Kako se opremiti za plažu?

Leto je tu, a sa njim i dugo očekivano putovanje i odmor na plaži. Kako bi vam boravak na plaži bio što prijatniji, potrebno je da se dobro opremite. 

Ako se spremate za dan na plaži, postoji nekoliko stvari koje su vam potrebne kako biste se osećali komforno i prijatno. 

U nastavku teksta pročitajte koje su to najvažnije stvari koje ne smete zaboraviti ukoliko idete na plažu.

Torbe za plažu poređane ispred zida

Peškir za plažu – stvar bez koje se ne kreće na odmor

Prva stvar koju ćete verovatno uzeti sa sobom kada idete na plažu jeste peškir. Ali, da li ste sigurni da je to pravi peškir za vas? Peškiri za plažu su dostupni u različitim veličinama, dezenima i bojama. Evo nekoliko stvari koje treba da imate na umu ukoliko želite da izaberete kvalitetan peškir za plažu.

Veličina peškira

Kada birate peškir, veličina je jedna od najvažnijih stvari koju treba da uzmete u obzir. Peškiri za plažu su obično veći od standardnih peškira koji se koriste kod kuće. To je zato što želite da se možete potpuno raširiti i opustiti na plaži. Uz to, veliki peškiri vam omogućavaju da imate dovoljno mesta za sve svoje stvari.

Materijal

Materijal od kojeg je napravljen peškir za plažu je takođe važan. Pamuk je popularan materijal za peškire, jer je mekan i udoban. Međutim, postoje i drugi materijali koji su otporniji na vodu i pesak, poput mikrofibera. Ako volite da se sunčate i opuštate na plaži, trebalo bi da izaberete peškir koji je lagan i brzo se suši.

Dezen i boja

Peškiri za plažu su dostupni u širokom rasponu dezena i boja, tako da možete izabrati onaj koji najbolje odgovara vašem stilu. Osim toga, izbor boja i dezena takođe može pomoći da se peškir lako prepozna u gomili peškira na plaži.

Šešir ili kačket – zaštitite svoje lice

Šešir je odličan izbor ako želite da zaštitite celo lice i vrat od sunca. Šešir je takođe pogodan za one koji imaju dugu kosu, jer može pomoći da sprečite da vam kosa dosadno pada na lice i ometa vid. Postoje različite vrste šešira koje možete izabrati, uključujući šešire sa širokim obodom, fedora šešire, mornarske šešire i mnoge druge.

Sa druge strane, kačket je obično manji od šešira i može biti praktičniji za aktivnosti na plaži poput igranja odbojke na pesku ili vožnje bicikla na plaži. Kačket takođe može biti laganiji i kompaktniji za pakovanje u torbu za plažu.

Kada birate kačket, možete birati između različitih boja i stilova, a postoje i kačketi sa dodatkom mreže za ventilaciju koji će vam pomoći da se rashladite tokom vrelog letnjeg dana na plaži.

U krajnjem slučaju, izbor između šešira ili kačketa može biti lični izbor, pa možete razmotriti oba i videti koji vam bolje odgovara. Bez obzira na to koji stil odaberete, važno je da nosite šešir ili kačket na plaži kako biste se zaštitili od sunčevih zraka i učinili svoj dan na plaži što prijatnijim.

Krema za sunčanje – obavezna zaštita od sunca

Krema za sunčanje je obavezna stavka kada se pripremate za dan na plaži. Kada se sunčate, izlažete se opasnim UV zracima, koji mogu izazvati opekotine od sunca i trajna oštećenja kože. 

Kada birate kremu za sunčanje, važno je da uzmete u obzir vaš tip kože i aktivnosti koje ćete raditi na plaži. Ako imate osetljivu kožu, potražite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) od najmanje 30. Ako imate tamnu kožu, možda ćete moći da koristite kremu sa manjim SPF-om, ali i dalje je važno da se zaštitite od UV zraka.

Takođe, ako planirate da provodite dosta vremena u vodi, potražite vodootpornu kremu za sunčanje koja će se bolje držati na koži čak i kada ste mokri. Kada odaberete kremu za sunčanje koja odgovara vašim potrebama, ne zaboravite je poneti sa sobom na plažu i nanesite je pre izlaska na sunce kako bi se vaša koža zaštitila od štetnih UV zraka.

Rezervni kupaći kostim uvek u torbi

Rezervni kupaći kostim je važan deo opreme za plažu, posebno ako planirate da ostanete ceo dan. Ako vaš glavni kupaći kostim bude mokar ili se nešto desi, imaćete na raspolaganju rezervni i ne morate se brinuti oko toga kako ćete provesti ostatak dana. 

Kada birate rezervni kupaći kostim, možete se odlučiti za nešto drugačije od svog glavnog kupaćeg kostima. Na primer, ako imate bikini, možete izabrati jednodelni kupaći kostim kao rezervu ili obrnuto.

Dodaci uz koje ćete uživati – knjiga, slušalice, oprema za sportske aktivnosti

Knjiga je sjajna ideja kada se pripremate za dan na plaži. Ona može biti izvrsna zabava i izvor opuštanja dok uživate u toplom suncu i zvukovima talasa. Kada birate knjigu za letovanje, najbolje je da birate nešto lagano i opuštajuće, a da ipak ima dovoljno zapleta da vas zadrži zainteresovanima.

Takođe, ukoliko ste više ljubitelj muzike, nemojte zaboraviti na slušalice, kako biste mogli da uzivate u moru, talasima i povetarcu uz vaše omiljene tonove. Ljubitelji sportova na pesku sigurno neće zaboraviti da pripreme i neophodne rekvizite – frizbi ili loptu!

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam pomogli da se pripremite za plažu ovog leta!

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 15.05.2023. | Modifikovano: 17.05.2023.