Kuba i SAD ponovo uspostavile avio-saobraćaj

Kuba i Sjedinjene Američke Države, nekada neprijatelji u Hladnom ratu, uspostavljaju avionski saobraćaj nakon više od pet decenija. Čarter letovi već prevoze putnike na ovoj relaciji, a za ostale letove mora se dobiti odobrenje američkih predstavnika.

Za sada je sve u procesu dogovora, a smatra se da će povezivanje ove dve države avionskim saobraćajem otpočeti u prvom kvartalu 2016. godine. Dve zemlje su za sada ugovorile 110 letova dnevno, uključujući 20 letova do Havane i po 10 do svakog drugog međunarodnog aerodroma na Kubi.

Američki državljani će pre posete Kubi morati da navedu razlog putovanja, poput: poseta porodici, obrazovanje, izveštavanje sa terena i slično. Zabrana američkih vlasti za turističku posetu Karibima ostaje na snazi.

Ovo je drugi korak u uspostavljanju boljih ekonomskih i političkih veza između Amerike i Kube, nakon prošlogodišnjeg otvaranja američke ambasade na Kubi, i kubanske u Americi. Amerika je raskinula diplomatske veze sa Kubom 1961. godine, dve godine nakon što je Fidel Kastro svrgnuo diktatora Fulgensija Batistu, nakon čega Kuba postaje zemlja levičara i bliski saradnik Sovjetskog Saveta.

Autor: Krsto Arsenijević | Objavljeno: 29.12.2015. | Modifikovano: 26.11.2018.