Kako se obući kao lokalac u različitim zemljama sveta

Ako živite u gradu koji je turistički popularan, sigurno uspevate da uočite turistu na ulici! Ne samo da turisti, koji nam dolaze iz najrazličitijih krajeva sveta, često imaju drugačiju konstituciju, naravno i govore drugačijim jezikom, već se i drugačije oblače!

Sigurno ste primetili to?

E pa, isto kao što vi raspoznajete turiste u svom gradu, i oni prepoznaju vas dok ste u njihovom.

Elegantan par u Italiji

Dok i dalje ima onih koji obožavaju upravo taj “turistički osećaj”, koji im pruža boravak na destinaciji van svoje zemlje, šetnju kroz najvažnije turističke tačke i pravi turistički doživljaj putovanja, potreba turista da se stope među lokalce sve je veća. 

Među putnicima se primećuje trend “zaobilaska” važnih turističkih mesta i drugih popularnih turističkih tačaka i stremljenje ka “lokalnijim” iskustvima. 

A koji je jedan od efikasnih načina da se stopite među lokalce dok ste na putovanju? 

Svakako garderoba i način odevanja,  koji će od vas načiniti sasvim atipičnog turistu! 

Pošto bi o tome kako se obući kao lokalac u svakoj zemlji na svetu mogla da se napiše čitava enciklopedija, izdvojili smo njih 5. Iz njih možete izvući zaključke i o načinu odevanja u sličnim i bliskim državama.

Pa, evo kako se obući kao lokalac u 5 različitih zemlja sveta i tako doživeti sasvim drugačije turističko iskustvo. 

Italija  – pravi stilski izazov za turiste

Kako se obući u zemlji koja je domovina brendova kao što su Versace, Valentino, Gucci, Moschino..? 

Pravi stilski izazov za svakog turistu. 

Pre svega, važno je napraviti razliku između regija Italije. Na severu Italije, na primer nezaobilazne su košulje, a u južnoj Italiji one se uglavnom nose samo u svečanim prilikama. 

Svakako, Italija je dovoljno modno karakteristična, da možemo izdvojiti neka opšta pravila odevanja.

Iako poznata kao jedna od svetskih prestonica mode, lokalci u Italiji često izgledaju kao da se uopšte nisu trudili kako će da izgledaju (iako uglavnom jesu).  Olakšavajuća je okolnost to što italijanski stil ne znači odevnu kombinaciju koja izgleda kao da ste upravo sišli sa piste, već kao da su odeveni bez po’ muke i truda, ali lepo!

Elegancija i kvalitet, aduti su odevnih komada, kojima se Italijani i Italijanke vode prilikom snabdevanja svog garderobera. Dakle, u kofer prilikom putovanja u Italiju spakujte kvalitetne i klasične komade garderobe, a ukombinujte ih sa onim koji odišu opuštenošću, kao što su šoping-torbe, ravne cipele i prirodne frizure.

Kad smo već kod prirodnosti, u jednoj zemlji ona je posebno “na ceni”.

Francuska – prirodna lepota i ležeran modni stil

Ko je za Pariz

SIgurno vas ima, pa je red da saznate i kako to izgledaju tipična Parižanka i Parižanin

Lako ih je prepoznati: često nose baget ili najnovije izdanje dnevne štampe pod rukom, a izgledaju vrlo nonšalantno i prirodno! 

U knjizi “Kako biti Parižanka gde god da si”, četiti tipične Parižanke otkrile su tajne francuskog šarma celom svetu!

Održavajte paletu boja u ormaru neutralnom: Francuskinje obožavaju jednostavnost – puno bež, sive, teget, crne i bele”; “Nećete videti puno proizvoda na kupatilskim policama jedne Parižanke – cilj je izgledati lepo na sasvim prirodan način”, samo su neki od saveta za sve koji žele da u Francuskoj, ili kod kuće, izgledaju kao Parižanke!

Dakle – što manje šminke, minimalizam u odevanju, kvalitetni komadi odeće, ali ne i previše upečatljivi, kao i lepa i negovana koža, ono su zbog čega u Parizu nećete izgledati kao turistkinja. 

Kada je reč o muškarcima, Italija je poznata kao zemlja u kojoj oni izuzetno drže do svog izgleda i provode mnogo vremena doterivajući se. Francuzi su drugačiji. Dobar par farmerki i elegantna košulja ili polo majica sasvim su dovoljni sastojci muškog putničkog kofera na putu za Francusku.

Kairo – vodič za oblačenje u muslimanskim zemljama

Kairo, kao metropola, i Hurgada i Šarm el Šejk, kao česte letnje destinacije naših turista, zaista su nešto sasvim drugačije i pružaju specifično turističko iskustvo svima koji ih posete. 

Pošto je Egipat dominantno muslimanska zemlja, poslužiće nam kao sjajan primer za odevanje u muslimanskim zemljama generalno. Način odevanja u Egiptu i drugim muslimanskim zemljama konzervativniji je nego na zapadu. 

Naravno, nije isto u svim islamskim zemljama. Saudijska Arabija i druge zemlje Arabijskog poluostrva mnogo su strože od ostalih, posebno prema ženama.

Za muškarce – u ovim zemljama oblačenje nije komplikovan zadatak. Obična majica na kratke rukave i pantalone su sasvim u redu. Na kratke šortseve i majice koje ne pokrivaju ramena ne gleda se tako tolerantno. Ni kod muškaraca ni kod dama. 

Savršena ženska odevna kombinacija za šetnju Kairom uključuje bluzu koja pokriva ramena, ili haljinu takvog kroja i dugu suknju ili prijatne pamučne pantalone. Sandale su u redu, ali s obzirom na to da je ovo pustinjsko područje, budite spremne da će vam se u tom slučaju isprljati stopala. Kada izlazite na svečanu večeru – u redu je obući se elegantnije, ali uvek imajte kod sebe maramu kojom možete pokriti ramena i ne nosite kraće od dužine do kolena.

Naravno, ovo se ne važi u letnjim, turistički popularnim, destinacijama kao što je Hurgada. Ovde možete da budete odeveni kao i na bilo kojoj drugoj letnjoj destinaciji i sjajno ćete se uklopiti.

U određenim arapskim muslimanskim zemljama žene bi morale da nose abu, a hidžab opciono, ali sumnjamo da su ove države predmet vaših turističkih fantazija.

Tajland – šta spakovati u kofer u zemlju osmeha?

Ne puno toga.

Tajland je sve popularnija daleka turistička destinacija, a ovog puta reč je o dominantno-budističkoj državi, gde nije stvar u konzervativizmu, već u skromnosti

Želite da se uklopite, te da tokom vremena provedenog na Tajlandu ne štrčite među lokalcima?

Učinite to skromnim komadima prijatne lanene ili pamučne odeće i ravnim, jednostavnim sandalama. 

Jeste li gledali popularni film “Jedi, moli, voli”? E pa, setite se stila Džulije Roberts tokom putovanja na Bali (naravno da znamo da je Bali u Indoneziji, a ne na Tajlandu, ali  pravila odevanja su prilično slična u svim okolnim državama). 

U ovom delu sveta prijatan osećaj je iznad estetike, a verujte da ćete, nakon što osetite vlažnost vazduha na Tajlandu, i sami shvatiti zašto.

Island – severna modna rapsodija

Znamo, i nama je teško pao ovaj prelaz sa egzotičnog Tajlanda na hladni Island. 

Ipak, i ova turistička destinacija ima puno toga da ponudi, pa nema sumnje da vam je potreban vodič kroz oblačenje na islandski način.

Ovde nema puno filozofije. 

Već znate kakva temperatura preovlađuje Islandom, pa je logično i kako treba da se obučete – izuzetno toplo i ušuškano. Slojevito oblačenje je najvažnije kako bi vaše putovanje u Island prošlo što prijatnije moguće. 

Osim toga, jakne slične skijaškim one su koje Islanđani i Islanđake svakodnevno nose, posebno tokom najvećih zima. Vuna je izuzetno popularna u ovim krajevima. 

Utopite se u sredinu u koju putujete i postanite pravi turistički kameleon. Pomerićete kulturne barijere među vama i lokalcima, a destinaciju doživeti na sasvim svež i drugačiji način. I najvažnije – uvek Putujte Sigurno!

Autor: Ljubica Šanjević | Objavljeno: 28.11.2019. | Modifikovano: 06.12.2019.