Evo koje avio kompanije skoro uvek imaju WiFi tokom leta

Putnici koji često lete avionom širom sveta, ili im posao zavisi od Interneta, često biraju avio kompanije prema tome koja bi mogla imati Internet u avionu. Upravo to je bio faktor istraživanja o tome koje avio kompanije najčešće imaju WiFi konekciju u svojim avionima, kao i to koji avioni pružaju najbolji signal.

Fer je reći da iako ovo jeste 21. vek, WiFi u avionu jeste usluga koju nećete naći baš tako lako. Mnoge svetski velike avio kompanije uopšte nemaju opciju WiFi-a u svojim avionima, ili su one ograničene na letove u nacionalnom avio saobraćaju. Ipak, zabeležen je rast šansi da uhvatite avion sa Internetom.

Zapravo, svetski putnici koji često lete, imaju 39% šansi da uhvate avion sa WiFi-em, što je rast za više od 8% u odnosu na prošlu godinu. Nije zanemarljiva cifra, zar ne?

Najpre treba reći da avio kompanije iz Amerike pružaju ubedljivo najviše letova sa dostupnim WiFi-em, sa oko 83% šanse da se ukrcate u avion sa Internetom, ali se mora naglasiti i to da je najveći broj ovih aviona namenjen letenju u okviru američkog vazdušnog područja. Internacionalni letovi, znatno ređe nude ovakvu pogodnost. Zapravo, ova brojka pada na 55%.

Top 10 avio kompanija sa WiFi-em u avionima

  1. Delta
  2. United
  3. American
  4. Southwest
  5. Emirates
  6. Etihad
  7. Lufthansa
  8. Qatar
  9. JetBlue
  10. Singapore Airlines

Neke od ovih kompanija su se našle i na svetskoj listi od top 20 najbezbednijih avio kompanija za 2017. godinu. Važno je reći i da sve veći broj avio kompanija ulaže sredstva kako bi se obezbedio brz Internet tokom letova, naspram dosadašnjih konekcija osnovne brzine. Cilj je omogućiti dovoljno brz Internet, tako da putnici mogu bez problema stream-ovati video snimke uživo.

AirSerbia avioni i WiFi

AirSerbia od marta 2016. godine poseduje WiFi u svim svojim avionima. U pitanju je Wi-Fly sistem kao i GSM Internet obezbeđen sporazumom sa internet provajderima i AirSerbia-om. Ipak, iskustva putnika sa WiFi-em u AirSerbia avionima su podeljena i generalno sve zavisi od toga kakva ste vrsta putnika.

Da li vam je Internet potreban za društvene mreže, standardno surfovanje ili posao? Takođe utisci zavise od cene, pogotovo ako ste imali priliku da isprobate besplatan WiFi u avionima svetskih kompanija.  Jedno je sigurno, osnovne potrebe ćete sasvim sigurno moći da zadovoljite i u AirSerbia avionima.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 22.02.2019.