Trikovi za pakovanje – kako da vam sve stane u kofer i putnu torbu

Pakovanje za putovanje nekim ljudima predstavlja zadovoljstvo, dok drugi imaju poteškoća u ovom segmentu pripreme, a tu je i grupacija koja ima pozitivnu tremu prilikom pakovanja. Kojoj god grupi da pripadate, uvek može da vas zadesi situacija da zaboravite određeni predmet, da stignete potpuno izgužvani na destinaciju ili da garderoba ne može da vam stane u prtljag.

Kožna putna torba i pasoš

Upravo zbog navedenih situacija, odučili smo da vam predstavimo nekoliko jednostavnih trikova koji će vam olakšati proces pakovanja i omogućiti da ponesete sve neophodne stvari uz uštedu prostora u koferu ili torbi.

Vakuum kese – sjajan način da uštedite prostor

Vakuum kese predstavljaju idealno rešenje za probleme različite vrste. Izuzev uštede prostora prilikom putovanja, o kojoj je ovde reč, pomenućemo i uštedu prostora u životnom prostoru.

Vakuum kesa posebno je korisna za skladištenje zimske odeće i posteljine tokom leta, te nećete nailaziti na probleme poput manjka prostora za stvari koje svakodnevno koristite. Takođe, odeća i posteljina spakovana u vakuum kese neće biti izložena moljcima i drugim štetočinama, a ne morate da brinete da će izbledeti i izgubiti na kvalitetu.

Kada su u pitanju putovanja, vakuum kese se ističu kao izuzetno praktične za zimska putovanja kada se u putnoj torbi i koferu nalazi deblja odeća ili oprema za skijanje poput jakni i pantalona. 

Nije teško ni izračunati procenat toga koliku uštedu prostora može napraviti upotreba vakkum kesa – određene vakuum kese štede čak do 75% prostora u koferu!

Pritom, one su izuzetno jednostavne za korišćenje. Prvi korak je pakovanje odeće, zatim sa označenog otvora skinete poklopac i usisivačem izvučete suvišan vazduh. Potom istim poklopcem zatvorite rupu i stavite kesu u željenu torbu ili kofer. 

Načini slaganja odeće – jednostavne metode pomoću kojih se stvari neće izgužvati 

Verovatno ste do sada navikli da pakujete odeću na klasičan način, te ređate različite komade jedne na druge u kofer. Međutim, poslednjih godina postale su popularne različite metode pakovanja stvari koji ne samo da će omogućiti da neizgužvani stignete na destinaciju, već i da uštedite prostor u prtljagu. Predlažemo neke od njih:

  • Rolajte odeću i formirajte valjak od svakog komada odeće. Inicijalno je ovu metodu za slaganje odeće u fioke osmislila Mari Kondo, Japanka poznata čitavom svetu po korisinim savetima za organizaciju, a napisala je 4 knjige na tu temu. 
  • Ispravite svaki komad odeće i slažite jedan na drugi u obliku krsta. Kada posložite sve odevne predmete, u centar stavite veš, čarape i kupaći kostim, a zatim preklapajte krajeve, tako da ćete na kraju dobiti odeću sklopljenu u formu pravougaonika, te sve zajedno stavite u kofer. 
  • Još jedan metod koji je osmislila Mari Kondo je slaganje komada odeće u male pravougaonike (svaki odevni predmet posebno). Ispravljanjem odeće i njenim preciznim slaganjem uštedećete vleiku količinu prostora.

Za koji god metod da se odlučite, predlažemo vam da popunite sav prostor u koferu, a izbegavate pakovanje nepotrebnih stvari i gomilanje komada odeće koje nećete nositi. Kada su u pitanju sitni predmeti i potrepštine koje svi nosimo kao što je elektronika, predlažemo vam da sve kablove spakujete u jednu futrolu ili zip kesu. Futrola će vam takođe poslužiti za dodatnu zaštitu lomljivih stvari

Ljudi na autobuskoj stanici sa putnim torbama

Napravite listu kako ne biste zaboravili ključne predmete

Pre samog procesa pakovanja, važno je napraviti detaljnu listu stvari koje pakujete. Znamo da zvuči krajnje jednostavno, ali nije svaka lista korisna u procesu pakovanja. Potrebno je taksativno nabrojati sve predmete, a praktično ćemo objasniti na šta mislimo. 

Primera radi, na vašoj listi ne treba da stoji stavka kozmetika, već odvojeno – gel za tuširanje, šampon, balzam, i td. Kako koji predmet spakujete, tako štiklirajte određenu stavku. 

Ovde ćemo pomenuti da koliko god praktično da pakujete odeću, obuću i druge predmete koje nosite na putovanje, ponekad zaista nema dodatnog mesta u koferu. Stoga je predlog da pre nego što izaberete odeću u kojoj ćete uživati na moru ili nekoj drugoj destinaciji na koju putujete, razmotrite da li vam je zaista sve to potrebno

Birajte komade garderobe koje možete uklopiti sa više odevnih predmeta i osmislite različite kombinacije za šetnju, odlazak na plažu, večeru, noćni izlazak i sl. Takođe, navešćemo da na svako putovanje treba da ponesete torbicu koja će uvek biti sa vama, a u njoj treba da se nalaze vaša dokumenta i novac.

Nadamo se da su vam trikovi predstavljeni u tekstu korisni, te da ćete ih implementirati prilikom pakovanja za sledeće letnje ili zimsko putovanje. Srećan put!

Autor: Jelena Zdravkovski | Objavljeno: 24.02.2021. | Modifikovano: 24.02.2021.