Barselona na talasima Gaudija – vodič kroz katalonsku prestonicu

Barselona je jedna od omiljenih destinacija domaćih turista, naročito tokom letnjih meseci. S obzirom na to da ima dugačku plažu, ali i da se nalazi u blizini još nekolilo leti popularnih mesta, veliki je broj turista koji je posete tokom najtolijeg perioda godine, a to su jul i avgust. 

Ipak, Barselona je odličan predlog za posetu i tokom prolećnih i jesenjih meseci, grad poznat po slavnom fudbalskom klubu, po raznovrsnim španskim speciajlitetima, ali i po maestralnom arhitekti Antoniju Gaudiju, koji je čitavom gradu dao svojevrstan pečat kroz mnoga dela koja su ostala iza njega.

Osnovne informacije o Barseloni 

Barselona je glavni grad provincije Katalonije, i drugi najveći grad Španije, posle prestonice Madrida. Jedan od najvećih evropskih ekonomskih centara, ali i kulturnih i sportskih, pa je i poznato veliko rivalstvo sa prestonicom i neprestana želja za otcepljenjem od ostalog dela Španije

Nalazi se na obalama Mediterana i na samo 120 km od granice sa Francuskom. Njena luka je jedna od najznačajnijih mediteranskih brodskih pristaništa, a internacionalni aerodrom El Prat drugi najveći aerodrom u čitavoj Španiji.

Pozato je da je Barselona najposećenija destinacija ne samo u Kataloniji, već u čitavoj Španiji. Grad ima dobro očuvano i uređeno srednjevekovno centralno jezgro, a mnoge modernističke tekovine su razlog više da ga upoznate. 

Gradski trg u Barseloni

Najvažnije znamenitosti grada

Gotska četvrt (Barri Gotic) sa mnoštvom uskih ulica je najstarija četvrt u Barseloni. Ovde je u davnoj prošlosti bilo rimsko utvrđenje, a danas je u ovom lavirintu uličica mnoštvo gotskih zgrada i katedrala koje se mogu posetiti i u prolazu, tokom šetnji ovim pešačkim kvartom. 

Tu je i Pikasov muzej, Muzej istorije grada i čuvena veličanstvena zgrada Palate muzike (Palau de la Musica Catalana). Ovde se nalaze brojne prodavnice, butici, lokalni kao i moderni kafići, restorani i mesta za predah.

La Rambla je bulevar i pešačka avenija kojom ćete bar jednom proći, izlazi na Kolumbov spomenik i luku na jednoj strani i Trg Katalonije (Placa de Catalunya) na drugoj strani. 

Ovaj trg je i mesto sastajanja, velika raskrsnica saobraćajnica koje vode u različite delove grada, kao i stajalište mnogih gradskih autobusa, linija metroa, ali i polazna i završna stanica AeroBus linije koja saobraća do aerodroma.

Kada ste u Barseloni ne propustite odlazak do neke od šarenih pijaca na otvorenom. Izdvojićemo čuvenu i centralnu gradsku pijacu Mercat da La Boqueria (poznatu kao “La Bukerija) ili Mecat de Born, gde možete sa nogu nešto prezalogajiti, probati neki tapas, uzeti čašu sveže ceđenog soka ili kombinaciju sveže nasečenog voća.

Ljubitelji fudbala sigurno neće izostaviti Camp Nou, stadion fudbalskog kluba Barselona, gde je moguće ući, prošetati tribinama i kupiti neke od originalnih suvenira u FC Barcelona Store-u.

Klimatske odlike 

Što se tiče klimatskih odlika, za Barselonu je karakteristična mediteranska klima sa veoma toplim, žarkim ali i vlažnim letima i blagim zimama, tokom koje temperature obično ne padaju ispod nule. 

Zbog tako povoljnih i pristupačnih uslova, ali i onoga što se nalazi u njenoj ponudi, Barselona je tokom čitave godine posećena od strane velikog broja turista iz svih krajeva sveta.

Antoni Gaudi – “tvorac” Barselone kakvu danas znamo

Nemoguće je pričati o Barseloni, a ne posvetiti bar mali deo priče ovom slavnom arhitekti, umetniku, tvorcu i stvarnoj legendi grada. Poznat je po svom specifičnom i jedinstvenom dizajnu, načinu gradnje, stilu koji je danas poznat u celom svetu kao Gaudijev stil. Sedam njegovih dela je UNESKO svrstao u svoju kulturnu baštinu kao veoma značajne predstavnike onoga što je Gaudi stvorio.

Antoni Gaudi se nije ženio i čav život je posvetio svojoj profesiji. Još kao student je prepoznat kao svojevrstan talenat. U nekim od vodiča se može naći podatak da se njegova genijalnost merila sa ludilom. Za sva njegova dela su zajednički kolorit, mozaici, kombinacija stakla, keramike i motivi iz prirode i vere. 

Težio je tome da stvara građevine koje su istovremeno funkcionalne, ali i harmonične i estetski lepe. Tako su poznate terase na vrhovima kuće Batllo i kuće Mila koje nisu puki krovovi bez ikakve namene. Poznat je njegov stil uređenja spoljašnosti dimnjaka i ventilacionih otvora od belog mermera, ukrasnih cigli ili obojenog stakla od koji su izvedeni apstraktni oblici moderne umetnosti. 

Unutrašnjost kuća, kao i njihova spoljašnjost je jednako fascinantna. Nepravilni oblici, igranje sa geometriom i njenim zakonima, vrlo malo pravih linija i mnoštvo krivina i nepravilnosti su osnova Gaudijevog stila.

Barselona avionom – kako stići do Barselone?

Kao vema česta destinacije iz naše zemlje, postoje dve varijante prevoza i odlaska do ovog španskog grada. Ukoliko putujete preko neke od turističkih agencija u ponudi su autobuski i avionski aranžmani, pa od toga i zavisi trajanje puta do Barselone.

Što se tiče avionskih aranžmana, kao i individualnih putovanja avionom, važno je napomenuti da direktnih letova iz Beograda nema. Svi oni koji traže avio-karte samostalno ili putem nekih od avio-posrednika, trebalo bi na vreme da se informišu i prate cene. 

Ako putujete iz Beograda, u zavisnosti spreko koje avio-kompanije imate let, mesta presedanja mogu biti: Rim, Cirih, Minhen, Frankfurt, Beč, Amsterdam, Istanbul. Iako cene karata nisu tako pristupačne, postoje periodi godine kada određene avio-kompanije nude razne pogodnosti, pa je tako prošle jeseni bilo odličnih ponuda AItalia-e preko Rima.

Ovde treba napomenuti da se veoma povoljne avio-karte mogu naći iz Temišvara, pošto WizzAir ima svoje letove iz Rumunije direktno za Barselonu. Najpovoljnije karte od 40-50 eura su najčešće vezane samo za određene datume, pa to ne odgovara svima, naročito zaposlenima, ali svakako i kada su u pitanju redovne karte dosta je povoljnija ponuda ukoliko planirate na vreme. 

Ipak, ne zaboravite da do Temišvara takođe treba platiti put, a ova varjanta zahteva i nešto više vremena, pa dobro uporedite sve prednosti i mane pre same kupovine.

Pogled na ulice i park u Barseloni

Barselona WiFi konekcija u gradu

Ako izuzmemo svakodnevne gužve, naročito u centralnim ulicama, u blizini turističkih atrakcija, u metrou, u nekim momentima će vam se možda učiniti da u Barseloni sve savršeno funkcioniše. Vrlo verovatno da nije baš tako, ali jedna stvar koja oduševljava sve one koji se nađu u Barseloni prvi put ili posle mnogo vremena, je besplatan WiFi internet na gradskim ulicama

Ovom mrežom nije pokriven baš svaki kutak grada, ali definitivno u najvećem delu grada, naročito užem i širem centru, možete koristiti usluge ove mreže. Svuda u gradu su i obeležena mesta sa tablama koja obaveštavaju o postojanju WiFi mreže.

Ova mreža bežičnog interneta je nemenjana ne samo stanovnicima Barselone, već i gostima, što se prilikom logvanja može videti, kada birate kojoj grupi korisnika mreže pripadate (stanovnici grada ili gosti). 

Treba naglasiti takođe da je procedura logovanja veoma jednostavna, za razliku od iste na aerodromu, gde takođe možete koristiti besplatni WiFi internet, ali uz nešto komplikovaniju proceduru pristupanja mreži.

T10 karta za gradski prevoz u Barseloni

Odličan izbor ukoliko bar pretpostavljate da će vam tokom vašeg boravka u Barseloni biti potreban prevoz. Definitivno je ovo karta koja se najviše isplati. Ima mnogo drugih varijanti, između ostalog i kupovina pojedinačnih karata, što je neisplativo ukoliko planirate da koristite metro bar nekoliko puta. 

Dobra strana karte T10 je i što važi i za autobuski prevoz po gradu, pa u zavisnosti od toga kuda idete, možete izabrati varijantu prevoza koja vam najviše odgovara ili kombinovati ova dva. Kao što i samo ime govori, ova karta sadrži 10 vožnji i košta nešto manje od 10 eura

Kupuje se na automatima ili šalterima na autobuskim i metro stajalištima. Ukoliko ne planirate previše da koristite prevoz u gradu, a opet postoji mogućnost da će vam zatrebati u nekom momentu, dobra strana T10 karte je i što je može istovremeno koristiti npr. dve osobe

Ipak, čak i ako planirate boravak u gradu samo nekoliko dana a takođe imazte u planu da obiđete brojne atrakcije, metro će vam u nekim momentima dobro doći da prekratite neka veća rastojanja i uštedite nešto vremena.

Mogućnost online kupovine ulaznica

U Barseloni je broj turista toliko veliki da su velike gužve, naročito tokom prolećnih i letnjih meseci, svakodnevna pojava. Veliki je broj onih koji čekaju u dugim redovima kako bi kupili ulaznice za pojedine atrakcije, a zatim i došli do ulaza. Upravo zbog toga je u Barseloni veoma popularna i dosta promovisana online kupovina karata.

Na zvaničnim sajtovima većine gradskih atrakcija postoji mogućnost detaljnog planiranja poseti istih i online kupovini karata. Kupljene karte stižu na mail, a pre nego što pristupite kupovini postoji mogućnost biranja tačnog vremena i dana posete. 

Ono što je ovde veoma važno naglasiti je da budete tačni i da je obavezno ispoštovati odabranu satnicu. Svuda na sajtovima, kao i kartama koje dobijete, ima naglašenih bitnih informacija u vezi sa tim, pa je najbolje držati se zvaničnih uputstava. 

Ovde treba dodati da je za neke od atrakcija potrebno odštampati karte koje su stigle na vašu e-mail adresu, dok je za neke od njih dovoljno samo pokazati mail sa potvrdom kupovine na ulazu. I takve informacije se nalaze na sajtovima, pa ćete odmah znati šta je potrebno štampati, a šta ne.

Ovaj način kupovine karata je mnogima stran i nov, neki možda i nemaju dovoljno strpljenja da posvete malo vremena istom, ali znajte da ume da bude veoma velika ušteda vremena. 

Gde je najbolje kupiti online kartu 

Kompletnim planiranjem dana i vremna posete određenim mestima čini mogućnost da se vreme bolje organizuje i bolje iskoristi. Za sve one koji budu odlučili da kupe karte online, pre odlaska u Barselonu, treba napomenuti da vode računa i gde kupuju karte, jer se cene mogu dosta razlikovati. 

Najsigurnija, tj. najjeftinija, varijanta je kupovina karata na zvanićnim sajtovima atrakcija koje želite posetiti. U ponudi često pre ume da izađe neki od sajtova, posrednika, gde su cene nešto više.

Treba napomenuti da cene u Barseloni za većinu ovih atrakcija nisu baš pristupačne i u proseku iznose 20-ak eura. Neke su više, neke niže, a najpristupačnija je npr. ulaznica za Guell park, čija je trenutna cena 7 eura. Ipak, za većinu ovih atrakcija uvek postoji više tipova ulaznica, u zavisnosti od toga šta sve želite da vidite na određenom lokalitetu, pa samim tim i cena ulaznice varira. 

Jedan od takvih primera je da prilikom posete Sagrada Familiji možete doplatiti penjanje na neki od tornjeva, pa samim tim takva će ulaznica biti skuplja (čak i preko 30 eura) od one koja uključuje samo ulazak u donji deo bazilike. Sve informacije o tipovima ulaznica, cenama, šta uključuju, šta ne, takođe postoje na zvaničnim sajtovima ovih atrakcija.

Barselona noću

Top mesta u Barseloni

Putovanje u Barselonu je posebna atrakcija za sve one koji žele da se dobro provedu i da uživaju u veličanstvenoj arhitekturi grada. Brojne su atrakcije u Barseloni koje bi trebalo posetiti, a u nastavku vam predstavljamo neke od njih. 

Sagrada Familia

U prevodu Sveta porodica je definitivno glavni simbol grada, bez obzira da li ste istinski ljubitelj umetnosti ili samo jedan od običnih turista. Ovo je i najznačajnije delo Antoni Gaudija. Sa bilo koje strane joj prilazili, teško da možete ostati ravnodušni, naročito kad se budete približili i budete videli sve te elemente koji njenu spoljašnjost čine tako impozantnom. 

Casa Ballto

Još jedno od vrhunskih ostvarenja velikog arhitekte Antoni Gaudija. Nalazi se na prometnom i poznatom bulevaru Passeig del Gracia i isvojim izgledom, šarenom fasadom i neobičnim terasama pleni poglede svih onih koji ovde prolaze. 

Casa Mila

Nedaleko od prethodno spmenute kuće je La Pedrera, poznata i kao Casa Mila. Nalazi se na uglu već spomenute ulice Passeig del Gracia i ulice Carrer de Provenca. Građena je i sređivana nekoliko godina, a završena 1912. godine i to po narudžbini bračnog para Mila. Kompletan spoljni kao i unutrašnji izgled je planiran i rađen vrlo promišljeno, gde svaki detalj ima svoju namenu i svrhu

Danas veći deo kuće ima stambenu funkciju, sa stanovima u kojima žive njihovi vlasnici sa porodicama, dok je deo kuće, naročito gornji spratovi i krovna terasa pretvoren u jednu od glavnih gradskih atrakcija za sve ljubitelje Gaudijeve arhitekture. Prepoznatljiva je po tipično njegovoj arhitekturi sa veoma malo pravih linija i površina, a mnogo krivina i oblina.

Ukoliko ste u individualnoj poseti Barseloni i nemate vodiča, a želeli biste da saznate neke zanimljive detalje u vezi sa lokacijama koje posećujete, odlična je varijanta uzeti audio guide opremu. Nećete se pokajati, naročito ako posećujete ove kuće, ili bar neku od njih.

Imaćete prilike da čujete brojne zanimljivosti ispričane na najjednostavniji način i uživate u interaktivnom vodiču kroz sve prostorije kroz koje prolazite. Osećaj je neverovatan, a sve ono što vidite biće potkrepljeno sjajnom pričom i interaktivnim efektima koji će dati jednu novu dimenziju čitavom doživljaju.

Park Guell

Mesto gde se sada nalazi ovaj park je nekada bila periferija Barselone. Tu se nalazi Gaudijeva kuća koja je bila njegov dom poslednjih godina njegovog života, a koja danas predstavlja muzej gde se mogu videti mnogi njegovi crteži i skice. Mnogo je stručnjaka koji tvrde da je ovo jedan od najimpresivnijih svetskih veštačkih pejzaža koji se prostire na nekoliko hektara zelene površine. 

Akvarijum

L’Aquarium Barcelona je nezaobilazno mesto za sve ljubitelje morskog sveta. Podvodni tunel dužine 80-ak metara, mnoštvo manjih i većih akvarijuma sa mnogobrojnim vrstama stanovnika mnogih okeana i mora. Pored Okeanarijuma u Lisabonu, ovaj akvarijum se ubraja u jedan od najboljih podvodnih centara u čitavoj Evropi

La Barceloneta

Deo grada pored mora po kome je i plaža dobila ima. Ukoliko ste u Barseloni tokom leta, čuvena plaža Barceloneta će biti možda glavno odredište svih onih koji su došli ovde na klasičan letnji odmor. Međutim, ako ste u Barseloni tokom nekih od prolećnih ili jesenjih meseci, ne propustite da prošetate Barcelonetom bar jednom tokom svog boravka

Parc de la Ciutadella

Iako u širem centru grada ima dosta manjih parkova, oaza za kratke predahe uoliko prelazite veća rastojanja, Park de la Ciutadela je veliko prostranstvo koji se sastji od dva-tri dela, a u okviru koga je i deo sa gradskim zoološkim vrtom. Ljubitelji prirode, naročito životinja, ne propuštaju priliku da ga posete. 

Ipak, sam park Ciuatadella nikako nemojte zaobići jer veoma zanimljivo uređen i predstavlja pravi prirodni rezervat usred grada. Na prelepo šetalište Paseig Luis Kompanis oivičenog visokim palmama sa čuvenom “trijumfalnom kapijom” (Arc de Triomf) se nadovezuje park sa velikim travnjacima i mnogobrojnim klupama. U severnom uglu parka je predivna fontana La Cascadasa sa nekoliko vodoskoka u podnožju. 

Za izradu barokne konstrukcije je bio zadužen Žozep Fontsere, a asistirao mu je Antoni Gaudi kao student. Tokom sunčanih dana uživaćete u zelenilu okolnog drveća, palmi, vode i mirnom okruženju ove oaze. Tu je i jezerce gde se mogu iznajmiti čamci za sve oni koji žele da uživaju u pogledu sa vode.

Magična fontana

Nedaleko od trga Place de Espagna je i u podnožju brda Monžuik je mesto gde se u popodnevnim časovima okuplja veliki broj ljudi. Svi sa nestrpljenjem očekuju početak vodenog muzičko-scenskog spektakla. Naime, veliki bazen fontane, kao i ostali, njeni manji delovi, od onih sa vrha brda pa sve do onih koji se pružaju do kula na Španskom trgu se u određeno vreme uključuju i tu počinje magija koja traje dva sata. 

Montjuic

Brdo Monžuik je koncipirano kao zeleni park u okviru koga se nalaze brojni muzeji i slične turističke atrakcije. U podnožju je i Magična fontana, pa je zgodno planirati posetu istovremeno. 

Pogled na građevine i plažu u Barseloni

Shopping u Barseloni

Ukoliko planirate šoping u Barseloni, ne ostavljajte ga za poslednji dan, a posebno ne za nedelju. Iako možda zvuči čudno i nemoguće, teško da ćete nedeljom naći otvorene neke od prodavnica svetski poznatih šoping lanaca, molova i slično. Šoping centar Maremagnum na Barseloneti je otvoren i nedeljom, ali nije nešto preterano veliki, a gužve su ogromne

Nije isti svaki vikend, ali tamo se sjate svi oni koji planiraju bilo šta da šopinguju tog dana, jer je u gradu 90% prodavnica zatvoreno. U ostalim šoping centrima nedeljom su otvoreni eventualno samo restorani ili kafeterije, ali je svakako najpametnije rešenje ne ostavljati šoping za nedelju ili se prethodno informisati o radnom vremenu.

Bez obzira u koje doba budete odlučili da je posetite, za Barselonu se zaista može reći da je idalna tokom čitave godine. Sunčanje i kupanje ili “samo” uživanje u mnoštvu atrakcija, promašaja nema. Atmosfera velike evropske metropole i Gaudijevi tragovi u svakoj pori grada, raznovrsni sadržaji, kako zabavni, tako i istorijsko-umetnički, Barselonu čine destinacijom za sve ukuse. 

Najprivlačnija ponuda grada je sigurno njegovo umetničko nasleđe, ali je takođe i meka za šoping i razonodu do kasnih popodnevnih časova. Kada se umorite od kulture, muzeja i razgledanja grada, prošetajte do plaže koja se nalazi nedaleko od grada. Miris mora će sigurno doneti neku novu ideju.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 20.09.2019. | Modifikovano: 24.09.2019.