Malaga i Obala Sunca u Španiji – idiličan beg od zime

Malaga je grad koji nije toliko posećen i promovisan od strane domaćih turističkih agencija. Ako se Malaga i pomene kao deo njihovih specijalnih ponuda, najčešće je samo jedna od prolaznih tačaka na putu kroz Andaluziju. Ipak ovaj krajnji jug Španije, poznat i kao Obala Sunca, ima da ponudi mnogo toga zanimljivog, a u lepotu i šarm ovog mediteranskog grada su mnogo više upućeni ostali Evropljani nego mi.

Uz malo ličnog angažovanja, sam put do Malage ne mora vas ni previše koštati. Upravo zato smo za vas spremili korisne informacije o Malagi, kako biste mogli samostalno da organizujete savršeno putovanje u Španiju, obilazak Malage i svih atrakcija ove regije.

Obala Sunca (Costa Del Sol) –  kultura, gde i zašto?

Malaga je po broju stanovnika peti grad u čitavoj Španiji, deo je Andaluzije, najjužnije španske regije i njen veliki značaj se ogleda u tome što se nalazi na turistički najrazvijenijoj obali Španije. Kao što smo već spomenuli, naših turista tamo nema toliko koliko stranaca iz ostalih delova Evrope. Ova obala Sredozemnog mora, Costa Del Sol,  je poznata po velikom broju sunčanih sati i dana na godišnjem nivou (oko 300 dana godišnje) i, neki kažu, krasi je najprijatnija klima u Evropi. Zato je primamljivo Malagu posetiti tokom zimskih meseci.

Ukoliko nekada poželite da pobegnete od snega i temperature ispod nule, Malaga može biti rešenje za to.

Široke avenije, drvoredi visokih palmi uz more, ulice, jesu zaštitni znak Malage, koja je daleko više od običnog primorskog grada. Mnogi uređeni parkovi i vrtovi sa fontanama i raznovrsnim  tropskim rastinjem jesu mesta koja ćete retko gde videti. Poznato da je Malaga bila pod različitim kulturnim uticajima tokom istorije, pa ćete biti u prilici da se susretnete sa raznoraznim istorijskim tekovinama iz davnina. Ovde se oraganizuju i brojni festivali, od kojih je napoznatiji Feria de Malaga, koji se odigrava u čast dolaska katoličkih kraljeva koji obeležava kraj mavarske vladavine.

Nalazi na samo 100 km vazdušnom linijom od Gibraltarskog moreuza, pa je njena luka veoma značajna za čitav region. Lokacijski je zgodno smeštena, pa ukoliko imate vremena, odavde lako možete stići do drugih bitnih tačaka Andaluzije, do Granade, Marbelje, Sevilje, Kordobe, gradova koji se nalaze na sat vremena autobusom odatle.

Ukusni španski specijaliteti na Obali Sunca

Poznata je kao mesto koje obiluje raznovrsnim gastronomskim specijalitetima, mada su mediteranska kuhinja i morski plodovi ono po čemu se ovaj španska primorski grad posebno ponosi. Riba spremljena na različite načine je ono što je zaštitni znak hrane u Malagi, a “peskaito frito” nešto što nikako ne treba propustiti. To su komadi sitnije ribe, pržene na žaru, a koja se služi sa nekim od hladnih domaćih vina. Najčešće se može naći na plaži, gde ćete i imati prilike da vidite kako je spremaju.

Takođe, kao i u ostalim delovima Španije, tapas barovi su deo glavne lokalne ponude a čuvena “la paella” (pita od krompira) je nacionalni specijalitet.

Preporučujemo i specijalitet od krompira “La Papa” koji nije izvorno španski, ali je veoma popularan u gradu. Naćićete ga u mnogim restoranima brze hrane La Casita De La Patata.

Malaga je grad poznatih ličnosti

Ljubitelji sporta, naročito fudbala, teško da ne znaju gde se nalazi grad poznatog fudbalskog kluba. Ipak, Malaga nije samo fudbalsi klub, Malaga je rodni grad Pabla Pikasa, ali i Antonia Banderasa. Čuveni sladoled “malaga” nosi baš njeno ime.

U Malagi vas čekaju Sunce i more, ali i veliki moderan grad koji upravo zato i ne liči na klasična turistička mesta skoncentrisana samo uz priobalje. Iako je more tu, grad je veliki, čitave godine funkcioniše uobičajeno, nije sve fokusirano na leto, turiste, more, plažu i ležaljke. Zima u Malagi je posebno zanimljiva, a npr. tokom decembra, kada temperatura može biti i do 20 stepeni, ima posebnu čar. Tada istovremeno možete uživati tokom dana šetajući plažom na suncu, a uveče u prelepo dekorisanom gradu, posebno u centralnim ulicama koje tih dana zaista magično izgledaju.

Kako do Malage i organizacija puta?

U zavisnosti od perioda godine kada putujete, najbolje je na vreme poslati upit za putovanje agencijama i raspitati se o cenama aranžmana pošto put do Malage može, ali i ne mora biti tako lak. Naravno, ukoliko putujete u sopstvenoj režiji, pratiti cene avio-karata kako biste iskoristili momentat dobrih ponuda. Cene aranžmana preko turističkih agencija mogu biti dosta više u odnosu na samostalno organizovana putovanja s obzirom da se u cenu obično obračunavaju i usluge određene agencije, turističkih vodiča, a moguće su i doplate određenih taksi i sl. za avio-karte itd.

Preko Budimpešte u Malagu? Idealno!

Ipak, povratna avionska karta do Malage se može naći i za manje od stotinu evra ukoliko put planirate na vreme i ako vaša polazna tačka bude, nama komšijski grad, Budimpešta.

Poznata low-coast avio-kompanija Ryanair ima veoma povoljne ponude za sve one koje put vodi ka Malagi.

Neki koji do sada nisu koristili aerodrome nama susednih zemalja kao polaznu tačku pitaće se kako stići do tamo. Onima koji su već isprobali neku od varijanti polazaka sa obližnjih aerodroma (iz Temišvara, Budimpešte, Zagreba) poznato je da već dugo postoje posebno organizovani kombi ili mini-bus prevozi koji funkcionišu “od vrata do vrata”. Naime, po dogovoru i rezervaciji svog mesta, prevoz će doći po vas (na kućnu adresu) i odvesti vas pravo do Terminala na aerodromu u Budimpešti.

Time se vreme putovanja smanjuje, efikasnost je veće i nema mnogo gubljenja vremena. Nekome će ipak ova varijanta biti suviše komplikovana i teška za organizovanje, ali najčešće se dešava da ukupna cena avio-karte sa obližnjeg aerodroma sa troškovime odlaska do tamo ispadne manje nego avio-karta od Beograda do određene destinacije (u ovom slučaju do Malage). Ako sve stavite na papir videćete da je ova varijanta organizovanja puta do Malage skoro pa idealna.

Evo koje atrakcije u Malagi obići

Andaluzija je zemlja flamenka, koride, tapasa, pa ne propustite da u Malagi posetite i provedete jedno veče u nekom od flamenko klubova i vidite kako to rade profesionalci. Noćni život Malage je na veoma dobrom glasu, pa sigurno nećete imati problema da pronađete mesto za provod. Ono što je neko nepisano pravilo je da klubovi i barovi počinju da žive tek nešto pred ponoć, a provod je zagarantovan do ranih jutarnjih časova.

Malaga nije tipičan primorski grad koji živi samo leti kada je najviše turista tu. Iako ima divnu plažu, a tokom leta je ona i glavno mesto onih koji ovde dođu baš na odmor, u Malagi ćete naći mnoštvo zanimljivosti koje ima svaki turistički centar. Istorijski deo grada čini splet pešaćkih ulica gde nema saobraćaja, mnoge fontane, manji trgovi gde su skoncentrisana mnogi kafei, barovi, restorani, suvenirnice. Suveniri u Malgi nisu jeftini, pa nemojte da vas mrzi da prošetate i istražite neku od sporednih uličica. Naćićete ih za nešto manje novca, a takođe ćete upoznati i skrovite delove grada.

Pikasov muzej u Malagi

Pikasov muzej se nalazi u centralnoj zoni grada, nedaleko od katedrale. Sadrži kompletan skup dela iz različitih slikarskih faza ovog slavnog umetnika. On je jedan od najposećenijih atrakcija u Malagi. Stalnu postavku ovog muzeja čine dela koja su u ovu svrhu dali njegova supruga i unuk. Okružen je ulicama za šetanje, gde nema saobraćaja, u blizini je i manji gradski trg. Pored ovog, u gradu postoji još nekoliko muzeja za koji će sigurno biti zaintersovani pasionirani ljubitelji umetnosti i kulture.

Vinarija Antiqua Casa De Guardija

Nikako nemojte propustiti čuvenu najstariju tavernu u Malagi – Vinarija Antiqua De Guardija koja čudnim spletom prostorija zauzima veliku površinu. Čini se kao da je vremenom nadograđivana. Pored burića sa nazivima mnogih vrsta vina koje se proizvodi u Malagi, na zidovima ćete imati priliku da vidite sve poznate ličnosti koje su ikada kročile ovde. Tako se na fotografijama mogu videti Havijer Bardem, Penelope Kruz, Banderas i mnogi drugi. Možete naručiti po času vina koje želite da probate ili flašu. Cena su raznovrsne, što donekle govori i o kvalitetu, ali nisu previsoke i nepristupačne. Ova vinarija je jedna od najstarijih u gradu i predstavlja jedno od neizostavnih turističkih tačaka svih posetilaca. Ovo je poznata vinska regija Evrope, pa uz domaća vina, na raspolaganju su vam i tapasi, pa je samo pitanje za šta ćete se odlučiti.

Alcazaba tvrđava – simbol Malage

Ova tvrđava se nalazi na brdu nedaleko od obale, odakle se pruža predivan pogled na čitav grad, luku i more. Posebno je lepo otići u kasnijim popodnevnim satima, u vreme zalaska sunca i kad počne da se uključuje ulična rasveta. Nakon mnoštva stepenika stižete do vidikovca, a pored toga bićete u prilici da vidite ostatke stare tvrđave, rimskog amfiteatra i da uživate u pogledu na koridu, kao i ostalu gradsku arhitekturu. U tvrđavu se ulazi kroz čuvena Hristova vrata (Puerta del Cristo).

Dvorac Gibralfaro

Nedaleko odatle je i i dvorac Gibralfaro u Malagi, za koji se ulaznice posebno kupuju (nevezano za tvrđavu). Potiče iz 14. veka, kada je izgrađen na ostacima zidina feničanskim svetionika, odakle i potiče naziv. Ovo definitivno spada u atrakcije u Malagi koje morate obići.

Vrtovi Pedra Luisa Alfonsa – raj na zemlji

Ovi vrtovi su zanimljivo mestašce, ne tako veliko, gde možete prošetati u prolazu, kada krenete ili se vraćate iz tvrđave. Simpatični drvoredi narandži su idealno mesto da napravite nekoliko zanimljivih fotografija ili načinite kratki predah. Simpatične fontane, velelepna zgrada gradske kuće koja se nalazi tik uz vrt, kao i visoke palme koje učiniće da i tokom zime osetite duh i energiju Mediterana, kojim Malaga zaista može da se pohvali.

Katedrala Manquita

Katedrala, zovu je Manquita (u doslovnom prevodu “Jednoruka”) jer nikad nije završena do kraja. Po prvobitnom projektu planirana je izgradnja dva tornja, od kojih drugi nikad nije podignut. Upravo je to razlog njenog naziva. Jedna je od glavnih znamenitosti grada. U malašku katedralu se može ući kupovinom ulaznice, što omogućava da vidite raskošnu unutrašnjost, gde se posebno ističu dvoredne crkvene orgulje sa četiri hiljade cevi, koje potiču iz 18. veka.

Paseo del Parque

Paseo del Parque je zanimljivo mesto u blizini luke Malage, koje će udahnuti posebnu čar nekoj od šetnji ukoliko se zaputite baš tamo. Impresivan park je poznat i kao jedna od najvećih botaničkih riznica, ukrašen brojnim skulpturama i fontanama. Zimi se ovde održavaju koncerti na otvorenom, ra razliku od letnjih meseci kad se ovakvi događaji najčešće organizuju na plaži. U blizini se nalazi i luka, Palmeral de la Sorpresas, jedna od najstarijih luka na svetu, u čijoj kolini su brojni kafei i restorani.

Plaža La Malagueta

Plaža La Malagueta je nezaobilazna atrakcija u Malagi bilo da ste došli tokom leta, kada vas plaža možda i najviše zanima, ili tokom zime. Na malaškoj plaži vam nikada neće biti dosadno jer predstavlja jedno od značajnijih mesta sastajanja, jedino mesto gde možete probati čuvenu ribu pečenu na žaru i gde ćete i u zimskim danima uzivati u pogledu na more iz nekog od kafića ili restorana. Tokom toplih dana, iako je zvanično zima, ne treba da vas iznenadi i poneki malažanin koji se sunča na plaži. Kao i u svim mediteranskim gradovima, plaža i sunce su ovde stil života.

Ukoliko vas put nekad odvede u Malagu, ne oklevajte da odete u Malagu preko zime. U gradu okupanom Suncem, na obali Mediterana, uz mnoštvo palmi, tropskog rastinja i temperature za poželeti, zimu nećete osetiti. Grad legendarnog Pabla Pikasa, vina iz domaćih starih vinarija i drugih brojnih kulturnih ali i zabavnih atrakcija je čine gradom punom istorije ali i pulsirajućeg modernog života. Malo je onih koji znaju da je Malaga u 19. veku bila veoma popularna kao zimska destinacija bogatih ljudi, zahvaljujući pričama o nejnoj eleganciji i sofisticiranom duhu Mediterana koji je ovde prisutan.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 02.10.2020.