GUŽVE na granicama: nova šengenska pravila kontrole putnika

Počevši od prošlog četvrtka i petka mnogi putnici koji su pošli put Evropske unije su imali priliku da se upoznaju sa novim pravilima kontrole svih putnika na granicama. Gužve na granicama su se nastavile i tokom vikenda. Nova šengenska pravila kontrole su preventivnog karaktera, i doneta su kako bi se sprečila bilo kakva potencijalna opasnost po države članice Evropske unije. Evo kako se to odrazilo na gužve na granicama sa EU.

Velike gužve i duga stajanja na granicama

Krajem prošle nedelje i tokom vikenda veliki broj putnika se požalio na gužve na granicama, koje su nastale usled detaljne provere svih putničkih vozila.

Kada se kaže: „provera svih vozila i putnika“, misli se i na građane samih država članica Evropske unije – naglašava AMSS.

Kako se sprovode nova šengenska pravila

Nova pravila provere putnika na granicama podrazumevaju sistemsku proveru pomoću čitača, koja će se obavljati za svaki dokument posebno.

Ova procedura podrazumeva proveru dokumenata putnika kroz tri različite baze podataka:

  • Šengenski informacioni sistem
  • Interpolova baza podataka za ukradene i izgubljene putne isprave
  • Nacionalna baza podataka za izgubljene, ukradene i druge nevažeće putne isprave

Sprovodiće se i detaljna provera podataka o svim vozilima, a putnici će morati i da opravdaju svoju svrhu boravka u Evropskoj uniji, kao i činjenicu da imaju dovoljno sredstava za najavljeno trajanje boravka. Ovo je još jedan od noviteta koji se polako uvodi u kontrolu granica, nakon najavljene Šengen karte prošle godine.

Iskustva putnika sa granica

O potencijalnim gužvama izjasnile su se i same granične policije Hrvatske i Mađarske, a da je došlo do većih i nepraktičnih zastoja potvrđuju i iskustva putnika koji su se putem društvenih mreža požalili na svoje iskustvo sa granica.

„Juče na ulazu iz Slovenije u Hrvatsku kod Skofje čekali 5 sati u kolima?!“

„Noćas (7. april) Obrezje/Bregana stali u 21h, u Hrvatsku ušli u 1:15 iza ponoći. Automobili čekaju minimum 4 sata, a autobusi i više…“

„Još jedna informacija sa Obrežja – čekalo se 4 sata na ulazak u Sloveniju. Bilo 4 autobusa ispred.“

Hrvatska i druge zemlje spoljnih granica EU traže rešenje pošto prema iskustvima putnika, kao i vozača kamiona, sledi potpuni „slom“ novog sistema.

Gužve verovatno još veće tokom uskršnjih praznika

Ako ste planirali putovanje u Evropsku uniju za praznike, odnosno vraćanje u Srbiju iz neke države članice Evropske unije, planirajte svoj put blagovremeno i uračunajte potencijalne gužve na granicama. Gužve mogu biti potpomognute i činjenicom da se katolički i pravoslavni Vaskrs poklapa ove godine, pa je intenzitet putovanja veći.

Želimo Vam udobnu vožnju i putujte sigurno.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.