Detaljan vodič za Kopenhagen- znamenitosti, cene, smeštaj i hrana

Da li ste spremni da posetite prestonicu Danske? Da se upustite u istraživanje divnog Kopenhagena, iz koga mnogobrojni turisti nose nezaboravne uspomene. Mi smo vam pripremili detaljan vodič za Kopenhagen, koji će vam pomoći da u potpunosti uživate u obilasku ovog grada.

Kopenhagen pogled sa reke

Opšte informacije o Kopenhagenu 

Kopenhagen je danas glavni, najveći i najurbaniji grad Danske. Kopenhagen je titulu glavnog grada dobio u 15. veku. Pre toga, ovaj grad je bilo malo vikinško ribarsko selo. Od 17. veka Kopenhagen se ustoličio kao regionalni centar moći.

Nakon što se grad oporavio od epdemije kuge i požara, u 18. veku grad počinje ubrzano da se razvija. Tada su izgrađene kulturne institucije kao što su Kraljevsko pozorište i Kraljevska akademija lepih umetnosti. 

Britanski admiral Horacio Nelson je početkom 19. veka komandovao napadom na dansko-norvešku flotu i bombardovanjem grada, a obnova grada nakon ovog događaja je dala Kopenhagenu neoklasični izgled koji se održao i do danas. 

Danas je Kopenhagen kulturni, ekonomski i politički centar Danske. Kopenhagen je i jedan od glavnih finansijski centara Severne Evrope.

Kako doći do Kopenhagena?

Postoje dve jeftine opcije da avionom stignete do Kopenhagena. Prva opcija je da Wizz-airom sa aerodroma u Nišu ili Beogradu letite u Malme (Švedska), a potom polučasovnom vožnjom preko Eresund mosta stignete u Kopenhagen. Avionske karte mogu se pronaći za svega 1800 dinara, dok je za most Kopenhagen Malme cena oko 5 evra.

Druga jeftina opcija je da low cost avionskom kompanijom Ryan air letite u Kopenhagen, ali najbliži aerodrom sa kom biste to mogli da učinite je u Budimpešti. 

Zgrada sa zelenim krovom u Kopemhagenu

Kopenhagen znamenitosti – šta posetiti?

Gradski pejzaž Kopenhagena čini veliki broj mostova koji povezuju različite okruge, mnogobrojni parkovi, šetališta i rive koji su idealni za odmor i predah nakon obilaska najpoznatijih najbitnijih turstičkih tačaka ovog grada.

Za Kopenhagen znamenitosti predstavljaju sklad prirode i gradske urbane sredine, pa je tako ima mnogo toga na otvorenom što treba videti u ovom gradu. A evo i šta mi izdvajamo.

Luka Nyhavn – ogledalo Kopenhagena

Nyhavn je najprepoznatljivije mesto u Kopenhagenu. Uglavnom kada gledate slike ovog grada na njemu se nalaze stare šarene kućice i luka, to je upravo Nyhavn. Pogotovo leti Nyhavn je odlično mesto da za odmor i predah nakon dugog obilaska grada. 

Prvobitno, ovo mesto je bilo samo luka u koju su dolazili brodovi iz svih delova sveta, danas je mesto za predah, odmor, ručak u nekom od mnogoborojnih restorana, ali i mesto gde se nalaze znamenitosti kao što je na primer kuća Hansa Kristijana Andersena

Statua male sirene

Statua male sirene inspirisana je bajkama Hansa Kristijana Andersena i predstavlja poklon pivare Karl Jakobsen gradu Kopenhagenu. Vlasnik pivare se zaljubio u lik Male sirene nakon baletske predstave u Kraljevskom pozorištu.  Mala sirena nalazi se u Kopenhagenu više od 100 godina, s obzirom da je statua otkrivena 23. avgusta 1913. godine.

Kopenhagen znamenitosti – najvažnije palate i dvorci grada

Danska je od svog osnivanja pa do današnjeg dana bila i ostala kraljevina. Ona je trenutno najstarija kraljevina i zato ne čudi što se u njenom glavnom gradu nalazi veliki broj dvoraca i palata.

Kraljevska garda u Kopenhagenu

#1 Dvorac Kronborg

Dvorac Kronborg je najpoznatiji dvorac u Danskoj koji je svoju svetsku slavu stekao zahvaljujući Šekspirovom delu Hamlet čija se radnja odvija upravo u odajama ovog dvorca. 

Priča o ovom dvorcu počinje 1420. godine kada je kralj Erik VII na tom mestu izgradio tvrđavu. Zatim, sredinom 16. veka je kralj Frederik  II transformisao ovu tvrđavu u veličanstveni renesansni zamak.

Dvorac je zatim unišio požar, pa su ga zauzeli Šveđani koji su odneli mnoge vredne stvari i  nakon toga je postao vojna kasarna. Početkom 20 veka, zamak je renoviran da bi 1923. postao otvoren za javnost i turističke posete. 

Obilazak dvorca će vas odvesti kroz lepo uređene sobe sa renesansnim i baroknim enterijerima. Cene za ulaznice se kreću između 80 i 140 danskih kruna.

 #2 Palata Kristiansborg

Palata Kristinasborg je palata i zgrada Vlade koja se nalazi na malom ostrvu Slotsholmen. Takođe, ovde se nalaze i sedište danskog parlamenta, kancelarija danskog premijera i Vrhovni sud. Delove ove palate koriste kralj i njegova porodica za svečane prijeme i ceremonije. Palata predstavlja sedište sve tri grana vlaste: zakonodavne, izvšne i sudske.

Palata Kristiansborg je jedina zgrada na svetu koja pod jednim krovom objedinjuje sve tri grane vlasti. 

#3 Palata Amalienborg

Palata Amalienborg je sedište danske kraljevske porodice. Svakog dana u podne možete gledati smenu straže i osetiti duh kraljevske Danske, koje je najstarija postojeća monarhija na svetu. 

Dvorac se sastoji od četiri identične zgrade koje su građen u rokoko stilu, a svaka nosi naziv po nekom od danskih kraljeva. Takođe, ovde se nalazi i muzej koji posetioce upoznaje sa danskom kraljevskom istorijom i tradicijom.  

#4 Dvorac Rosenborg

Dvorac Rosenborg  izgrađen je 1606. godine kao letnja kuća kralja Kristijana IV. Ovaj renesansni dvorac nalazi se u poznatom Kraljevskom parku, najstarijem i najposećenijem gradskom parku u srcu Kopenhagena

Parkom možete slobodno prošetati i uživati u zelenilu, dok se poseta samom dvorcu plaća 110 danskih kruna. Unutar zamka posetioci imaju mogućnost da pogledaju, između ostalog,  kraljevsku kolekciju odora, kruna i dragulja. 

#5 Dvorac Frederiksborg

Dvorac Frederiksborg je još jedna renesansna palata koju je u 17. veku izgradio kralj Kristijan IV. Međutim, dvorac je u 19. veku izgoreo i nakon toga ga je obnovio vlasnik pivare Kalsberg. Novi izgled dvorca inspirisan je arhitekturom parskog muzeja Versaj. 

Dvorac je danas mesto u kome se nalazi nacionalni istorijski muzej Danske. U muzeju nalazi se veliki broj portreta danskih kraljeva i svih ostalih pripanika kraljevskih porodica. 

Cena ulaznice za ovaj muzej je 75 danskih kruna

Spomenik Mala Sirena - simbol Kopenhagena

Zabava i šoping u Kopenhagenu

Kada je u pitanju Kopenhagen znamenitosti ovog grada vezuju se i za zabavu i urbane aktivnosti u kojima možete uživati. Zato se nakon obilaska istorijskih znamenitosti, možete upoznati sa modernijim delom Kopenhagena.

Tivoli vrtovi – zabavni park u kome uživaju sve generacije

Zabavni park Tivoli vrtovi je mesto koje svaki turista, i mlad i star, mora da poseti u Kopenhagenu. Park je otvoren davne 1843. godine i drugi je najstariji operativni zabavni park na svetu. Park je poznat po svom drvenom rolerkosteru, koji je izgrađen pre više od 100 godina, a i dan danas radi. 

Stroget – popularna šoping ulica 

Stroget ulica je nezaobilazno mesto za ljubitelje mode i šopinga. To je jedna od najvećih evropskih pešačkih ulica u kojoj se nalazi veliki broj butika, od onih komercijalnih i dostupnijih brendova pa sve do onih najskupljih poput Prade, Max Mare, Luj Vitona i slično.

Copenhagen card – šta predstavlja i da li je treba kupovati? 

Kao i u većini evropskih gradova i u Kopenhagenu postoji kartica koja turistima nudi određen broj pogodnosti – Copenhagen card.  Na primer, Kopenhagen kartica turistima omogućava besplatan obilazak 79 muzeja i atrakcija, besplatan gradski prevoz i popuste i određenim restoranima. 

Copenhagen card cena 

  • Za 24 časa cena je 53 evra,
  • Za 48 sati cena je 74 evra
  • Za 120 časova cena je 120 evra

Za većinu turista iz Srbije ove cifre deluju veliko, ali to je Kopenhagen – visok standard i visoke cene.

Hajde da pokušamo da preračunamo da li se isplati kupovima turističke kartice.

Dvadesetčetvoročasovna karta za gradski prevoz košta 130 danskih kruna, što je 18 evra. Ukoliko imate ovu karticu možete se voziti u svim zonama Kopenhagena, a grad je podeljen na ukupno 99 takvih zona. 

Postoji i mogućnost da kupite tzv. ,,city pass“, tj “Chopenhagen pass” i sa njim se možete neograničeno voziti metroom, tramvajem i autobusom u strogom centru Kopenhagena, tj. u zonama 1-4. Cena ove karte za 24 časa je 80 danskih kruna, oko 11 evra. 

Kopenhagen cene – ulaznice za obilazak znamenitosti 

Kada putujete u Kopenhagen cene definitivno treba uzeti u obzir, imajući u vidu visok životni standard koji ćete ovde zateći. Upravo zato smo izdvojili cene određenih izleta, kako biste mogli da procenite da li će vam se kupovina Copenhagen card isplatiti.

Uz turističku karticu Kopenhagena najveći broj najpoznatijih znamenitosti možete obići besplatno. Na primer, Nacionalni muzej (ulaznica 10 evra), Tivoli Park (16evra), Dvorac Kronborg (16evra), Palata Kristiansborg (20evra), Nacionalna galerija (15 evra) i još 70 znamenitosti. 

Tako da, ukoliko planirate da u jednom danu obiđete tri ili više znamenitosti uz korišćenje gradskog prevoza kupovima Copenhagen card će vam se isplatiti. 

Kopenhagen smeštaj – gde odsesti u ovom gradu?

Kada odlučite da posetite Kopenhagen smeštaj će biti jedna od najvažnijih stavki za koju treba da se pobrinete, zato će vam svaka vrsta informacije o tipu, ceni i lokaciji smeštaja biti izuzetno značajna.

Što se tiče smeštaja koji nudi Kopenhagen cene variraju od lokacije ali i od tipa smeštaja. Među najjeftinijim u ponudi nalaze se hosteli, koji su izuzetno moderno i urbano uređeni, i potpuno su prilagođeni svim turističkim potrebama. Hosteli u Kopenhagenu se nalaze među najpopularnijim turističkim opcijama za smeštaj, upravo zbog svoje povoljnosti.

Najpopularnija lokacija za hotele u Kopenhagenu je ona oko Centralne stanice. Ovde se nalaze lanci hotela srednje kategorije, kao i poslovni kvart ovog grada. 

Gde i šta jesti u Kopenhagenu?

Pripremili smo vam listu danskih jela koje možete probati u različito doba dana i kroz gastronomske užitke se upoznati sa kulturom ovog grada i države. 

Doručak: Wienerbrød

Wienerbrød je vrsta danskog peciva i definitivno najbolji način da započnete svoj dan u Kopenhagenu. Ovo pecivo je nešto nalik našem ,,pužu” u pekarama, a najčešće se služi sa maslacem, cimetom i šećerom.

Autentični wienerbrod možete probati u nekoj od mnobrojnih pekara- poslastičarnica iz poznatog lanca pod nazivom: Lagkagehuset.

Ručak: Smørrebrød

Jedinstveno iskustvo danske hrane možete dobiti za vreme ručka u većini restorana u Kopengagenu kada na stolu ugledate smørrebrød, danski specijalitet koji bismo u bukvalnom prevodu nazvali otvorenim sendvičem. Smørrebrød se služu na hiljadu načina i sa hiljadu priloga, od ribe, sirovog mesa pa sve do jaja, svako po svom ukusu. 

Gradski restorani u kojima služe najbolji smørrebrød su: Selma, Palægade, Aamanns Etablissement, Koefoed, Kronborg, Kompasset…

Večera: Krebinetter

Za većinu Danaca večera je jedini obrok u toku dana koji mogu da konzumiraju u toplini svog doma. Za prosečnu dansku porodicu, večera je jedini obrok kada se svi članovi okupe, i pojedu nešto kuvano i toplo. 

Danska večera zbog toga po malo podseća na nedeljni ručak, a zato i ne čudi što se večera ponekad naziva i middag (miday, sredina dana) upravo zbog sličnosti sadržaja između ručka i večere. 

Danski specijalitet koji je prema njihovim navikama pogodan za večeru jeste jelo pod nazivom: krebinetter. Porcija ovog jela sadrži pohovane svinjske pljeskavice, kuvano povrće i krompir. Ovaj specijalitet je teško pronaći u restoranima u Kopenhagenu, ali se  ponekad nađe na jelovniku restorana Meyers deli, kao specijalitet dana. 

Bilo da ste ovaj tekst čitali iz puke radoznalosti, ili iz potrebe da se dodatno informišete o Kopenhagenu, verujemo da ćete nakon čitanja na listu gradova koje morate posetiti staviti i jedinstvenu dansku prestonicu.

Autor: Isidora | Objavljeno: 23.07.2020. | Modifikovano: 22.07.2020.