Bizarna hrana koju možete probati na putovanjima

Ljudi sa ovog podneblja nikako ne bi mogli da podnesu da im se neki insekti ili glodari nađu blizu tanjira, a kamoli da budu u njemu u vidu glavnog jela. Ipak, postoje narodi koji uživaju u takvoj hrani, odnosno ljudi kojima je ova bizarna hrana deo gastronomske tradicije i navikli su na njeno konzumiranje. 

Cilj svakog avanturiste i ljubitelja putovanja upravo je istraživanje i otkrivanje zanimljviih pojedinosti različitih kultura, naroda i običaja. Pored obilaska znamenitih lokacija i kulturnih obeležja, deo celog tog mozaika zvanog upoznavanje druge tradicije, svakako je i isprobavanje specijaliteta iz lokalne kuhinje. Samo tako možete reći da ste zaista iskusili sve čari jednog podneblja i doživeli 

serviran pečeni golub

Baš kao što i mi konzumiramo karakteristične namirnice, koje nekima mogu biti čudne, tako i u mnogim delovima sveta možemo pronaći poprilično bizarna jela, koja nam se u prvi mah mogu učiniti odbojnim i neukusnim. Ipak, oni najhrabriji, će rezervisati avio karte za egzotične destinacije, spakovati kofere i krenuti u novu avanturu, koja podrazumeva i gastronomske eksperimente.

Ako se pitate koja je to neobična hrana u svetu najbolja za degustiranje, pred vama je nekoliko najčudnijih i najbizarnijih jela svetske kuhinje, koje možete isprobati na svom putovanju!

Jugoistočna Azija i delikatesi koji nisu za ljude sklone fobijama

Zemlje kao što su Kambodža, Filipini ili Laos imaju na svojim tradicionalnim jelovnicima nekoliko specijaliteta koji se definitivno ne preporučuju onima sa slabim srcem. Svi koji imaju arahnofobiju (strah od pauka) trebalo bi da izbegavaju grad Skuon u Kambodži, s obzirom na to da je tamo jedan od glavnih delikatesa pržena tarantula. Ovi džinovski pauci veličine su ljudskog dlana, a oni koji su probali ovo jelo ukus opisuju kao veoma blag i sličan jastogu.

Na Filipinima možete isprobati jelo koje oni nazivaju Balut, a koje je zapravo oplođeno pačije jaje, sa delimično razvijenim embrionom. Jaje se prvo skuva, a onda se služi i jede direktno iz ljuske sa solju, čilijem i sirćetom. 

neobična čorba

Ukoliko imate želju da probate jednu od najneobičnijih supa na svetu, onda bi trebalo da posetite Laos. U ovoj zemlji služi se jedinstveno jelo koje je zapravo mešavina mravljih jajašaca i delimično razvijenih embriona belih mrava. Dodaje se i nekoliko beba mrava kako bi se dobilo na kiselosti. Ukus je navodno oštar i delikatan, sličan škampima. 

Istočna Azija i neobična jela za one sa jakim stomakom

Japanci imaju kuhinju koja je veoma kreativna, puna raznoraznih ukusa i neverovatno zanimljiva. Jedna od najbizarnijih stavki u japanskoj gastronomskoj ponudi svakako je smrtonosna riba Fugu. U pitanju je otrovna riba, koju mogu da spremaju samo vrhunski kuvari. Oni su obučeni da ribu pripreme tako da u njoj ostane minimalna količina otrova, dovoljna da golica usne, ali ne i da ubije. 

Osim toga, Japanci u svojoj ponudi imaju i krekere sa osama. Ove zanimljive biskvite u kojima se nalaze cele jedinke ose, možete pronaći na gotovo svakom koraku u Japanu, s obzirom na to da ih oni konzumiraju kao svakodnevne grickalice.

U Koreji jedno od tradicionlanih jela koje možete pronaći u gotovo svim restoranima jesu žive morske životinje. Hobotnice, lignje, i druge morske životinje deo su tradicionlanog jelovnika Koreanaca, a posebno je zanimljiva činjenica da se ne obrađuju termički već se konzumiraju sirove, dok su još žive.

osa

“Pokvareni sir” iz Italije

Ukoliko ne želite da idete čak do Azije kako bi se bizarni gastronomski specijaliteti našli na vašoj trpezi, jedan takav možete pronaći i u obližnjoj Italiji. Naime, “casu marzu” ili “pokvareni sir” je tradicionalno jelo na Sardiniji

Suština pripremanja sastoji se u tome da se u sir dodaju larve mušica, koje se tu izlegu, a onda kopaju po siru i razgrađuju masti. Rezultat je delikates, koji se može konzumirati sa ili bez crva. Kada su u pitanju neobična jela, ovo je svakako jedan izuzetno neobičan delikates koji nije za svačiji ukus.

Severna Amerika i eksperimenti sa neobičnim delovima tela životinja

Sjedinjene Američke Države, iako prepoznatljive po opšte prihvaćenim hamburgerima i hot-dogovima, imaju svoje tradicionalne specijalitete, za koje se može reći da su poprilično bizarni. Naime, jedan od glavnih specijaliteta u saveznoj državi Montana jesu prženi testisi bika

U prilog toj činjenici govori i podatak da se u ovoj državi organizuje i festival testisa, gde je, logično, glavno jelo upravo spomenuti delikates. Svi ljubitelji ovog jela uveravaju da hladno pivo najbolje prija kao dodatak. Kada su najbizarnija jela na svetu u pitanju, ovo svakako može da se nađe na jednoj takvoj listi. 

S druge strane, avanturistički nastrojeni Kanađani eksperimentišu sa nazalnom gastronomijom, pa tako spremaju delikates koji se sastoji od losovog nosa, skuvanog sa lukom i začinima. Na kraju kuvanja preliva se bujonom, a služi se kao želatinasta masa, slična pihtijama. 

Island i Grenland – sirova hrana za najizdrživije

Ostrva u ledenim morima na severu Evrope, kao što su Island i Grenland nisu samo mesta gde granice ljudske izdržljivosti testiraju surova hladnoća i mrak, već je na testu i jačina želuca. Bizarni gastronomski specijaliteti koji se mogu pronaći ovde nisu za svačiji stomak. Na ovom mestu najpopularnije tradicionalno jelo jeste Hakarl – tj. fermentisana ajkula. Ulovljena ajkula se mesecima drži zakopana ispod peska, kako bi se dobro osušila, a onda se okači na još nekoliko meseci kako bi je vetar dobro produvao. 

Meso koje se potom konzumira ima oštar miris amonijaka, koji izaziva povraćanje, a ukoliko uspete da zadržite zalogaj u stomaku, onda se možete pohvaliti izdržljivošću pravog Vikinga. Osim toga, na ovim ostrvima se jede i sirovo srce morskog papagaja, za koje kažu da ima ukus kao riblje meso. 

Grenlanđani idu i korak dalje, pa tako njihovo tradicionalno jelo jeste Muktuk – smrznuta kitova koža i iznutrice. Poslužuje se sirovo ili ukiseljeno. Ova bizarna hrana je teška za žvakanje, ali kažu izuzetno ukusna i hranljiva.

Istočna Afrika – ritualna jela za najhrabrije

Kada je u pitanju neobična hrana u svetu, u Africi se takođe mogu pronaći brojni bizarni specijaliteti. U nekim delovima Afrike pijenje životinjske krvi je tradicija. To potiče još iz generacija koje su kao nomadi lutali beskonačnim, vrelim afričkim pustinjama, pa su pijući krv životinja uspevali da pronađu snagu za svoje dalje putovanje. 

Iz tog razloga u Keniji i Tanzaniji je ostalo kao tradicija korišćenje životinjske krvi i za pripremu različitih jela. Pa tako u brojnim restoranima sa domaćom kuhinjom može se pronaći bizarna hrana, kao što je kajgana sa rižom, koja je prelivena kravljom krvlju i mlekom

servirani insekti

Izrael i bizarni specijaliteti sa skakavcima

U Izraelu postoji tradicija konzumiranja skakavaca. Smatra se da su ovi insekti izuzetno jestivi i da imaju ukus piletine. Izraelci skakavce konzumiraju veoma često, bilo da su u pitanju jela sa pohovanim skakavcima ili slatkiši u kojima se ovi insekti uvaljaju u čokoladu

Sigurno je da se u izraelskim restoranima mogu pronaći brojni slični bizarni specijaliteti, a ukoliko imate volje da eksperimentišete nema razloga da ne probate ova bizarna jela. Možda vam se neko i dopadne, a najbizarnija jela na svetu postanu vaša pasija.

Tokom putovanja trebalo bi obratiti pažnju na ishranu, međutim kada jednom stignete na željenu destinaciju možete da se opustite i uživate u gastronomskim čarolijama. Možda vam se u prvi mah neko od ovih jela učini odbojnim, ali ukoliko se odvažite i probate neko neobično, tradicionalno jelo moći ćete da kažete da ste u potpunosti iskusili i doživeli sve ono što jedno putovanje nudi.

Autor:

Katarina Adamović