Kako da se pripremite za letovanje na “Ostrvu začina”

Puding od vanile ili sutlijaš sa dodatkom cimeta pravo je uživanje jesti u udobnosti svog doma dok novembarska kiša napolju ne prestaje da pada. U isto vreme, sa druge strane ekvatora, na ostrvu sa kojeg dolaze vanila i cimet, traje sezona kiša. Dakle, vremenske prilike su slične kao u Srbiji, ali 5.968 kilometara daleko.

 

Arhipelag Zanzibar nalazi se u blizini istočne obale Afrike i zvanično pripada Tanzaniji. Najveće ostrvo ove oblasti u Indijskom okeanu na svahili jeziku zove se Unguja. Svahili je njihov zvanični jezik iako je engleski široko rasprostranjen, a na ostrvu žive narodi Bantu nacionalnosti, Širazi, Arapi, ali i veliki broj Indusa. Mešavina različitih naroda stvorila je specifičnu kulturu koja se uz sva prirodna bogatstva ovog ostrva najbolje može doživeti uz adekvatnu pripremu pre polaska, pa smo za vas sakupili sve najbitnije informacije.

Zanzibar

Tehnička priprema pred put: viza, vakcine, let

Vreme odlaska

Na ovom ostrvu postoje dva kišna perioda. Prvi je od marta do juna, a drugi u novembru i decembru. Samim tim, preporučuje se putovanje na ovu destinaciju u sušnim periodima: od jula do oktobra, kao i u januaru i februaru. Van sušne sezone cene su povoljnije.

Let

Uz obavezna presedanja let može trajati od 16 – 22h. Ukoliko se odlučite da put organizujete samostalno budite spremni na cenu povratne avionske karte od najmanje 841 eura. Najlakše je ipak putovati preko odabrane agencije kako bi vaše nezaboravno letovanje na Zanzibaru proteklo bez bilo kakvih poteškoća.

Viza

Kako biste ušli na ostrvo Zanzibar potreban vam je važeći pasoš i viza koja košta 50 dolara, a dobija se ispunjavanjem formulara po dolasku na aerodrom glavnog grada. Za svaki slučaj treba poneti fotografiju dimenzija 3,5 x 4,5 koje ponekad traže, a plaćanje vize ćete lakše obaviti karticom.

Zdravstvena situacija

Pred polazak se mora popuniti obrazac na sajtu ministarstva zdravlja Tanzanije. Potrebno je imati i negativan PCR test na covid-19 ne stariji od 72 sata. Zdravstvena situacija na Zanzibaru je stabilna i nijedna vakcina nije obavezna. Ipak, poželjno je posavetovati se sa svojim lekarom pre polaska oko uzimanja vakcina ili lekova protiv malarije, denga groznice ili kolere.

Sredstvo protiv komaraca, kao i krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom su neophodni. Voda iz česmi na ostrvu nije za piće, pa se za sve upotrebljava isključivo flaširana voda. Uvek je korisno imati i medjunarodno putno osiguranje.

Korisne informacije

Vremenska zona je GMT+3 što znači da je tokom letnjeg računanja vremenska razlika u odnosu na Srbiju +1h, dok je u toku zimskog perioda razlika +2h. Pred put treba zameniti novac u dolare, koje pri dolasku na ostrvo možete zameniti za njihovu zvaničnu valutu – tanzanijski šiling. Obavezno poneti i adapter za utičnice koje su u Zanzibaru tip G (tri pljosnata, kao u Velikoj Britaniji), a spakovati laganu odeću svetlih boja, ali i nešto dugih rukava zbog komaraca.

Bitna i za našu zemlju nesvakidašnja informacija na koju treba računati je da ova većinski muslimanska zemlja tokom perioda Ramazana ima zabranu prodaje, uvoza i konzumacije alkohola, osim u okviru hotela.

Začini

Šta vas očekuje kada stignete na ostrvo?

Tanzanija je poznata kao najmirnija zemlja istočne Afrike, a kada dodjete na njeno ostrvo Zanzibar, prvi utisak će vam upravo biti spor i smiren život koji vode lokalci. Može se desiti da vas njihov narod na ulicama pozdravlja sa ‘mambos’ ili ‘ jambos’ što je normalan deo njihove kulture. Jednostavnost života na ovom ostrvu možete razumeti i kroz izraz koji često upotrebljavaju – ‘hakuna matata’, što na svahili jeziku znači ‘bez brige’.

Kada upoznate način života u zemlji u kojoj je tokom čitave godine prosečna temperatura izmedju 28 – 34 stepeni, počnite da otkrivate njene kulturne i prirodne lepote. Zanzibar je u isto vreme romantična i avanturistička destinacija koja svakome može ponuditi po nešto.

Za početak, možete istražiti istorijske znamenitosti i ulice starog dela glavnog grada koji se drugačije zove Kameni grad, a uvršten je u UNESCO listu svetske kulturne baštine. Njegove gradjevine napravljene su od koralnog kamena, a uličice veoma uske i isprepletane, pa je najbolje grad upoznati uz pratnju vodiča. Muzej Zanzibara, rodna kuća Fredija Merkjurija ili živopisna pijaca Darajani, samo su neka od mesta koja ćete u ovom nesvakidašnjem gradu imati prilike da posetite.

Na istočnoj obali ostrva možete prisustvovati jedinstvenom fenomenu velike i brze promene izmedju plime i oseke tokom koje se okean nekada povuče i do 2 kilometra. Samim tim ova strana ostrva nije pogodna za kupanje, ali je odlična za vodene sportove ili za posmatranje moći prirode iz nekog od obližnjih restorana. Malo dalje, možete posetiti plantaže začina kao što su karanfilić, muskatni oraščić, kakao, vanila i cimet, gde ćete osetiti neverovatne mirise i ukuse ovog dela Afrike.

Sa druge strane, na zapadnoj i severnoj obali ostrva nalaze se popularne plaže Nungwi i Kendwa, na kojima su razlike izmedju plime i oseke male i sjajne su za plivanje. Posebno iskustvo je ronjenje izmedju koralnih grebena na kom možete videti bogat morski svet ove tropske zemlje.

Ostrvo zatvor, koje zapravo nikada nije bilo ispunjeno zatvorenicima, sada je stanište za džinovske kornjače i još jedno mesto na vašem letovanju koje ne bi trebalo da propustite. Jedinstveni doživljaj predstavlja i plivanje sa delfinima, kada se u ranu zoru izlazi na pučinu u blizini mesta Kizimkazi gde se u jutarnjim časovima moće naići na jato delfina.

Kombinacijom tropske klime, opuštenog načina života i prirodnih lepota, uz dobro osmišljeni plan lokacija koje želite da obidjete tokom boravka na Zanzibaru, ova destnacija će sigurno ispuniti vaša očekivanja!

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 28.11.2022. | Modifikovano: 28.11.2022.