašta se izdvajila kao originalna i simpatična destinacija. Davne 1968. je nekolicina zaljubljenika u reku, podigla ovaj maleni kompleks na steni usred Drine, i od tada predstavlja omiljeno stecište bajinobaštenskih đaka, tokom školskih raspusta.

Baš iz ove kućice, mnogi su započinjali svoje plivačke i ronilačke pustolovine. Snažna i neukrotiva Drina je često plavila, čak i odnosila malenu kućicu, da bi je, 2011. ojačali betonskim blokovima i od tada krasi ovdašnji tok drine, kao prepoznatljiv simbol grada Bajina Bašta.

Crkva brvnara u selu Dub kraj Bajine Bašte

Na samo deseta kilometara od opštine Bajina Bašta, u selu Dubu kod Rogačice, nalazi se omanja crkva, brvnara iz 1792. godine. Pokrivena je šindrom, specifične, elipsoidne arhitekture a delo je osaćanskih neimara. U narodu je poznata i kao brvnara sa najvišim krovom

Iako se teško može uvrstiti u monumentalne spomenike Bajine Bašte, ova crkva brvnara je u periodima kada je manastir Rača bio u ruševinama, preuzimala ulogu duhovnog središta ovog kraja, te ima veliki etnološki značaj.

Manastir Rača

Manastir Rača se nalazi na manje od šest kilometara od Bajine Bašte. Zadužbina je kralja Dragutina Nemanjića, i datira iz 13. veka. Od njegove carske lavre ostali su samo temelji nakon turskih osvajanja u 15. veku. 

Manastir je proslavila račanska, prepisivačka škola, koja je, nakon velike Seobe naroda 1690. prenesena u Sent Andreju. Račani su u Sent Andreji stvorili osnovu srpske azbuke i književnosti u novom veku.

Današnji izgled crkve potiče iz 1836. godine. Za vreme Drugog svetskog rata ovde je od Nemaca sklonjeno Miroslavljevo Jevanđelje, najstarija srpska knjiga napisana u 12. veku. Deo svetih moštiju Kralja Dragutina odnedavno se nalaze u ovom hramu.
Kada se sve to sagleda, ne zna se da li je lepša mala varoš ili sama Drina, koja teče pod gradom. A možda su to ipak drinska jezera. Jezero Perućac Bajina Bašta, s pravom, naročito ponosno pokazuje. Ili planina Tara, koja sa svojim nacionalnim parkom, gordo bdi nad ovim gradom i mami posetioce željne drugačijeg odmora – u netaknutoj prirodi.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 08.07.2019. | Modifikovano: 09.07.2019.