Destinacije u Srbiji koje su poznate po životinjama koje tu žive

Srbija raspolaže izvanrednim prirodnim bogatstvom, pa tako naše prostore nastanjuju različite biljne i životinjske vrste, a neke destnacije postale su popularne upravo zahvaljujući tim vrstama. 

Danas, kada se čovek umnogome odvojio od prirode, dobro je znati da se turizam ipak okreće ka njoj, te se kao najinteresantnije atrakcije i ture izdvajaju upravo različita čuda prirode, a što je još bitnije – bez ugrožavanja biljnih i životinjskih vrsta.

Ako ste ljubitelji domaćih ili divljih životinja, na sajtu SvetZivotinja možete pročitati zanimjive informacije o njima, a mi vam u nastavku teksta predstavljamo destinacije poznate upravo po životinjama koje ih nastanjuju. 

Beloglavi sup kao simbol kanjona Uvac

Kanjon Uvac – stanište beloglavog supa

Beloglavi sup je vrsta lešinara koja ima raspon krila i do 2,5 m, ali je zanimljivo da nimalo nije opasna po čoveka, šta više jako je korisna. Beloglavi supovi su poznati po tome što vrše “prirodnu reciklažu” tako što se hrane uginulim životinjama i na taj način uklanjaju izvor potencijalne zaraze. 

U drugoj polovini 20. veka beloglavi supovi su zahvaljujući Fondu za zaštitu ptica grabljivica, Biološkom institutu, ali i angažovanju stanovništa sa ovih prostor spašeni od izumiranja. Kanjon Uvac je upravo mesto gde se danas nalazi najveća kolonija beloglavih supova. 

Impozantan izgled ove ptice dovodi turiste na Uvac, te u okviru turističkih paketa postoji izdvojena stavka “posmatranje beloglavih supova”. 

Izuzev beloglavih supova, na ovim prostorima možete posmatrati različite vrste ptica lešinara, među kojima su poznatiji svakako orao bradan i crni lešinar. 

Tara – stanište mrkog medveda

Planina Tara predstavlja pravi dragulj zapadne Srbije, a izuzev čistog vazduha i prelepe, netaknute prirode poznata je i kao stanište mrkog medveda, najvećeg sisara koji nastanjuje naše prostore. U Srbiji se može videti na još nekoliko lokacija, ali je njegova populacija najveća upravo na ovoj planini koju nastanjuje oko 45 jedinki.

Prilikom posete Nacionalnog parka Tara, imaćete priliku da rezervišete termin i sa bezbedne udaljenosti iz osmatračnice uz pratnju vodiča, posmatrate mrke medvede u prirodnom staništu. 

Mrki medved kao simbol planine Tara

Tisa – reka koja jednom godišnje procveta 

Iako deluje kao da ćemo u ovom delu teksta pisati o biljci, ipak se zadržavamo na životinjama, ovoga puta na insektima. Naime, Tiski cvet je insekt koji spada u strogo zaštićene insekte u Srbiji. Jednom godišnje, obično tokom juna, oni koji dođu na obalu reke Tise imaju priliku da uživaju u fenomenu “cvetanje Tise”

Tada ovi insekti, nakon tri godine provedene pod muljem, izlaze na površinu i pare se. Tokom čina, čitava površina reke prekrivena je insektima, a pred posmatračima se ukazuje prizor koji oduzima dah, a osim na Tisi može se videti jedino na reci Jangcekjang u Kini.

Ljubitelji prirode u Srbiji imaju veliki izbor

Na kraju bismo želeli da istaknemo da izuzev životinjskih vrsta koje smo naveli u tekstu, Srbija ima još puno toga da ponudi, te ljubitelji prirode obavezno treba da vide Pančićevu omoriku, Natalijinu ramondu, ali i mnoge druge retke biljne i životinjske vrste.

Koji god deo Srbije odlučite da posetite, savetujemo vam da se dobro informišete i ne propustite uživanje u mnogobrojnim mogućnostima i prirodnim lepotama koje naša zemja nudi. 

Autor: Jelena Zdravkovski | Objavljeno: 30.11.2020. | Modifikovano: 30.11.2020.