Kako isplanirati putovanje u Rim i šta obići u njemu

Oni koji su se odlučili da otputuju u Rim, nisu pogrešili jer je to grad neispričanih priča, veličanstvenih građevina  i nezaboravnih  momenata u gradu ljubavi. 

Pre odlaska treba odlučiti koje lokacije najviše želite da obiđete u velikom Rimu. Evo nekih predloga koji mogu biti zanimljivi za istraživanje ukoliko u skorije vreme planirate da posetite Rim.

Kombinacija rimskih građevina, klasične inspiracije i italijanskog šarma stvorila je jedan od arhitektonski najlepših gradova ne samo u Italiji, već i u svetu.

Bitno je pogoditi i vreme koje je povoljno za vaše razgledanje i uživanje u gradu, najviše što se tiče vremenskih uslova, a i zbog planiranja puta autom

I kao na svakom putovanju nezaobilazna je kupovina simpatičnih suvenira, isprobavanje poznatog italijanskog sladoleda, kupovina poklona za najmilije i određenog poklona za sebe da vas stalno podseća na to nezaborabno putovanje.

Rim

Najbolje vreme za posetu Rima

Rim ima mediteransku klimu sa blagim zimama i toplim letima. Sa 2.500 sunčanih sati svake godine, velike su šanse da će vas pratiti sunčeva svetlost. 

Grad Rim u Italiji možete posetiti tokom cele godine, ali najbolje vreme za turizam su proleće ili jesen. Sredozemno more održava ugodne temperature u ovo doba godine, a vreme je uglavnom prijatno za šetnje. 

Tokom sušnih i veoma sunčanih meseci leta – jula i avgusta temperature mogu biti veoma visoke, često preko 30 stepeni. Zime u Rimu su blage, sa temperaturama između 10 i 15 stepeni Celzijusa. Zime su obično hladne i vlažne, ali su male šanse za sneg.

Mesta koja obavezno morate posetiti na putovanju u Rimu

Kada se planira šta videti u Rimu, evo šta bi moralo da se nađe na spisku mesta za obilazak: 

Pored svima poznatog Koloseuma, ogromnog amfiteatra koji je čak jedno od sedam modernih svetskih čuda tu je i Vatikan, država u državi. Najpoznatija crkva za posetu u Rimu koju nikako ne treba da propustite je bazilika Svetog Petra. 

Bazilika je rezidencija pape u ministarstvu Vatikana. Obavezno treba posetiti i crkveno blago u Vatikanskim muzejima, sa čuvenom Sikstinskom kapelom sa Mikelanđelovim freskama. 

Svakako treba videti i Panteon, najbolje očuvanu građevinu iz rimskog doba. Možete posetiti i Forum Romanum koji je bio sedište nekadašnjeg moćnog Rimskog carstva. Posetite ove rimske iskopine ​​i brdo Palatin. 

Fontana di Trevi je jedna od najpoznatijih atrakcija Italije. Sigurno ćete naći veliku gužvu oko fontane ako posetite danju, a ponekad ćete na istu naleteti čak i ako odlučite da u obilazak ove znamenitosti odete noću. Ukoliko ste planirali da napravite fotografije za pamćenje pored nje, predlažemo da je posetite rano ujutru, čim svane kako biste imali koji trenutak mira bez gužve i velikog broja turista.

Svako od nas putnika prolaznika treba baciti novčić u Fontanu života. Legenda kaže da ukoliko bacimo novčić u Fontanu di Trevi sigurno je da ćemo se jednog dana vratiti i ponovo posetiti Rim i Italiju. 

Pun kofer u gradu ljubavi

Mnogo je onog što ovaj grad može ponuditi svakom ko dođe u njega.  Od velikih brendova do zanatskih butika, ima dovoljno da usreći čak i najposvećenije šopingholičare.  Via del Corso je glavna trgovačka zona u Rimu, ulica duga oko 1,5 km, korakom od Španskih stepenica. 

Vikendom postaje neverovatno zauzeto,mada I nekim radnim danima. Ali kada jednom uđete u nju, naći ćete najveće brendove: H&M, Zara i Gap , Sislei, Miss Sikti ili Diesel, Nike, Adidas, Puma i Lacoste ,AS Roma. Duž Via del Corso naći ćete i prelepu galeriju Alberto Sordi, a u ušuškanim ulicama neke od najboljih prodavnica u Rimu. 

Ono što je bitno da bi smestili sve ono što ste šopingovali jesu odgovarajući koferi. Prodaja kofera po pristupačnijim cenama uvek je aktuelna u italijanskim prodavnicama torbi, kofera, tašni, novčanika, prtljaga. 

Od najpoznatijih brendova kofera kao što je Samsonite u prodaji možete naći po sniženim cenama od 5% I više brendove kao što su Roncato, Komo, Enzo & Lorenzo i dr.

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 20.12.2022. | Modifikovano: 20.12.2022.