Gradovi na Dunavu koje možete posetiti ovog leta

Kako se letnja sezona približava, očaravajuća reka Dunav mami putnike da istraže gradove koji su nastajali na njegovim obalama. 

U ovom kratom vodiču, ponudićemo vam raznovrstan izbor destinacija duž Dunava koje su vredne vaše posete. Od živopisnih srpskih gradova do zadivljujućih međunarodnih lokacija, svako mesto nudi jedinstveni šarm i bogato kulturno nasleđe. Zato krenimo na ovo zabavno putovanje i otkijmo sve lepote koje ovi gradovi mogu da ponude.

Golubačka tvrđava

Gradovi na Dunavu van granica Srbije – osmislite nezaboravno vikend putovanje 

Od svog izvora na planini Švarcvald, do naše zemlje, Dunav protiče kroz velike evropske gradove, a u nastavku teksta smo izdvojili nekoliko destinacija čiji šarm vas neće ostaviti ravnodušnim. 

Budimpešta: biser Dunava 

Budimpešta je mađarski grad u kome se prepliću istorija i moderni uticaji, a poznat je i kao prestonica sa najviše termalnih izvora na svetu. 

Do ovog grada često saobraćaju autobusi, ali i kombi prevoz Budimpešta Beograd, te vam putovanje od 4-5 sati neće teško pasti. U ovom gradu se možete prepustiti krstarenju Dunavom, svedočeći zapanjujućim znamenitostima grada, uključujući Sečenjijev lančani most i Budimski dvorac. Ipak, posebno je interesantna veličanstvena zgrada mađarskog parlamenta koja se najbolje može sagledati sa reke. 

Pored toga, istražite Ribarski bastion i prepustite se kupanju u banjama sa termalnom vodom kojih ovaj grad ima čak 7. Šarm i živa atmosfera čine Budimpeštu gradom savršenim za opuštajući vikend!

panorama Budimpešte noću

Beč: simfonija kulture i elegancije

Nastavljajući ka zapadu, stići ćete do Beča, elegantne prestonice Austrije. 

Ovo je grad poznat po svom bogatom muzičkom nasleđu, a to ćete najbolje doživeti odlaskom na neki od mnogobrojnih muzičkih događaja u ovom gradu. 

Takođe, Beč krase tri raskošne palate – Šenbrun, Hofburg i Belvedere koje svakako vredi obići. Prošetajte živopisnom trgovačkom ulicom Kerntner štrase i uživajte u parčetu Sacher torte u jednom od simpatičnih bečkih kafića. 

Kulturno bogatstvo Beča sigurno će osvojiti vaše srce, a osim sjajno očuvane arhitekture, ovaj grad je poznat i po očuvanju prirode. Više od polovine ovog grad čine zelene površine, a 20% gradskog područja su šume. Samim tim, uživanje u kulturnom nasleđu i prirodi u ovoj modernoj prestonici biće zagarantovano! 

Bratislava: šarmantni grad na Dunavu

Na samo 80 km od Beča, šarmantna Bratislava vas dočekuje sa svojom bogatom istorijom. 

U ovom gradu se možete prošetati kaldrmisanim ulicama srednjovekovnog Starog grada, gde zgrade pastelnih boja i živopisni kafići stvaraju magičnu atmosferu. 

Popnite se do kultnog Bratislavskog zamka za panoramski pogled na Dunav i grad. Prepustite se tradicionalnoj slovačkoj kuhinji i probajte lokalna vina u prijatnim restoranima. Skrivena lepota i opušteni ambijent Bratislave čine je sjajnom destinacijom za vaša letnja istraživanja i promenu svakodnevice! 

Regenzburg: bavarski dragulj 

Smešten u Nemačkoj, Regenzburg je romantičan evropski grad koji nudi divan spoj istorije, arhitekture i kulturnog bogatstva. 

U Regenzburgu možete istražiti stari grad koji je na listi svetske baštine Uneska, gde vas srednjovekovne strukture i kaldrmisane ulice vraćaju u prošlost. Posetite i  Regensburšku katedralu, veličanstveno gotičko remek-delo koje dominira obrisom grada.

Lagano prošetajte obalom Dunava, uživajući u slikovitim pogledima i prelazeći kultni kameni most iz 12. Veka. Regensburg se takođe može pohvaliti bogatom kulinarskom scenom, sa prijatnim pivskim baštama i tradicionalnom bavarskom kuhinjom. Sa svojim živopisnim okruženjem i blizinom Minhena, ovaj grad može biti sjajna destinacija za kratko letnje putovanje.

katedrala Regensburg

Sprski gradovi na Dunavu – napravite jednodnevni izlet

Dunav u našoj zemlji predstavlja važan spomenik prirode koji vekovima spaja, ali i razdvaja. Duž njegovog toka u Srbiji nalazi se 7 tvrđava i 2 nacionalna parka, što dovoljno govori o veličanstvenoj pojavi koju ova reka u našoj zemlji ima. 

Beograd: živopisna prestonica

Naša avantura počinje u Beogradu, živopisnoj prestonici naše zemlje. 

Zidine Beogradske tvrđave sa kojih se pruža fenomenalan pogled na ušće Save u Dunav, prva su tačka koju ne smete propustiti u ovom gradu. Nakon toga, istražite šarmantne ulice Skadarlije i prepustite se sjajnoj kulinarskoj sceni grada. 

Provozajte se čamcem duž Dunava i posvedočite interesantnoj arhitekturi i mešavini kultura koje je Beograd spojio. Energija i kulturno bogatstvo Beograda ostaviće neizbrisiv utisak u vašim letnjim uspomenama.

Novi Sad: kulturni dragulj Srbije

Ukoliko se uželite opuštenog pristupa životu i veoma ukusne vojvođanske kuhinje – dođite u Novi Sad. 

Ovo je grad poznat po mladalačkom duhu i raznolikom kulturnom nasleđu. Istražite veličanstvenu Petrovaradinsku tvrđavu, sa prekrasnim pogledom na Dunav i gradić ispod njega. 

Prošetajte širokim ulicama ovog grada, koje krase šarmantna arhitektura i simpatični kafići. Tokom leta, Novi Sad je dom mnogih festivala, pa je zato ovo idealno vreme za posetu i uživanje u spoju laganog vojvođanskog života u ravnici i sjajne energije koju sa sobom donose brojna dešavanja koja se u gradu organizuju.

Golubac: mesto gde je Dunav najširi

Smešten u živopisnoj Đerdapskoj klisuri , Golubac je mali grad koji pleni posetioce svojom prirodnom lepotom i tvrđavom iz srednjeg veka. 

U ovom malom mestu na Dunavu, ističe se Golubačka tvrđava, veličanstveno zdanje koje se nalazi na vrhu brda sa pogledom na Dunav. Istražite impozantne zidove, kule i unutrašnje odaje tvrđave i divite se panoramskom pogledu na reku i okolne pejzaže. 

Lagano se provozajte čamcem duž Dunava, prolazeći pored strmih litica i bujnog zelenila koje krasi obale reka. Pored ovog grada Dunav je najširi u svom toku, što je još jedna zanimljivost ovog kraja Srbije. Golubac nudi mirnu i idiličnu atmosferu, te je ovo idealno letnje utočište za one koji traže mir i uživanje u prirodi.

Upuštanje u letnju avanturu kroz gradove duž reke Dunav nudi vam svet zadivljujućih destinacija u okviru naše zemlje, ali i inostranstva. 

Bilo da istražujete energiju Beograda i kulturnu privlačnost Novog Sada ili otkrivate veličanstvenost Budimpešte, eleganciju Beča ili šarm Bratislave, dunavski gradovi obećavaju nezaboravno letnje iskustvo. Dakle, spakujte kofere, pratite vijugavu stazu Dunava i uronite u lepotu, istoriju i kulturu koja vas na ovom putu očekuje!

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 16.06.2023. | Modifikovano: 16.06.2023.