Kako opremiti vikendicu u prirodi

Svakome je ponekad potrebno da pobegne iz užurbanosti velikog grada u opuštajuću i mirnu prirodu. Čini se da ne postoji lepši način da provedete svoje slobodno vreme od odmora u vikendici, gde ćete se u potpunosti opustiti i uživati u svakom trenutku.

Priroda nam nudi toliko mogućnosti za odmor i rekreaciju, da je prava šteta ne iskoristiti to na najbolji način.

Vikendica treba da bude mesto opuštanja – prijatno i ugodno – gde nas neće dočekati napetost i nervoza koje su deo naše svakodnevnice kući. Bez obzira na to što vikendica nije mesto gde boravite svaki dan, od velikog je značaja da je dobro opremite. Njenim kvalitetnim sređivanjem, značajno ćete olakšati sebi odmora. 

Bilo da ste tek kupili novu ili želite da preuredite staru vikendicu, u ovom tekstu ćete dobiti odgovor na pitanje šta sve ova kućica u prirodi mora imati, kako bi vaš boravak bio lepši.

Pogled na planinu sa drvene terase

Radionica sa najneophodnijom opremom

Sigurno se sada pitate šta će vam radionica u vikendici, ako tamo dolazite na odmor?

Zapravo, radionica predstavlja jednu od najbitnijih pomoćnih prostorija. U zavisnosti od namene, ona treba da bude snabdevena mnogim stvarima kao što su električni alati (poput bušilice ili motorne testere). Nikada ne znate koji će vam alat zatrebati, pa je stoga najbolje da ih sve držite na jednom mestu – u radionici – kako ne biste morali da stalno idete kod komšija ukoliko se nešto pokvari.

Radionica ne mora da služi samo za držanje alata. Ukoliko imate neki hobi, na primer slikarstvo, u radionici možete smestiti platno, boje i svu neophodnu opremu kako bi vaša vikendica ostala čista.

Jedino je važno da to bude mesto gde ćete raditi ono što zaista volite.

Dobro opremljena kuhinja

S obzirom na to da se vikendice u prirodi najčešće nalaze u planinskim predelima, kupovina namirnica na koje ste navikli u gradu predstavlja pravu avanturu. Kako biste sprečili različita iznenađenja do kojih može doći, jako dobro opremite kuhinju u vašoj vikendici.

Nabavite sve kuhinjske aparate za koje ste sigurni da će vam biti potrebni, posuđe, delove nameštaja, i slično. Tako ćete biti u prilici da spremate sve što poželite, a da vam tom prilikom ništa ne zafali.

Takođe, ukoliko nemate svoju baštu u kojoj gajite voće i povrće, obavezno ponesite sa sobom onu količinu namirnica koja će vam biti dovoljna za broj dana koliko ostajete. Tako nećete morati svaki čas da odlazite van mesta gde boravite.

Dvorište u kome možete da se opustite

Neizostavan deo svake vikendice u prirodi je takođe ograđeno i sređeno dvorište. Uredite ga onako kako vi želite, jer je najbitnije da se vi u njemu osećate ugodno i prijatno.

Mogućnosti za njegovo uređenje su neograničene – možete posaditi ukrasno cveće i drveće, postaviti sto i stolice, suncobran, pa i ležaljku. Odaberite estetski prihvatljivu varijantu, koja će u vama izazvati želju da se tu iznova vraćate.

Ogradite dvorište! Time ćete sprečiti mnogobrojna bespravna parkiranja na vašem zemljištu, a ukoliko na ogradu postavite i sigurnosnu kameru – uspećete da se osigurate od svih potencijalnih krađa do kojih može doći.

Dopunite uređenje vikendice sitnicama

Pre nego što počnete sa uređenjem vikendice, napravite spisak prioriteta i odredite namenu vašeg prostora. Da li će vaša vikendica biti mesto gde ćete gajiti voće i povrće, mesto za duži odmor od gradske buke ili nešto treće?

U zavisnosti od njene namene postavljajte ormariće, nameštaj, dograđujte prostorije i uređujte kupatilo. Ne zaboravite da su sitnice jednako važne, te u vikendicu možete dodati i nekoliko porodičnih fotografija ili nekih drugih predmeta koji će učiniti da se tu osećate prijatno kao kod kuće.

Vikendica u prirodi treba da bude mesto za opuštanje i odmor, te u skladu sa tim i opremljujte prostor. Prilagodite uređenje svojim potrebama, a ne zaboravite i da održavate dobre odnose sa komšijama (ovo možda zvuči čudno, ali potreban vam je neko ko će s vremena na vreme paziti na vašu kuću u odsustvu, zar ne?), sve sa ciljem da tu misiju ugodnosti i ispunite.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 26.03.2020. | Modifikovano: 26.03.2020.