Low cost kompanije i jeftine avio karte u Srbiji i regionu

Low cost kompanije i jeftini letovi koje one omogućuju u potpunosti su promenili avionski saobraćaj, koji je sada dostupan svima. Ukoliko su vam autobusi neudobni, a čini vam se da je voz previše spor, ne brinite, jer za avionske karte više ne morate izdvojite čitavo bogatstvo.

Pročitajte koje su to najbolje low cost avio kompanije i kako da ,,najbolje” prođete prilikom kupovine avionskih karata. Avio prevoz zaista ne mora biti skup, a ovi saveti za low cost avio karte će uštedeti novac i lišiti vas dugih truckanja drumom.

Low cost Beograd i Niš

Najjeftinije avio karte dostupne su i u našoj zemlji. Low cost letovi iz Beograda i Niša su pogodnost koju i dalje mnogi ne koriste, iako su spremni da plate znatno više novca za autobuski prevoz. Osim što takav prevoz dugo traje, jeftine avio kompanije mogu ponuditi veću udobnost, lakšu organizaciju putu i uštedu novca. Na ovaj način je veliki broj destinacija postao znatno bliži, pa jeftini letovi iz Beograda ka gradovima Evrope otvaraju i Srbiju prema istoj.

Naravno, ne treba zaboraviti i aerodrom Konstantin Veliki u Nišu, koji sve veći broj putnika koristi za brze letove do Italije ili Nemačke za koje se zaista mogu naći najjeftinije avio karte. Idemo redom!


REZERVIŠI AVIO KARTE: Pošalji upit turisitčkim agencijama specijalizovanim za avio karte i rezerviši karte lako.


Ryan air

Ryan air je irska low cost avio kompanija koja od skoro leti u Srbiju i iz nje. Za sada, ova avio kompanija saobraća samo sa aerodroma ,,Konstantin Veliki“ u Nšu i to u 5 pravaca: Milano Bergamo, Berlin Schönefeld, Dusseldorf Weeze, Stockholm, Skvasta i Bratislava. Cene karata u jednom smeru kreću od samo 5 evra za Dizeldorf , 10 evra za Bratislavu, 13 za Milano i 14  Berlin.

Kako je aerodrom u Nišu sve popularniji među turistima, trenutno postoji vrlo razvijen kombi transfer od Beograda do aerodroma u Nišu. Cene transfera u  jednom smeru kreću se od 600 dinara, pa na više.

Nerealno jeftina putovanja zaista postoje! Na primer, to znači da biste 29. juna mogli da stignete iz Beograda do Dizeldorfa za svega 700 dinara i ovo je definitnvno najjeftnija ponuda za avionski prevoz koja postoji.

Ryan air je takođe dobar izbor zato što za razliku od većine kompanija pod “ručnim prtljagom“ podrazumeva 2 torbe, jednu manju i jednu veću, a besplatna kabinska torba je nešto većih dimenzija nego kod low cost kompanije Wizz air. O ovome, možete pročitati više u našem tekstu o ručnom prtljagu.

Wizz air jeftini letovi

Najpoznatija kompanija koja pruža usluge low cost iz Beograda svakako je Wizz air. Reč je o poznatoj avionskoj kompaniji iz Mađarske, koja u Srbiji omogućava jeftine avio karte od i do oba aerodroma – “Nikola Tesla“  u Beogradu i “Konstantin Veliki“ u Nišu.

Low cost letovi iz Beograda su uz kompaniju Wizz air-a mogući ka 6 država, tj. 14 gradova: Larnaca, Paris Beauvais, Basel- Mulhouse- Freiburg, Dortmund, Friedrichshafen, Hanover,  Karlsruhe/ Baden- Baden, Memmingen/Munich West, Nuremberg, Malta, Eindhoven, Gothenburg Landvetter, Malme, Stockhoml Skvasta i London Luton. Sa aerodroma “Konstantin Veliki“ Wizz air leti u 5 pravaca: Basel- Mulhouse- Freiburg, Dortmund, Memmingen/Munich West, Eindhoven i Malmo.

Kada su jeftini letovi iz Beograda u pitanju, u julu možete iz Beograda leteti do Eindhovena (grad u blizini Amsterdama) za 2200 dinara, a iz Niša su jeftine avio karte dostupne za duplo manje novca – 1100 dinara.

Takođe, sledećeg meseca biste mogli da letite iz Niša u Švedsku (Malme) za svega 1500 dinara, a sa aerodroma u Beogradu za 2200 dinara, a toliko koštaju i jeftini letovi u jednom smeru ka aerodromu Stockholm Skvasta.

Easy jet low cost

Easy jet je britanska low cost kompanija preko koje takođe možete pronaći pristupačne cene. Nažalost, ova avio kopmanija sa beogradskoj aeorodroma leti samo ka Ženevi, a najjeftinija cena ka ovoj destinaciji je oko 40 evra. Međutim ukoliko se odlučite da letite sa nekog od aerodroma u okolnim gradovama, Easy jet može da bude dobra opcija.

Pogledajte koji low cost letovi iz Beograda su mogući putem ove i drugih kompanija, i uz nižu cenu rezervišite karte iz glavnog grada do željene destinacije.


PROČITAJTE JOŠ I: detaljan vodič za kupovinu avio karata!


Low cost letovi u regionu

Ako vam je cilj da prođete što jeftinije prilikom kupovine avio karata, pogledajte i raspitajte se o okolnim aerodromima – Temišvar i Budimpešta.

Aerodrom u Temišvaru

Pre nego što je niški aerodrom počeo sa radom, aerodrom u Temišvaru “Trajan Vuja“ je surčinskom aerodromu ,,Nikola Tesla“ bio najbliži međunarodni aerodrom, koji je od njega udaljen oko 160 km. Povratna vozna karta do Temišvara košta 14e, a voz putuje između 3 i po i 4 sata.

Šta možete dobiti u Temišvaru? Naravno, jeftine avionske karte! Ovde se mogu nabaviti avio karte za svega 4e. U decembru do Brisela, preko Ryan air-a karte za većinu datuma koštaju samo 4evra. Preko iste avio kompanije karte do Dizeldorfa i Milana kreću se od 8 evra pa na više. Takođe, sa ovog aerodroma postoje i linije koje ne saobraćaju sa aerodroma u Nišu: Bukurešt, Franfurt na Majni i London Stansted.

S obzirom da uz ovu avio kompaniju nisu mogući jeftini letovi sa beogradskog aerodroma, a da se cena transfera do Niša kreće oko 10 evra za povratnu kartu, Temišvar je odličan izbor ukoliko se odlučite da letite sa Ryan airom.

Wizz air sa aerodroma u Temišvaru leti za 14 evropskih gradova. U odnosu na ponudu koju ova low cost avio kompanija nudi u Srbiji, posebno su zanimljive destinacije: Rim, Barselona, Madrid i Valensija. Cene karata za ove popularne destinacije kreću se od 50 evra pa na više.

Tako ste u potrazi za jeftinim kartama stigli i do Temišvara, prelepog banatskog gradića koji bi svakako trebalo da obiđete tom prilikom.

Aerodrom u Budimpešti – jeftini letovi i cena prevoza

Budimpešta je od Beograda udaljena oko 370 km. Najjeftiniji vid transfera je voz, a cena povratne karte je 26 evra za put koji traje oko 8 sati. Nešto brža, ali skuplja varijanta da stignete do Budimpešte jeste autobus, a cena ove povratne karte je oko 4000 dinara.

Bilo da se odlučite za voz ili autobus, glavna železnička, kao i glavna autobuska stanica dobro su povezane linijama gradskog prevoza (metro, pa posle autobus) sa Franc List Internacionalnim aerodromom u Budimpešti.

S obzirom da je Wizz air mađarska avio kompanija, sa aerodroma u Budimpešti postoji čak 65 linija Wizz aira. Kada su jeftini letovi u pitanju, ovde je najveći izbor.

Iz Budimpešte možete uz jeftine avio karte letiti ka popularnim grčkim letnjim destinacijama: Krf, Krit, Zakintos, Rodos i  Solun, ali i egzotičnim španskim letovalištima: Barselona, Kanarska ostrva, Ibica, Malaga, Palma de Majorca, Tenerife.

Posebno zanimljiva destinacija jesu Ujedinjeni Arapski Emirati – Dubai, a cena jeftine avio karte u jednom smeru kreće se od 70 evra.

Ako više volite zimske destinacije i hladnije, severnije predele, Wizz airom preko aerodroma u Budimpešti možete leteti i za: St. Petersburg, Moskvu, Rejkjavik i Begen.

Ryan air pored svojih uobičajenih jeftinih letova ka gradovima u Nemačkoj i Italiji iz Mađarkse nudi i neke zanimljive destinacije, kao što su: Marakeš (Maroko), Barselona, Kanarska ostrva, Madrid, Malaga, Valensija, Dublin, Edinburg, Mančester itd.

I konačno, avio kompanija Easy jet sa Franc List aerodroma nudi 10 letova. Posebno je bitno što na primer za Pariz i London ova kompanija ima letova na svim aerodromima, dok Ryan air i Wizz air lete samo ka sporednim, manjim aerodromima.

Takođe, Wizz air i Ryan air ne lete do Amsterdama, nego do grada u blizini – Ajndhovena. Sa druge strane, Easy jet nudi direktan let od Budimpešte do Amsterdama, a cene karata kreću se od 30 evra. Ukoliko se odlučite da provedete koji dan u Budimpešti dok čekate let, pročitajte naš detaljan vodič kroz Budimpeštu.

Ako je i vaš moto: “putuj jeftino”, sve što je potrebno jeste da istražite koje su to najpoznatije low cost kompanije i jeftini letovi koje one nude, pratite njihov raspored i popuste, a potom i rezervišete najjeftinije avio karte do želje destinacije. Srećan put!

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 31.01.2019. | Modifikovano: 08.03.2019.