Izleti u Dubaiju koje ne smete da propustite

U moru različitih turističkih destinacija potrebno je istaći se svojom jedinstvenošću, ekstravagancijom, nesvakidašnjom lepotom i bogatom ponudom za svakoga. Upravo je to pošlo za rukom Ujedinjenim Arapskim Emiratima – maloj zemlji Bliskog istoka, koja je uspela da od trgovačke države doživi procvat i dovede svoj turistički potencijal do savršenstva, poštujući svoj kulturni i religijski identitet.

Od ukupno sedam ujedinjenih emirata koji čine ovu državu, posebno se ističe bogata turistička ponuda Dubaija, čiji istoimeni grad sa razlogom nosi epitet najmlađe, a najluksuznije i najpoželjnije svetske metropole.

Pogled na Dubai iz vode

Čim kročite nogom na tlo ovog pustinjskog grada okrenutog prema toplim vodama Persijskog zaliva, osetićete spoj tradicije i modernizma kroz jedno sasvim novo poimanje stvarnosti, a zahvaljujući originalnim sadržajima koje možete videti i doživeti kroz mnogobrojne i raznovrsne izlete u Dubaiju, to će vam doneti jedno neponovljivo iskustvo koje ćete sigurno želeti da ponovite.

Zašto je Dubai idealna destinacija za ekskluzivne izlete?

Ako ste se pitali na koji način se ljudska sposobnost i kreativnost može iskoristiti u cilju stvaranja idealnih turističkih destinacija, u Dubaiju ćete sigurno pronaći odgovor. Svake godine više desetina miliona turista širom sveta postaju svedoci neverovatnog napretka ovog grada, koji se zahvaljujući jedinstvenim arhitektonskim građevinama, mnoštvu modernih i uređenih ugostiteljskih i hotelijerskih objekata, sadržajnim kulturnim, tradicionalnim i rekreativnim aktivnostima prilagođenih svakoj osobi, ali i ljubaznosti i usluzi lokalnog stanovništva, kao i nacionalnoj i internacionalnoj kuhinji, našao na vrhu luksuznih odredišta gde možete ispuniti sve svoje potrebe i želje.

Dubai je postao sinonim najvećih, najviših i najekskluzivnijih modernih zdanja, koji su odlično uklopljeni u arhitekturu i klasični arapski duh starog dela grada. Uz to, zahvaljujući toploj pustinjskoj klimi i visokim temperaturama vazduha tokom čitave godine, uređenim dugačkim peščanim plažama i tirkiznim toplim morem, Dubai pruža idealne uslove za letovanje i odmor.

Da biste upoznali ovaj prelepi grad u punom sjaju, u daljem tekstu ćemo istaći najatraktivnije ekskluzivne izlete koje možete rezervisati i obići.

Izlet u pustinju: more peska, luksuz i avantura

Ukoliko volite da na svakom turističkom putovanju iskusite nešto novo i neuobičajeno, izlet u pustinju mora se naći na vašoj listi obilazaka. Pustinjska prostranstva Dubaija i njegove okoline pružaju nezaboravnu avanturu kroz čuveni pustinjski safari.

U blizini Dubaija nalazi se više pustinja, gde je postavljeno nekoliko kampova. Velika crvena pustinja poznata je po crvenoj boji peska i najpopularnija je za vožnju po peščanim dinama. Osim nje, Liva pustinja veoma je poznata među ljubiteljima adrenalinskih sportova, koju takođe krase izrazito visoke dine i svetlucav, sitan pesak zlatno-ružičaste boje, ali je i središte brojnih festivala koji se organizuju tokom cele godine. Kako se ova pustinja nalazi blizu prestonice UAE, njena poseta se može upotpuniti i jednodenvnim izletom u Abu Dabi i odmaranjem na nekoj od poznatih nagrađivanih Abu Dabi plaža.

Sveihan pustinja nudi još jednu aktivnost za ljubitelje dobre avanture i zabave – surfovanje po peščanim dinama, ali i obilazak Nacionalnog ornitološkog centra.

Organizacija ovakvog tipa izleta omogućena je preko brojnih lokalnih agencija i ljudi koji u svojoj ponudi imaju poludnevne i celodnevne ture, a standardni sadržaj jednog izleta u pustinji uključuje vožnju džipovima preko peščanih dina (od strane profesionalnih vozača), jahanje kamila, piće dobrodošlice – arapsku kafu, čaj i urme u kampu, tetoviranje kanom, fotografisanje u tradicionalnoj nošnji, večeru u beduinskom stilu, tradicionalni trbušni ples, konzumaciju bezalkoholnih pića i pušenje nargile.

Određene agencije u svojoj ponudi ističu i mogućnost organizovanja privatnih tura, boravak u pustinji tokom noći, a za ljubitelje adrenalina tu je i popularna vožnja kvadovima kroz pustinjske dine.

Jedinstvene aktivnosti dostupne samo u Dubaiju

Dubai je poseban grad jer je u njemu sve moguće – od plivanja sa delfinima, ekskluzivnog šopinga u najvećim molovima, ispijanja kafe od zlata, morskih podvodnih aktivnosti do skijanja tokom leta. Sve aktivnosti u Dubaiju su jedinstvene i podignute na „viši nivo“, da i šetnja gradom nosi posebnu draž.

Ukoliko ste ljubitelj kupovine, sigurno će vas obradovati činjenica da se u Dubaiju nalazi čak 65 šoping molova, od kojih je najveći na svetu Dubai Mall. Smešten je u samom centru Dubaija, a obuhvata čak 1200 butika, preko 20 bioskopa, mnoštvo restorana i kafića. U okviru ovog mola smešten je i hotel, najveći akvarijum na svetu, zatvoreni vodopadi, klizalište, staza za karting, kao i podvodni zoološki vrt, pa je dobra kupovina i zabava za celu porodicu zagarantovana. Drugi tržni centar – Mall of Emirates, smešten je u Al Barsha, rezidencijalnom delu Dubaija, gde se nalazi jedino skijalište u zatvorenom prostoru i park pod snegom Ski Dubai.

Ukoliko želite da osetite tradicionalni trgovački duh Dubaija, obavezno obiđite njihove bazare, pijace ili sukove u starim delovima grada uz obavezno cenkanje – Old Souk (tradicionalna pijaca), Gold Souk (za sve ljubitelje nakita), Fabric Souk, Meena Bazaar, zatim Souk Madinat Džumeira (najveći rizort koji obuhvata brojna luksuzna odmarališta, restorane, barove, privatne plaže i lagune gde se možete voziti tradicionalnim čamcima i svoj šoping i boravak učiniti još atraktivnijim) i druge.

Za ljubitelje cveća i prirode, Dubai nudi i jedinstvenu posetu najvećoj prirodnoj bašti na svetu Miracle Garden i Butterfly Garden, sa preko 250 000 vrsta biljaka, 50 miliona cvetova i oko 15 000 leptira. Ovaj park je sastavljen od prelepih i unikatnih cvetnih skulptura od čije lepote zastaje dah.

Dubai u svojoj ponudi ima izuzetno bogate sadržaje i za najmlađe, što ovaj grad stavlja u grupu poželjnih destinacija za porodična putovanja. Neke od jedinstvenih aktivnosti u kojima možete uživati sa svojim najmilijima nalaze se u okviru hotela Atlantis na veštačkom ostrvu Palma i obuhvataju plivanje sa delifinima u laguni Dolphin Bay, uživanje u najpoznatijem akvaparku Adventure Waterpark sa zip-lajnovima i dugačkim toboganima, upoznavanje morskog sveta u akvarijumu Lost Chambers, poseta Legolendu i još mnogo toga.

Nebo iznad Dubaija: izlet helikopterom

Poželeli ste da upoznate grad sa visine? Ili da svojoj dragoj osobi priredite veridbu za pamćenje? I ove želje vam mogu biti ispunjene, jer se u Dubaiju organizuju izuzetni izleti helikopterom iznad impozantnog ostrva Palma, Dubai Marine ili iznad pustinja.

Vožnja može trajati od 12 do 25 minuta u zavisnosti od vaših potreba, a doživljaj i osećaj da lebdite među oblacima trajaće čitav život.

Dubai izleti: više od grada nebodera

Arhitektura Dubaija postala je njegova „lična karta“ i zahvaljujući svom glamuroznom i futurističkom izgledu prepoznatljiva u celom svetu.

Dubai već decenijama unazad ponosno nosi epitet građevinskih čuda i vizionarskih poduhvata. Jedan od takvih je i veštački arhipelag Palm Islands, odnosno ostrva Palmi, koji obuhvataju Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali i Palm Debra (radovi u toku) u Persijskom zalivu. Na Palm Jumeirah-u nalazi se preko 20 hotela, privatnih vila i rezidencija, a najbolji doživljaj ove simetrične palme doživećete sa vidikovaca Palm view i The Point, odakle možete videti panoramu čitavog ostrva.

Mesto za idealnu šetnju, upotpunjenu mnoštvom ugostiteljskih objekata, tržnih centara, jahti i dugačke promenade je upravo Dubai Marina. Bogata ponuda ovog dela Dubaija nudi još jednu turističku atrakciju – Panoramski točak ili Ain Dubai, visine od 250 m.

Sa visinom od oko 830 metara, zgrada Burdž Kalifa je najpoznatija građevina na planeti sa ukupno 154 sprata, koja će vam se na fotografijama sama nametnuti svojom impresivnošću. Vidikovci za slikanje i jedinstveni užitak postavljeni su na 124. i 125. spratu, a za one koji žele vrhunski pogled, u ponudi je vidikovac na 148. i 154. spratu. U svoju obaveznu posetu uvrstite i restoran Atmosphere na 122. spratu, gde možete uživati u kafi od zlata.

Specifičnog dizajna u obliku jedra, hotel Burdž Al Arab je jedini ugostiteljski objekat koji nosi čak 7 zvezdica i svrstava se u prepoznatljive znamenitosti Dubaija. Ništa manje poznat i zanimljiv je i hotel Atlantis na ostrvu Palma, koji po izgledu podseća na potonuli grad Atlantidu.

Ukoliko ste ljubitelji tradicionalne arhitekture, preporuka je da posetite Palatu Downtown, hotel koji podseća na monumentalne arapske tvrđave. Tu se prirodno nameće i obilazak starih gradskih četvrti Dubaija, gde se možete vratiti u prošlost i videti neke delove klasične arapske aritekture i upoznati kulturno nasleđe Emirata.

Ponudu svih hotela u Dubaiju pogledaj ovde

I na kraju vašeg putovanja iz bajke, stavite vaše impresije i utiske u najveći ram na svetu Dubai Frame, koji je postavljen tako da metaforički uokviruje moderni Dubai na jednoj strani sa starom arapskom kulturom na drugoj.

Cene i paketi Dubai izleta

Cene Dubai izleta formiraju se na osnovu vaših potreba i afiniteta, kao i finansijskih mogućnosti. Paketi su takođe različiti, u zavisnosti da li želite standardnu uslugu ili nešto ekskluzivnije i intimnije.

Treba istaći da se sve usluge i organizacija pomenutih izleta u Dubaiju isključivo rezervišu online ili u dogovoru sa lokalnim turističkim organizacijama.

Kako su cene koje uključuju obilaske različitih građevina i vidikovaca više kada ih kupujete na licu mesta, naša preporuka je da ih ranije rezervišete putem interneta.

Za izlete u pustinju Dubaija potrebno je da izdvojite između 35 i 100 evra, u zavisnosti od aranžmana. Adrenalinski zavisnici za vožnju kvadovima po peščanim dinama i za ostale akrobacije trebalo bi da izdvoje od 50 evra pa naviše (u zavisnosti od izbora sadržaja).

Vožnja helikopterom je takođe fleksibilna i može se ranije rezervisati kod lokalnih vodiča, a cene se kreću između 175 i 360 evra i više, u zavisnosti od dužine letenja i vaših posebnih želja ukoliko ih imate.

 Kako izabrati izlet: saveti za planiranje

Na izbor odgovarajućih izleta utiče više faktora – da li putujete sa partnerom ili porodično sa malom decom? Da li uživate u sportskim aktivnostima ili ste više za glamurozni šoping? Razlika postoji i u vrsti putovanja – ukoliko ste se opredelili za letovanje tokom zime, ovo je idealan period da uživate u morskim čarima Dubaija i lepotama tirkiznih toplih voda Persijskog zaliva.

Takođe, svoj odmor možete organizovati i na drugačiji način i istoristiti ga i za kupanje i relaksaciju na moru, kao i u turističkim izletima, a nama možete prepustiti kreiranje svog idealnog aranžmana.

Kako rezervisati svoj ekskluzivni izlet u Dubaiju?

Odgovarajući izbor, dobro planiranje i organizacija turističkog boravka u Dubaiju je izuzetno važna, naročito sa ekonomskog aspekta i ukoliko putujete sa višečlanom porodicom. Zato je savet da svoje planirane izlete i obilaske u Dubaiju bukirate pre realizovanog putovanja.

Dubai, grad koji odiše luksuzom i avanturizmom, nudi nezaboravne izlete i doživljaje koji će obogatiti svako putovanje. Dok istražujete bogatstvo ovog čudesnog grada, pustite da Travel Boutique bude vaš vodič i saveznik u planiranju vašeg savršenog boravka.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 22.12.2023. | Modifikovano: 22.12.2023.