Đenova – vodič kroz dragulj Ligurije

Na tlu Đenove sasvim slobodno možete uzviknuti La vita e bella i zapevati na sav glas na skriveno te vodim mesto između planina i mora! Ovaj italijanski dragulj zaista jeste skriven između planina i mora.

U ovom šestom po veličini gradu Italije je rođen Kristifor Kolumbo. Đenova je glavni grad pokrajine Ligurije u severozapadnom delu Italije. To je mesto susreta Mediterana i starine, rodni grad virtouza na violini Nikola Paganinija. Đenova je i najveća luka Italije, te kao takva predstavlja važnu tačku na turističkoj karti Italiji.

Upravo ovde nalazi se jedan od najatraktivnijih i najposećenijih akvarijuma. Ostaci starih gradskih zidina naročito su primamljivi oku turista, a nalaze se pod zaštitom Uneska. Uzane i isprepletane pešačke ulice osvajaju svojim šarmom, u čemu im se pridružuju neobične i lepe fasade.

Zašto posetiti Đenovu?

Lepota prirode i ogroman prostor javnih parkova, i to u samom centru grada, šarmiraju turiste koji dolaze u Đenovu. Parkovi se prostiru na čak 82.000 kvadratnih metara i zeleno će vas dočekati kako u centru, tako i pored obale i na periferiji grada. Za sve koji svoj put do Đenove planiraju svojim autom, značajna je informacija da je parking relativno lako naći, ali treba imati u vidu da se svaki plaća.

Preporuka je da se parkirate na obali, a put do glavnog trga i centra grada odatle je veoma jednostavan. Kulturni i istorijski spomenici oduvek su bili atraktivni i zanimljivi za ljude iz celog sveta. Stara luka i stari svetionik koji još uvek radi samo su neki od zanimljivosti, a akvarijum, drugi na svetu po veličini, pored kuće Kristifora Kolumba, predstavljaju razlog više za posetu ovom gradu. Bajkoviti predeli u blizini Đenove poput Portofina i turističke atrakcije Činkve Tere u ovaj kraj Italije dovode ogroman broj turista.

Đenova spomenici i fontane

Put do Đenove i kako se organizovati?

Ukoliko se odlučite da u Đenovu putujete u sopstvenoj režiji svojim autom, računajte na oko 1200 km koje treba da pređete. Ipak, autoput kroz Hrvatsku i Sloveniju je zaista dobar i kvalitetan, pa biste mogli na svom odredištu biti za 12 – 14 sati, u zavisnosti od zadržavanja na granici. Mnoge naše agencije organizuju putovanje u ligurijski deo Italije do Milana i Đenove, pa je i to jedan od načina odlaska u ovaj prelepi italijanski kraj.

Direktna avionska linija od Beograda do Đenove nije uspostavljena, pa je savet da iskoristite direktan let do Milana koji je relativno blizu Đenove. Cena povratne karte je oko 20 000 dinara.

Specifičan reljef Đenove i kako se snaći u gradu

Đenova reljef grada - brda i stadion Sampdorie

Đenova se nalazi u najsevernijem delu Đenovskog zaliva, u severnom delu Tirenskog mora. Svojim odličnim položajem privlači mnogo turista iz Evrope. Đenovu odlikuje veoma uska obala, kao i uzane ulice, dok se iznad grada uzdižu brda i planine. Poznata je po velikoj razlici u nadmorskoj visini pojedinih delova grada.

Ovde nema paralelnih ulica, a zbog planinskog i razuđenog tla postoji jedna metro linija koja ima samo desetak stanica jer dalje nije moglo da se kopa. Interesantno je videti uzane ulice koje na pojedinim mestima dostižu širinu svega jedan metar, pa komšije jedan drugom mogu pružiti ruku sa svojih terasa bez ikakvih problema. Klima u ovom italijanskom gradu je mediteranska i odlikuje je veoma prijatna temperatura od oko 25 stepena u letnjim mesecima.

Zime su kišovite i blage, a mogu biti i vetrovite, dok su leta prijatno topla. Đenova je najpoznatija luka Italije, te ćete šetajući njenom obalom videti veliki broj usidrenih brodova, jahti i čamaca.

Đenova je od Rima udaljena oko 500 km, a u njenoj blizini su Milano (140 km) i Torino (170 km)!

Kulturna istorija i znamenitosti u Đenovi koje morate videti

Čuvena katedrala Svetog Lorenca u Đenovi građena je u gotičkom stilu i nju je najbolje obići kada krenete put stare luke. Interesantna mermerna fasada sa prugama crno-bele boje ostavlja posebno lep utisak na posetioce. Njena unutrašnjost je dekorisana slikom Strašnog suda.

Osim ove velelepne katedrale, u Đenovi možete videti kuću Kristifora Kolumba koja se nalazi u centru grada. To je zapravo replika kuće pošto je prava kuća spaljena, a u njoj se danas nalazi muzej. Ipak, tragovima prošlosti krenućete i ukoliko rešite da pođete put stare luke u kojoj se nalazi Trgovačka palata Svetog Đorđa koja je nekada bila zatvor, a u kom je bio zatvorenik i čuveni Marko Polo.

U istom delu grada nalazi se i najstariji svetionik na svetu koji radi (La Lanterna) iz 13. veka, čija svetla dopiru daleko i osvetljavaju put mnogobrojnim brodovima i kruzerima kojih ima sve više u zalivu.

Staklena kugla, poznata pod imenom Biosfera, izgrađena je za Samit G8 koji se održavao u Đenovi 2001. godine, a privlači turiste koji su ljubitelji prirode – ona je stanište raznovrsnih ptica i biljaka i predstavlja jedan od simbola grada. Tu su i Porta Soprana, stare kapije grada u čijoj se blizini nalazi Kolumbova kuća.

Pjaca de Ferari / Piazza De Ferrari

Dok šetate starim delom grada ne možete zaobići poznatu ulicu Via Garibaldi (Nova ulica). Deluje impresivno sa 42 palate koje su pod zaštitom Uneska. Mnogobrojne palate, od kojih su čuvene Crvena i Bela, značajne su zbog muzeja koje se nalaze u njima.

Najposećeniji je svakako centralni gradski trg Pjaca de Ferari (Piazza De Ferrari), na kome se nalaze najznačajnije građevine Đenove. Jedna od najlepših je Palata duždeva, središte kulturnih i umetničkih dešavanja, a nekada dom đenovljanskih duždeva. Obavezno treba obići Muzej Del Tesoro u kojem je izložen srebrni tanjir na kom je bila glava Svetog Jovana Krstitelja.

Najupečatljivija je gradska fontana, kao i spomenik Garibaldiju na konju, a na samom trgu je i zgrada opere.

Akvarijum – najpoznatija atrakcija Đenove

Za potrebe izložbe EXPO još davne 1992. godine kada je proslavljana 500-godišnjica Kolumbovog pronalaska Amerike, izgrađen je najveći akvarijum u Italiji i drugi po veličini u čitavoj Evropi! Ulaz u akvarijum naplaćuje se oko 25 evra. U njemu se nalazi preko 5000 morskih vrsta koji deluju impresivno dok plivaju u 6 miliona litara vode. Ovde možete pogledati 3D film o ajkulama, a u prilici ste i da pomazite raže. Za obilazak akvarijuma treba odvojiti oko 3 – 4 sata jer je zaista ogroman. Spektakl koji izvode delfini ostaje dugo u sećanju!

Akvarijum godišnje poseti preko milion ljudi!!

Kupovina u  Đenovi

Kada prođete starom luku na samoj obali Đenove sigurno ćete zapaziti šarenolikost pijace. Ova pijaca najstarija je u gradu i otvorena je tokom celog dana sve do večernjih sati. Ipak, ono što je za turiste često veoma interesantno jeste šoping zona koja se nalazi u Ulici 20. septembar u kojoj se nalazi veliki broj butika i prodavnica markirane odeće.

Kuhinja i noćni provod

Kada se spomenu hedonizam i kuhinja, Italija je na tom planu bez premca. Pored juga Italije koji ima impresivne specijalitete, i ligurijski severni deo Italije ima odličnu kuhinju. Probajte poznati organski bezglutenski sladoled u ulici San Lorenco.

Kuhinja Đenove je mediteranska, a u osnovi svih recepata je poznato maslinovo ulje Ligurije. Preporuka je gulaš sa artičokama, a ne propustite da probate i razne riblje specijalitete. Od lokalnih kulinarskih specijaliteta tu je pesto đenoveze, sos od bosiljka, belog luka, maslinovog ulja i pinjola koji se služi sa pastom i koji obavezno treba probati. Ligurija je takođe poznata i po dobrom belom vinu.

Đenova nije samo grad kulturno istorijskih spomenika, već i dobrog provoda. Ima dosta kafića i restorana, ali i noćnih klubova u kojima je zagarantovan dobar provod. Popularni su restorani Da Đenio, Tratoria Vegia Zena, Tratoria da Marija, La Berloka. Posetite noćni klub Britaniju i Le Korbusijer.

Prelepa obala Ligurije

Obala Ligurije - Đenova

Iako se u samom gradu možete kupati, najlepše plaže nalaze se malo izvan grada. Divna rivijera duž severne obale Ligurijskog mora poznata je pod nazivom Rivijera izlazećeg i zalazećeg sunca. Pročitajte koje njene plaže su najatraktivnije!

Parađi

Mali simpatični i šarmantni zaliv Parađi nalazi se u blizini čuvenog Portofina, tridesetak kilometara od Đenove. Obavezno ga posetite ukoliko obilazite Ligurijski zaliv. Oivičen bujnim zelenilom sa peščanom plažom pruža pravi užitak za ljubitelje mora i plivanja. Ovaj deo je preporučljiv i ljubiteljima ronjenja. U zalivu Parađi možete pronaći morske zvezde i korale.

Plaža Bay of Silence

Ova plaža nalazi se u Sestri Levanteu takođe u blizini Đenove i Portofina. Jedna je od najlepših u ovoj regiji, te stoga na njoj očekujte i gužvu u letnjoj sezoni. Osim zbog prirodnih lepota ovih ligurijskih predela, ova plaža vam garantuje i savršen zalazak sunca u kom ćete uživati.

Noli Baia

Prirodne lepote ovog ligurijskog primorskog dela posetioce očaravaju. Do njega možete doći vozom, a vožnja traje oko sat i 15 minuta. Peščano – šljunkovite plaže u kombinaciji sa srednjovekovnim kulama dominiraju ovom regijom.

Izleti iz Đenove

Portofino

Portofino - obalsko selo Italija

Na 36 km od Đenove nalazi se malo ribarsko mesto, jedno od najpoznatijih i najposećenijih turističkih mesta u Liguriji. Svojim šarmantnim izgledom i nesvakidašnjim terasama na strmim liticama sa veličanstvenim pogledom na more privlači veliki broj turista. Portofino je odredište bogatih i poznatih. Poznate holivudske zvezde rado su posećivale Portofino i ostajale u njemu, a među njima su poznati Klerk Gejbl, Elizabet Tejlor, Greta Garbo, Grejs Keli, nemački filozof Fridrih Niče i poznati pisac Gi de Mopasan. U Portofinu obavezno posetite Castello Brown, dvorac koji su sagradili Rimljani. Osim što ćete u ovom dvorcu koji je pretvoren u muzej čuti mnogo istorijskih zanimljivosti, uživaćete i u pogledu na gradsku luku.

Santa Margerita

Na samo 5 km od Portofina nalazi se ovaj Santa Margerita do koje možete doploviti brodićem. Očaraće vas velelepni dvorci u kojima su nekada boravili Frančesko Petrarka i Evita Peron, a danas se često može videti u Silvio Berluskoni, nekadašnji kontroverzni italijanski premijer. Gradić je okružen brežuljcima koji daju ovim predelima bajkovitu notu.

Savona

U delu ligurijske obale ka Francuskoj nalaze se dva grada – Savoni i San Remu. Savona je poznata po ukrcavanju na svetski poznate kruzere koji se ovde često pojavljuju. Jedno je od većih i popularnijih letovališta u ovom delu Italije i kao takvo predstavlja prestonicu Rivijere palmi.

San Remo

Centar Rivijere cveća je čuveni San Remo. Okružen je Alpima i mediteranskom obalom. Nalazi se na oko 140 km od Đenove, a mnogo je bliži Monte Karlu (35 km) i Nici (50 km). Poznat je kao biser Mediterana u kojem vlada večito proleće. Izuzetna klima pogodna je za odmor tokom čitave godine, kao i za uzgajanje cveća zbog čega je grad poznat po botaničkim baštama. Predstavlja glavni centar za proizvodnju i trgovinu cvećem u celoj Italiji.

Činkve Tere (Cinque terre) – najlepša sela Italije

Priroda je bila izuzetno darežljiva prema celoj Italiji, pogotovo prema ovom ligurijskom kraju. Pet sela – Vernaca, Kornilja, Monteroso al Mare, Manarola i Riomađore – predstavljaju pravi mali italijanski raj za turiste. Postioci iz svih delova sveta ih opsedaju, a sela su pod zaštitom Uneska. Činkve tere u prevodu znači pet sela. Nalaze se u ligurisjkoj provinciji La Specija.

Za turiste je naročito impresivan njihov položaj – živopisne kuće jarkih boja su građene na strmim liticama i brdima sa kojih se pruža bajkovit pogled na morsku pučinu. Do ovih sela se ne može doći kolima. Sela Kornilja moguće je posetiti tako što se prelazi 377 stepenika. Popiti kafu ili pivo u nekom od barova na visini sa koje se pruža pogled za milion dolara nešto je što ne smete propustiti. Iako ovo nije čuvena Toskana u Italiji, Ligurija zaista poseduje bajkovita seoca u kojima buja seoski turizam.

Za potpuni doživljaj Đenove iskoristite priliku da grad sagledate sa visine iz panoramskog lifta koji se nalazi u luci. Ako prošetate i piratskim brodom koji je izgrađen za potrebe filma Pirati Romana Polanskog, vaš doživljaj Đenove biće celovit. Italija očarava koji god njen grad posetite, a Đenova sa svim svojim lepotama poziva vas da je upoznate i zavolite.

Autor: Stanojević Milena | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 16.01.2018.