Hodajte po vodi sa Kristovim plutajućim molovima

Kako je vreme prolazilo tako je čovek usavršavao nove metode kretanja. Braća Rajt i njihov avion, Džon Fič i njegova lađa na paru, Džon Filip Holand i njegova podmornica… Ali još uvek nam ostaje da usavršimo hodanje po vodi. Evo jednog metoda za to.

Zahvaljujući najnovijem konceptualnom projektu Krista, umetnika bugarskog porekla, moćićemo i to. Donekle. „Plutajući molovi“ kako ih je on nazvao, su otkriveni i otvoreni za javnost 18. juna na jezeru Iseo u Italiji, i ostali su tu sve do 3. jula. Ako u ovom roku posećujete Italiju, svratite i do drugih neverovatnih mesta za odmor kad ste već tamo.

Sami molovi se sastoje od ukupno 100.000 m2 svetlucave žute tkanine koje služe svrhu presvlake preko 220.000 polietilenskih kocki velike gustine, i zajedno prave plutajuće pristanište, koje se prilagođava pokretima talasa.

Posetioci će moći da, uz pomoć 3 kilometra dugačkog šetališta, pristupe Monte Isoli i ostrvu San Paola. Ovaj projekat su koncipirali on i njegova žena i saradnik, Žan Klad, davne 1970. a posle njene smrti 2009. Kristo je odlučio da joj oda počast na ovaj način.

Na samom projektu su pored Krista radili i timovi arhitekta, ronilaca, umetnika i drugih učesnika iz celog sveta još od 2014. „Plutajući molovi“ su, kao i svi ostali Kristovi projekti, poput uvijanja cele zgrade Rajhstaga u papir, otvoreni za javnost 24/7 i potpuno besplatni. Koliko god njegovi projekti bili neobični i novi, postoje i neobičnije stvari.

Autor: Uros Milovanovic | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.