Najbolji autoputevi u Evropi – raj za vozače

Značaj međunacionalne unije koja je nastala sredinom prošlog veka, poznate pod imenom Evropska unija, ogleda se, između ostalog, i u izgradnji puteva koji brzo i efikasno spajaju evropske zemlje. Mreža puteva i autoputeva u Evropi – Evropska mreža međunarodnih puteva prostire se širom Starog kontinenta, ali je članstvo u ovoj mreži dostupno i nekim centralnoazijskim zemljama.

Pored sistema označavanja, postoje i određeni kriterijumi koje svaki od puteva treba da zadovolji. U izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (SEF), navodi se da je Holandija zemlja sa najvišim kvalitetom puteva. Pored strateškog značaja, broja traka i očuvanosti, jedan od važnih faktora svakako je i led ulična rasveta koja utiče na bezbednost u vožnji. U nastavku teksta predstavljamo neke od najboljih autoputeva u Evropi.

Pejzaž i autoput

Auto karta Evrope – najbolji autoputevi u zemlji lala

Drumska mreže Holandije je po gustini saobraćajnica ispred Nemačke i Francuske, sa 64km autoputa na svakih 1.000 kvadratnih kilometara. Kao što se navodi u izveštaju SEF-a, auto karta Evrope ima poseban značaj u zemlji koja izlazi na Atlantski okean. Ono što izdvaja autoputeve ove zemlje je činjenica da se sve veći broj magistrala i puteva seli ispod zemlje.

Odluka holandskih vlasti da, zbog zaštite životne sredine, gradi podzemne puteve i magistrale predstavlja revolucionarno rešenje. Usled rasta privrede, povećane mobilizacije stanovništva i ekonomske migracije, zemlja koju krase najbolji evropski autoputevi može da se podiči i sa rastućom mrežom podzemnih puteva.  

Kvalitetne svetiljke umnogome pomažu prilikom vožnje u tunelima ili podzemnim putevima, usled nedostatka prirodne svetlosti. Značaj veštačke rasvete i kvalitet izrade autoputeva povećava bezbednost u saobraćaju, ali i pojačava doživljaj tokom vožnje u slabijem osvetljenim deonicama puta.

Autobahn – najbolji autoput centralne Evrope

U prevodu sa nemačkog, Bundesautobahn označava federalni ili savezni autoput sa kontrolisanim pristupom. Prva pomisao svakog vozača koji je iskusio vožnju ovim evropskim autoputem je da Autobahn nema ograničenje brzine. Iako ne postoji prosečna brzina vožnje, ograničenje brzine postoji na određenim deonicama, vožnja u ruralnim oblastima najčešće nije regulisana ograničenjem, što značajno smanjuje vreme vožnje.

Najbolji autoput Evrope jedan je i od najbezbednijih, zbog rigoroznog sistema dobijanja vozačkih dozvola u Nemačkoj. Izgrađen od više slojeva betona, auto put u Nemačkoj je odličan za vozače jer striktno poštuje “pravilo leve trake”. Leva traka poznata je i kao brza traka kojom vozila kreću kada pretiču. Redovne kontrole vozila i pripreme automobila u Nemačkoj čine da se bezbednost podigne na još viši nivo.

Pored toga, na autoputevima u Nemačkoj ne plaćaju se putarine, osim za vozače kamiona. Ovo štedi dosta vremena vozačima, a tu je i činjenica da je patrola na nemačkim autoputevima prava retkost. Jedan od razloga zašto su nemački autoputevi toliko dobri je i sjajna rasveta na autoputu, koja omogućava preglednost i doprinosi bezbednosti u saobraćaju. Važnost LED ulične rasvete i osvetljenosti puta ima veliku ulogu prilikom vožnje.

Francuska – zemlja sa najdužim putevima u Evropi

Na trećem mestu prošlogodišnjeg izveštaja Svetskog ekonomskog foruma o kvalitetu puteva u EU, nalazi se jedna od najvećih zemalja Starog kontinenta – Francuska. Zemlja “galskih petlova” poznata je kao jedna od onih sa najdužom mrežom puteva na svetu. Skoro milion kilometara puta, sa velikim brojem naplatnih rampi, ali i divnim krajolicima pored puta, posebno u Alpskoj regiji, čini da ovaj masivni sistem zauzme posebno mesto na auto mapi Evrope.

Veliki broj kamera za merenje brzine, gusta drumska mreža i “obodni putevi”, odnosno prstenovi oko velikih gradova glavne su karakteristike autoputeva u Francuskoj. Pored strogog poštovanja pravila u saobraćaju, važno je da se svaki vozač upozna sa sistemom oznaka i znakovima koji su na snazi na putevima na kojima želi da putuje.

Pored kvaliteta podloge i betona od kojeg je izrađen, saobraćajnih propisa i broja traka koji čine mrežu autoputa, kvalitet putne rasvete je veoma važan činilac, posebno tokom noćne vožnje, vožnje u ruralnim deonicama ili podzemnim putevima.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 02.05.2019. | Modifikovano: 02.05.2019.