Najbolji načini da sačuvate uspomene sa svojih putovanja

Svaki odlazak na putovanje sa sobom nosi posebnu dozu uzbuđenja i činjenica je da se svako trudi da sve one lepe momente sa putovanja doživotno “zarobi” u svom sećanju. Iskustva i uspomene koje se steknu na putovanjima pravo su bogatstvo koje niko nikada ne može da vam oduzme. Zbog toga se svako trudi da sve te divne i drage uspomene sačuva od zaborava i da im određeni materijalni oblik.

Psianje dnevnika na stolu pored koga se nalazi kafa,laptop i naočare

Sećanja mogu da izblede, ali kada imate nešto što će uvek da vas podseti na određeni trenutak ili određenu lokaciju, onda ste sigurni da su vaše uspomene uvek sa vama i da vas ne mogu napustiti. Zato vam predstavljamo nekoliko načina pomoću kojih zauvek možete sačuvati svoje uspomene sa putovanja! 

Izrada fotografija – trajno sačuvajte uspomene od zaborava

Čini se da u savremenom svetu nikada nije bilo lakše zabeležiti događaj i situaciju kojoj prisustvujete, zahvaljujući brojnim modernim i pametnim uređajima koje svako od nas poseduje. Oni su posebno korisni na putovanjima gde gotovo svaki trenutak možete da usnimite i ponesete sa sobom kada se vratite kući. Međutim, koliko ste sigurni da su vaše najdraže fotografije i uspomene sigurne na mobilnim telefonima, USB ili hard diskovima? 

Svi ovi uređaji podložni su kvarovima zbog kojih u tren oka možete ostati bez svih podataka na njima, a ujedno i bez dragih i godinama čuvanih uspomena. Kako do toga ne bi došlo sjajna opcija jeste izrada fotografija online, koja će vam pomoći da sačuvate najlepše uspomene sa putovanja u vidu fotografija i stavite ih u album koji ćete i kroz mnogo godina moći sa radošću da prelistavate i podsetite se divnih destinacija i lokacija na kojima ste bili. 

Foto albumi sjajan su način da se s vremena na vreme podsetite nekih prošlih vremena i uzbudljivih događaja i avantura sa putovanja. Tako ćete sigurno sebi izamiti osmeh na lice i popraviti raspoloženje u periodima kada niste u mogućnosti da nekuda otputujete. 

Kupovina suvenira – figurica ili magnet koji vraćaju sećanje

Mnogi ljubitelji putovanja imaju tu naviku i potrebu da se sa svakog putovanja vrate sa nekim suvenirom, dok pojedine vrlo često umeju da iznerviraju prodavci koji nametljivo nude razne suvenire po, vrlo često, previsokim cenama. Međutim, suveniri nisu samo stvar kolekcionarstva, već imaju svoju mnogo dublju i značajniju poentu. 

Fotografisanje na telefonu

Kada prođe određeno vreme i napravi se vremenska distanca shvatićete kolika je zapravo vrednost svih tih suvenira, i to ne samo u materijalnom smislu. Ukoliko vam se desi da  pronađete neki suvenir koji ste nekada davno kupili na nekoj destinaciji videćete kako će vam se odjednom vratiti sva sećanja na taj period. 

Ljubitelji suvenira često umeju da kažu kako ih svaki pogleda na neki suvenir sa mora odmah vrati na plažu i probudi im sva čula – oseti se miris morske soli u vazduhu, vrelo sunce na koži i prijatan ritam lagane muzike iz obližnjeg bara u kojem ste pijuckali omiljeni koktel.

Vođenje dnevnika sa putovanja 

Pisanje dnevnika danas je zaboravljena aktivnost i mnogi nemaju vremena da se time bave, ne znajući koliko zapravo ono može biti korisno. Osim što opušta i pruža vam priliku da izbacite iz sebe sve što mislite i osećate, pisanje dnevnika idealno je kako bi se drage uspomene sačuvale od zaborava. 

Na putovanjima je posebno preporučljivo da pišite dnevnik, jer tako možete da zabeležite sve ono što ste doživeli, iskusili, probali. Zanimljivo bi bilo da počnete sa pisanjem dan pre samog puta, kada možete da zabeležite šta očekujete od putovanja, a kada se vratite biće zanimljivo da uporedite ono što ste napisali i ono što ste doživeli. 

“Old school” pristup – fotkanje polaroid aparatom

U doba savremene tehnologije i popularizacije selfija niko ni ne pomišlja da koristi tradicionalne fotoaparate sa kojima je moguće izraditi gotovu fotografiju. Međutim, u poslednje vreme pravi hit među urbanom populacijom jeste korišćenje polaroida. Ovi “old school” aparati su se iznenada vratili u modu i postali su prava atrakcija kod mladih. Sa njima možete u svega nekoliko sekundi dobiti izrađenu fotku i tako imati sačuvanu uspomenu za sva vremena. 

Za koji god način da se odlučite, a uvek možete iskoristiti i kombinaciju nekih od preporučenih, važno je samo da budete sigurni da će svi vaši uzbudljivi doživljaji i momenti koje proživite na putovanjima biti sačuvani od zaborava. Uspomene odolevaju zubu vremena i zbog toga su tako posebne u životima svakog od nas.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 08.07.2020. | Modifikovano: 08.07.2020.