Dokumenta za let – putne isprave koje morate imati sa sobom

Let avionom, kao najbrže i najbezbednije sredstvo prevoza, svake godine preveze ogroman broj putnika. Aerodromima prođe nekoliko milijardi putnika, carinske i pasoške kontrole, provere putnika i ukrcavanje na let samo su deo mehanizma koji čini jedno putovanje avionom.

Od trenutka kupovine karte, pa sve do ukrcavanja na let, samog putovanja i dolaska na željenu destinaciju, potrebno je da prođe određeni proces koji uključuje poštovanje propisa i ispunjavanje zahteva koje nameće let avionom.

Putovanje u inostranstvo zahteva posedovanje putnih isprava kojima se potvrđuje identitet i omogućava nesmetan prelazak granice ili, u ovom slučaju, pasoške kontrole. Svaki putnik treba sa sobom da nosi određena dokumenta za let. U nastavku teksta pročitajte koje putne isprave morate imati sa sobom na svakom avionskom letu.

Dečko i devojka drže pasoše u rukama na poznatom trgu

Pasoš – putna isprava bez koje se ne može

Putna isprava bez koje se let avionom ne može zamisliti je pasoš. Ovaj dokument potvrđuje identitet lica koje leti međunarodnim letovima i prelazi granicu matične zemlje. Informacije koje biometrijski pasoš sadrži su:

  • ime i prezime osobe;
  • pol, datum i mesto rođenja;
  • državljanstvo države koja izdaje pasoš;
  • sliku i elektronski potpis lica čiji je pasoš;
  • datum izdavanja i datum isteka pasoša;
  • ostale informacije, koje zavise od zemlje u kojoj se pasoš izdaje (JMBG,  broj pasoša…)

Tokom boravka u inostranstvu, pasoš služi kao dokument za utvrđivanje identiteta osobe koja je nosilac dokumenta. Za razliku od domaćeg saobraćaja, za koji je dovoljna lična karta, prilikom svakog putovanja u inostranstvo, pasoš je conditio sine qua non pri boravku u zemljama koje nisu matična zemlja nosioca pasoša.

Posebna pravila postoje kada je u pitanju pasoš za dete. Prema propisima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, pasoš za dete mlađe od pet godina ima rok važenja od 5 godina. Ostaloj kategorija, odnosno liciima starija od 14 godina, pasoš se izdanje sa rokom važenja od 10 godina.

Kod samog dokumenta, važno je da pre putovanja avionom proverite datum isteka pasoša. Putovanje u neke zemlje zahteva da vam je, pre ulaska u zemlju, potrebno da pasoš važi najmanje tri meseca. Zato je pre svakog putovanja veoma važno da proverite dokumentaciju. Pored toga, postoji i posebna procedura ukoliko izgubite pasoš u inostranstvu.

Na samom aerodromu postoji pasoška kontrola, koja putnike proverava pri izlasku iz zemlje, kao i ona koja se nalazi na ulasku u drugu zemlju, jednom kad se iskrcate iz aviona. Nakon bezbednosne provere, kontrola se nalazi na ulazu u čekaonicu za putnike. Nakon prolaska pasoške kontrole, napušta se pogranična i tranzitna zona, pa je ulazak u zemlju moguć.

Viza za let avionom – kada nam je potrebna?

Pored pasoša, koji je neophodna putna isprava za putovanje avionom, postoje neke zemlje čiji vizni režim zahteva posedovanje ove putne isprave kako bi se ušlo u zemlju. Na primer, od kraja 2009. godine, svi oni koji imaju srpski pasoš mogu bez vize da putuju u zemlje potpisnice Šengenskog sporazume.

Kada su u pitanju tranzitne zemlje, viza nije potrebna, osim u onim slučajevima koji zahtevaju napuštanje zone tranzita. To se najčešće događa ukoliko se tranzitni aerodrom nalazi na drugom mestu. Ipak, vize su u nekim zemljama, poput SAD, i dalje potrebne. Druge zemlje, poput Danske, Francuske ili Kine, dozvoljavaju putnicima boravak bez vize u trajanju do 30 ili 90 dana.

Trudnice u avionu – ograničenja i pasoš za bebe

Kada su u pitanju trudnice u avionu, tokom čitave trudnoće je, uz savete sa ginekologom, moguće leteti avionom. Kada je u pitanju putovanje avionom u trudnoći, avio kompanije najčešće dozvoljavaju trudnicama prevoz avionom do 32. nedelje. Važno je napomenuti da se posle 36. nedelje trudnoće, ženama u drugom stanju zabranjuje avionski prevoz.

Zakon o putnim ispravama kaže da nije moguće izdavati pasoš za bebe, već roditelj treba za svoju bebu da izvadi samostalnu putnu ispravu. Pasoš za dete mlađe od tri godine ima rok važenja tri godine, pa je potrebno da roditelji to imaju na umu pre nego što se odluče na putovanje sa malim detetom.

Tabla sa natpisom Check-IN

Boading pass – kupon za ukrcavanje kao dodatak pasošu

Pored pasoša, kao neizostavnog putnog dokumenta za let avionom, prilikom pasoške kontrole, potrebno je da policijskom službeniku na uvid predate i boarding pass (boarding kartu), na osnovu koje policajac takođe proverava identitet putnika i ispravnost dokumenata.

Boarding pass, odnosno kupon za ukrcavanje se sastoji iz dva dela. Deo kupona namenjen avio-kompanijama sadrži QR kod ili bar-kod, dok deo za putnike sadrži osnovne identifikacione podatke lica koje putuje, kao i osnovne informacije o letu – broj avio karte, dolazna i odlazna destinacija i naziv avio-kompanije.

Razlika između boarding pass-a i avionske karte

Iako deluje da između kupona za ukrcavanje i avionske karte nema razlike, ona ipak postoji. Boarding pass se dobija na osnovu avionske karte koju ste rezervisali i platili. Avio karte postoje samo u digitalnoj formi i sadrže identifikacione podatke o kupcu i informacijama o letu, kao i itinerer putovanja, uz detaljno naznačena mesta poletanja i sletanja.

Stoga, boarding pass predstavlja propusnicu za ulazak, a ne kartu za putovanje. Registraciju i rezervisanje karte možete obaviti onlajn, na šalteru ili preko mobilnog telefona, a na osnovu načina rezervacije zavisi i kako ćete dobiti svoj kupon za ukrcavanje, odnosno da li će biti papirni ili online boarding pass.

Papirne avio karte – mini sveska koja je otišla u istoriju

Papirne avio karte su dokument koji se izdavao na papirnim obrascima, u obliku mini sveske sa nekoliko listova. Poptuno ukidanje paprinih avionskih karata na snagu je stupilo 1. juna 2008. godine, ali je moguće da se i danas sretnu kod nekolicine avio kompanija.

Svaki od listova (kupona) papirne avio karte ima određenu i preciznu funkciju. Jedan je za odlazak, drugi za dolazak, treće za prtljag, četvrti za avio prevoznika kod kog kupujete kartu, peti je kontrolni list. Spisak je dugačak, a na samom kraju ove mini sveske nalazile su se izvodi iz Varšavske konvencije koja je uredila oblast putničkog avio saobraćaja.

Iako je svaka kompanija imala autentične papirne avio karte koje su odgovarale imidžu kompanije i tako se uklapale u poslovni identitet, ovaj način pravljenja i prodaje karata je vremenom izgubio svoju draž. Tako su papirne karte otišle u istoriju.

Glavni razlog zbog kog se prešlo na elektronske avio karte leži u činjenici da je veoma jednostavniji način prodaje i korišćenja od svežnja listova koji vam trebaju za svaki let. Danas, papirne avio karte možete naći na pojedinim čarter letovima, na kojima nije potreban rezervacioni sistem, već prodavac aranžmana sopstveni obrazac popunjava podacima važnim za putnika.Iako su papirne avio karte otišle u istoriju, novi načini rezervisanja karata za let avionom su efikasniji, brži i omogućavaju vam da lakše obezbedite svoju elektronsku avio kartu. Na našem sajtu postoji i besplatan upit za avio karte koji čini online rezervaciju nikad lakšom.

Autor: Tijana Vanić | Objavljeno: 17.06.2019. | Modifikovano: 23.07.2020.