Beograd Prag – put do Praga autom iz Beograda

Ukoliko planirate putovanje Beograd Prag postoji nekoliko način na koje možete stići do češke prestonice. Jedan od njih jeste u sopstvenoj režiji, odnosno putovanje do Praga autom, a ovaj vid transporta možemo reći da je turistički najatraktivniji. 

Pitate se zašto?

Pre svega, ukoliko se odlučite na odlazak kolima do Praga, imate mogućnost da sami određujete putanju, kao i to gde ćete se zaustaviti tokom rute Beograd Prag. Imate punu kontrolu nad svojim putovanjem, ali pre nego što se upustite u avanturu, važno je da prikupite određene informacije. 

Najvažnija je dobra priprema za put do Praga, koja podrazumeva detaljno istraživanje putanje i svih ostalih detalja koji vam mogu olakšati ili pak učiniti put pravom noćnom morom. 

Pred vama je detaljan vodič za Beograd Prag putovanje sopstvenim automobilom, počev od udaljenosti, preko putanje, pa sve do informacija o graničnim prelazima, gorivu i dokumentaciji koja vam je potrebna za lagodan put. 

Beograd Prag km – udaljenost između dve prestonice

GPS navigacija na telefonu u automobilu

Jedna od osnovnih informacija koja vam je potrebna pre nego što krenete na put jeste ta da znate kolika je Beograd Prag udaljenost, kao i koliko vam je otpilike vremena potrebno kako biste stigli do svog odredišta. 

Koliko ima Beograd Prag km udaljenosti?

Ukoliko iz Beograda idete kolima do Praga potrebno je da pređete oko 896 kilometara. Uglavnom je tokom cele rute autoput, pa vožnja do Praga ne bi trebalo da predstavlja problem. S druge strane, kada je u pitanju putanja Beograd Prag km vazdušnim putem ima oko 741. 

Iako putovanje avionom deluje lakše, mnogi daju prednost odlaskom na put sopstvenim automobilom, jer tako možete uživati u svim prekrasnim predelima na putu do željene destinacije. 

Koliko iznosi Beograd Prag vreme putovanja?

U zavisnosti od vrste četvorotočkaša koji posedujete, njegove opremljenosti i stanja u kom se nalazi, kao i od stanja na putevima, Beograd Prag vreme putovanja u proseku iznosi oko 9 sati i 30 minuta

Vreme putovanja od Beograda do Praga se može značajno produžiti ukoliko su gužve na graničnim prelazima ili nepovoljni uslovi vožnje. Avionom je potrebno oko 2 sata leta, ali put do Praga autom svakako ima svojih prednosti. 

Beograd Prag putanja – kako stići do Praga iz Beograda

Put od Beograda do Praga vodi kroz četiri zemlje – Srbiju, Mađarsku, Slovačku i Češku. Iako iz Beograda kolima do Praga prelazite tri granice, zapravo je samo jedan granični prelaz i dalje u funkciji. U pitanju je granični prelaz između Srbije i Mađarske, dok na ostala dva nema kontrole i zadržavanja, s obzirom na to da su Mađarska, Slovačka i Češka članice Evropske Unije.

Beograd Prag prevoz – detaljan vodič kroz rutu 

Devojka koja vozi automobil

Put do Praga iz Beograda je poprilično jednostavan i ne bi trebalo da imate problema da se snađete u vožnji, pa čak i ukoliko prvi put idete ovom rutom. Sve je poprilično jasno naznačeno i veći deo maršrute čini autoput.

Ide se autoputem ka Subotici i dalje ka Budimpešti. Na srpsko – mađarskoj granici, možete očekivati gužvu, ali to sve zavisi od perioda kada putujete. U Budimpešti se nastavlja zaobilaznicom oko grada u pravcu Beča. Nakon mesta Đer (Gyor)  skreće se ka Bratislavi. To je jedini deo puta kojim ćete voziti, a da nije autoput.

Sledećih 20-ak km puta vozi se dvosmerno, pa je preporuka da budete posebno obazrivi. Kada stignete do Bratislave, nastavljate dalje ka mestu Brno i odatle ste na oko 200 km od Praga. Put je jednostavan za praćenje i ako pratite znakove sigurno ćete lako stići. 

Ono što može biti pomalo zamarajuće za vozače, jeste da je na putu od Budimpešte ka Beču često velika gužva, jer je teretni saobraćaj veoma frekventan. U Češkoj je autoput napravljen od betonskih ploča, pa je tokom vožnje osećaj kao da ste u vozu. Vodite računa da na vreme kupite vinjete za sve tri države, a to je možda najbolje da uradite već na prvom graničnom prelazu. 

Na putu do Češke, a pogotovo u samoj Češkoj, postoji veliki broj patrola policije i specijalnih vozila koja nadgledaju autoput i posebno kažnjavaju sve one bez vinjete.

Put do Praga autom – važne informacije za sve vozače

Grad Prag noću

Za sve one ljude koji uživaju u vožnji, nema ničeg zabavnijeg od odlaska na putovanje sopstvenim automobilom. Na taj način imate punu kontrolu nad svim segmentima putovanja, gde ćete se zaustaviti, kuda ćete proći, kojim tempom ćete napredovati, a posebne čari su prelepi pejzaži u kojima možete uživati promatrajući ih.

Bez obzira na to da li ste na put krenuli sami, sa nekim dobrim prijateljima ili ste se zaputili porodično, veoma važno je da budete sigurni da će vas vaš automobil bezbedno odvesti na odredište, kao i da preračunate šta vam je sve potrebno da biste stigli do krajnje destinacije.

Beograd Prag cena – koliko vas može koštati sam put do češke prestonice

Kao što smo već rekli put Beograd Prag je dug oko 900 km. Pri prosečnoj potrošnji od oko 8 litara na sto kilometara, jasno je da će vam za ovu putanju biti potrebno oko 72 litra goriva u jednom pravcu. 

Ukoliko odlučite da dosipate gorivo tokom puta, cene u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, na početku 2020. godine, izgledale su ovako:

  • benzin – Mađarska (0,89 evra); Slovačka (1,19 evra); Češka (1,06 evra)
  • dizel – Mađarska (1,2 evra); Slovačka (1,14 evra); Češka (1,07 evra)
  • plin – Mađarska (0,71 evra); Slovačka (0,57 evra); Češka (0,5 evra)

Takođe, potrebno je da imate vinjete za puteve kroz Mađarsku, Slovačku i Češku, a na putu kroz Srbiju moraćete da platite putarinu na dve naplatne rampe – Stara Pazova i Subotica. Ukupna cena putarine do graničnog prelaza Horgoš iznosi oko 560 dinara.

Nalepnice koje su vam potrebne za vožnju kroz Slovačku i Češku možete kupiti u pošti, cashpoint-u ili na većini benzinskih pumpi (cena je za Slovačku 10 evra, za Češku 12,5 evra za period od 10 dana). Vinjetu ili matricu za Mađarsku možete kupiti na graničnom prelazu ili unapred uplatiti putem interneta (cena je 8 evra za 10 dana).

Drugi načini putovanja do Praga – avio i autobuski prevoz

Ukoliko pak ne želite ili niste u mogućnosti da sopstvenim vozilom odete do češke prestonice, postoje i alternativne verzije, koje vas mogu odvesti do željene lokacije. Pre svega, najpopularniji vid putovanja do Praga jeste avionom. 

Cene avio karata do Praga može biti različita u zavisnosti od perioda kada idete i kojim prevoznikom. Okvirno, možete ih pronaći po cenama od 180 do 250 evra, ali je to svakako podložno promeni. 

Kada je u pitanju autobuski prevoz do Praga, postoji veliki broj domaćih i internacionalnih prevoznika koji voze na relaciji Beograd Prag. Okvirna Beograd Prag cena karte u jednom smeru iznosi oko 50 evra, ali to sve zavisi od prevoznika i sezone u kojoj putujete. 

Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da savladate Beograd Prag km i da ćete lagodno stići do svoje odrednice, ako se odlučite da putujete u Prag sopstvenim automobilom. Tehničke stvari oko puta znate, na vama je samo da se organizujete i obavezno budite pažljivi u vožnji. Srećan put i lep provod u Pragu – zlatnom gradu!

Autor: Nemanja Filipović | Objavljeno: 15.05.2020. | Modifikovano: 14.05.2020.