Može li hrana u avionu da bude ukusna?

Na 10,000 metara iznad površine Zemlje, naša čula se ponašaju malo drugačije, pa tako, na primer, ne osećamo dobro mirise i ukuse što neretko dovodi do utiska da je hrana koja se služi u avionu bljutava. Ipak, postoje i one avio-kompanije koje na kreativan način dolaze do veoma ukusnih jela za putnike, a u nastavku pročitajte koje su to avio-kompanije i kakvu hranu služe.

avionski meni hrane

Avio-kompanije imaju običaj da jela u avionu previše zasole ili zaslade hranu, pa su zbog toga dobijali kritike, a na osnovu istraživanja u SAD one su bili bodovane po kvalitetu hrane. Uslov je bio da se putnici obaveste o nutritivnom sastavu hrane, broju kalorija, ali i da im se tačno predoči šta jedu da se ne bi dešavalo da dobiju kalorijsku bombu dovoljnu za ceo dan u okvir samo jednog obroka.

Zaboravite bljutavu hranu u avionu

Tako se Air France dosetio, pa je angažovao kuvare sa Mišelinovim zvezdicama da na dugolinijskim letovima pripremaju obroke koji mogu ujedno da budu i ukusni i nutritivno izbalansirani. Pa, ako letite biznis ili prvom klasom, može vam se dogoditi, da je vaše jelo spremio i Joel Robuchon, čovek sa najviše Mišelinovih zvezdica na svetu.

A ako ipak birate ekonomsku klasu, od 1. aprila, na dugolinijskim letovima možete 24 sata pre poletanja da bukirate “A la Carte“ jelo ili „A la carte“ meni po svom izboru. Pride, ideja je da se meni prilagodi i destinaciji, pa će tako na letovima iz Seula raditi korejski šef, čime se gastro-uživanje u izabranoj destinaciji produžava još i za vreme puta.

Ukoliko niste bili ljubitelj soka od paradajza na kopnu, sigurno ćete to postati među oblacima, jer ovo piće na ovoj visini ima neverovatan ukus.

Kreativni kuvari oduševljavaju sve putnike

Na sličnom tragu je jedna druga avio-kompanija čiji specijaliteti u biznis klasi odaju utisak da ste u elitnom restoranu, pa prezentacija nadoknađuje deo ukusa nestao u kilometrima leta.

kuvar sprema hranu u avionu

Ekspert za hranu u avionima, Nikos Lukas je na svom sajtu kao posebno zadovoljstvo istakao tematsko Hello Kitty jelo koje nudi jedna azijska avio-kompanija. Kako je obrok dizajniran za decu, njegov izgled ga je vratio u detinjstvo.

Njegov zaključak je da hrana na letovima može da bude ukusna i da svakako i taj aspekt treba uzeti u obzir kada se odlučujete za svog avio-prevoznika, jer sendvič od dva suva parčeta hleba stvarno nije neka uvertira za lep put.

Autor: Marija Penezić | Objavljeno: 20.02.2018. | Modifikovano: 22.02.2019.