TOP 20 selfi destinacija – destinacije koje društvene mreže obožavaju

Putovanja na turističke destinacije širom sveta mogu vas odvesti na neverovatno lepe lokacije. Iako ovi momenti ostaju u vašem sećanju do kraja života, postoji način da se pobrinete za to da zapamtite svaki detalj mesta na koje ste otišli – njenim veličanstvom, fotografijom.

Fotografija će vam biti još značajnija kada ste na njoj i vi, pa je popularni selfi najbolji način da sačuvate ovaj prelepi momenat za ceo život. Najbolji selfiji sa putovanja znači i najlepšu lokaciju, odnosno turističku destinaciju. 

Ali, kako odabrati najlepšu destinaciju za selfie pored toliko prelepih širom sveta? U nastavku teksta pročitajte TOP 20 selfi destinacija koje možete posetiti već ove godine! 

#20 Karlov most, Prag

Građevine u baroknom stilu i neobične ulice prestonicu Češke čine vrlo fotogeničnom destinacijom na kojoj ćete sigurno napraviti puno prelepih selfija. Kao najbolja lokacija za selfie u Pragu posebno se izdvaja Karlov most iz XIV veka! Ne samo da je znamenit i poznat širom sveta – on ima sasvim poseban šarm i dizajn, a pogled koji se pruža sa njega je apsolutno vredan selfija i objave na Instagramu.

Karlov most u Pragu

#19 Činkve Tere, Italija

Činkve Tere se nalazi u šarmantnoj i fotogeničnoj Italiji, a predstavlja oblast od 5 sela smeštenih u stenama na obali mora: Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore i Monterosso al Mare

Zbog nesvakidašnje lepote, sva ova mesta nalaze se na listi UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Boje građevina i neverovatni pejzaži koje Činkve Tere nudi onima koji ga obiđu garantuju najlepše selfije, dok se čitav doživljaj letovanja u Italiji brine o tome da ga nikad ne zaboravite.

#18 Crveni trg, Moskva

Nešto manje osunčana, ali ne i manje lepa destinacija za najbolji selfi ovog puta nalazi se u veličanstvenoj Rusiji i njenom glavnom gradu. Crveni trg je najpoznatiji i najveći trg Moskve, a mnogi ga zovu srcem Rusije

U pozadini selfija sa Crvenog trga mogu se naći Moskovski kremlj, jedinstveni Hram Vasilija Blaženog, Istorijski muzej, ili Crkva Kazanjske ikone Majke Božije. Obzirom na to da se ne zna koja od ovih znamenitosti je veličanstvenija, savetujemo da ponesete selfi štap na putovanje u Moskvu – odlično će vam doći!

Crveni trg u Moskvi

#17 Park Guelj, Barselona

Park Guelj nalazi se na brdašcu El Karmel u Barseloni. Projektovao ga je čuveni arhitekta Antonio Gaudi, koji je glavni i odgovorni za autentičan i raskošan izgled znamenitih građevina Barselone. 

Neobičan spoj prirode i vesele arhitekture Guelja pružaju savršen ambijent za selfi. Najbolja lokacija za selfi u Guelju definitivno je centralna terasa parka sa koje se pruža neverovatan pogled na Barselonu! Evropski parkovi generalno, uglavnom pružaju prelep ambijent za uživanje i fotkanje. 

#16 Baixa, Lisabon

Baixa je centrar Lisabona i u njemu se nalaze neki od najlepših predela prestonice Portugala. Tradicionalni je centar gradskog života, izgleda vrlo šarmantno, a preplavljen je tradicionalnim lisabonskim prodavnicama. Autentične građevine i zanimljiv ambijent ove ulice čine je sasvim posebnim mestom, koje odiše posebnom estetikom, pa predstavlja odličan ambijent za selfi! 

#15 Zgrada parlamenta, Budimpešta

Mađarska zgrada parlamenta jedna je od najlepših skupština sveta, pa definitivno zaslužuje epitet jedne od najboljih destinacija za fotkanje na svetu! Selfi kod zgrade parlamenta u Budimpešti sigurno neće proći neopaženo, posebno ako budete stajali na Lančanom mostu na Dunavu, okrenuti tako da u pozadini bude ova fascinantna građevina. 

#14 Bruklinski most, Njujork

Bruklinski most u Njujorku jedan je od simbola najveće svetske metropole. Njegova dužina iznosi čak 1.825 metara. Mostovi su oduvek simbolisali mesto susreta i spajanja, pa je tako i sa ovim – on spaja čuveni Menhetn sa “ozloglašenim” Bruklinom. 

On se pruža preko reke Ist River, a njega se pruža veličanstvena panorama na Njujork, pa nema sumnje da će takav biti i vaš selfi – potpuno fascinantan. 

#13 Taj Mahal, Indija

Za sledeći selfi sa najlepšom pozadinom putujemo sve do daleke Indije i mesta Agri, do Tadž Mahala, dragulja mogulske arhitekture. Gradnja Tadž Mahala je otpočela davne 1632. godine, a završena 30 godina kasnije. 

Na izgradnji mauzoleja je radilo hiljade radnika i umetnika. O tome koliko je fascinantan, dovoljno govori činjenica da je ubrojan među 7 Svetskih čuda novog sveta. Posvećen je omiljenoj ženi cara Šah Džahana, a toliko je lep da se ubraja među najdivnije građevine na svetu! 

Tadž Mahal u Indiji

#12 Mrtvo more, Izrael

Ljubitelji putovanja na prelepa, fotogenična mesta, odavno su uvrstili Izrael u svoju “must visit” listu. Sveta zemlja je jedna od najzanimljivijih i najintrigantnijih destinacija na svetu, a definitivno je i među najdrevnijim i najlepšim.

Sa selfijem u Izrealu nema greške, a posebno je zanimljivo slikati se kraj Mrtvog mora, koje predstavlja pravu atrakciju. Namažite se blagotvornim blatom iz mora, onda mobilni na selfi štap, selfi štap u ruku i škljocnite par puta! Imaćete prekrasan selfi sa najslanijeg i najlekovitijeg mora na svetu!  

#11 Kineski zid

Nema osobe na svetu koja nije čula za fascinantni Kineski zid – građevinu koja pripada listi Sedam svetskih čuda novog sveta. Kineski zid je najveća vojna fortifikacija u svetu i njegova gradnja najduže je trajala. 

Kineski zid nalazi se u blizini grada Dandong. Iako je Kina prilično daleka destinacija u odnosu na našu lokaciju, nema sumnje da je Kineski zid vredan upoznavanja – on predstavlja jednu od najznačajnijih znamenitosti na svetu, a za savršenu fotku, otiđite do kraja zida, kako bi se u pozadini video u punoj veličini. 

Kineski zid

#10 Tower bridge, London

Tower bridge se nalazi među najlepšim mostovima Evrope  i najposećenijim znamenitostima veličanstvenog Londona. Iako je London prepoznatiljiv i po drugim građevinama – selfi sa Tower bridge-om u pozadini je nešto posebno. Ovaj pokretni most jedan je od onih koji omogućavaju prelazak preko reke Temze u Londonu, a mnogi ga smatraju pravim arhitektonskim biserom. 

#9 Koloseum, Rim

Obilazak Rima je česta turistička aktivnost ljudi sa ovog područja – prestonica Italije nam je relativno blizu, a toliko je fascinantna da je prava šteta ne videti je. Simbol Rima upravo je amfiteatar Koloseum, jedna od najposećenijih atrakcija sveta, ponosni pripadnik liste Sedam svetskih čuda novog sveta.

Selfi kod Koloseuma napravite iz daljine, ali očekujte ogromnu gužvu oko ove građevine. Za savršenu fotku ustanite malo ranije ujutru i pravac u upoznavanje Rima – tada su gužve najmanje. 

#8 Diznilend, Pariz

Grad svetlosti je poznat po umetnosti, modi, neverovatnim građevinama, burnoj istoriji, najlepšim jutarnjim kroasanima, ali definitivno i po Diznilendu. Ako mislite da u njemu samo deca mogu da uživaju – varate se, jer odraslima je ovo jedanko lep doživljaj.

Ne propustite priliku da se fotkate sa Miki Mausom, Šiljom ili drugim omiljenim likom iz crtaća, a u pozadini obavezno uhvatite i bajkoviti Dizni zamak

#7 Burdž Kalifa, Dubai

Najviša građevina na svetu, oblakoder visine 829 m, smešten je u Dubaiju. Od kada je završena njegova gradnja, a otvoren 2010. godine, oblakoder Burdž Kalifa postao je svetski popularna destinacija.

Opcija za savršeno mesto za selfi fotku ovde imate nekoliko: možete se slikati ispred, u podnožju, sa Burdž Kalifom u pozadini, a ako pripadate ekstremnijim selfašima – možete se i popeti na sam vrh ovog ili nekog drugog obližnjeg oblakodera i prikloniti se adrenalinskom selfie turizmu. 

#6 Piramide, Egipat

Još jedno svetsko čudo, ovog puta sa liste čuda starog sveta – Piramide u Gizi, u Egiptu. Možda i najpoznatija istorijska znamenitost na svetu definitivno predstavlja mesto koje morate videti, a naravno i obeležiti selfijem. 

Jako sunce, uz boje peska i drevno svetsko čudo Egipta u pozadini, prave savršen ambijent za selfi koji sigurno neće proći neopaženo. Da li ste znali da su piramide ostale najviša građevina stvorena od strane čoveka sve do 19. veka? To znači da su nosile počasno prvo mesto najviših građevina više od 3.500 godina! I dan danas se smatraju neverovatnim arhitektonskim remek-delom. 

Piramida u Egiptu

#5 Hrist spasitelj, Rio de Janeiro

Egzotični Rio de Janeiro i njegov obilazak predstavlja atrakciju sam po sebi. Ako imate dovoljno sreće i dobijete šansu da posetite ovaj južnoamerički grad, obavezno se popnite na brdo Korkovadu, koje se nalazi odmah pored grada  – tamo vas čeka još jedno svetsko čudo novog sveta – skupltura Hrista Spasitelja. 

Pravljenje selfija na ovoj skulpturi postala je jedna od glavnih zanimacija turista i života u Riju, a o tome kako se popeti na nju, radi selfija, pisani su i čitavi članci. Selfi kraj ove skulpture ili sa nje, omogući će vam da imate sliku sa celom panoramom Rio de Janeira. 

#4 Šenbrun, Beč

Beč je jedna od omiljenih destinacija turista iz Srbije, pa su velike mogućnosti da ste Šenbrun već videli. Ako niste – to što pre treba da učinite! Dvorac Šenbrun je najposećenija atrakcija Beča, a ova barokna palata simboliše čitav jedan istorijski period – bila je letnja rezidendcija Habsburgovaca

Vrt dvorca jednako je fascinantan, a sa njegovog kraja možete napraviti selfi, u čijoj pozadini će se videti fascinantna palata Šenbrun, u svojoj punoj veličini i neverovatno privlačnoj simetriji. 

#3 Santorini, Grčka

Pravljenje najboljeg selfija ne podrazumeva samo slikanje kraj svetski poznatih znamenitosti. Letnja idila nekada pruža sasvim dovoljno veličanstven predeo za selfi.

Sa morskim ambijentom i selfijem nema greške, ali ako tražite i autentičnu arhitekturu i poseban šarm – preporučujemo grčko ostrvo Santorini

Inače poznato kao romantično, sa belim kućama, načičkanim jednu na drugu i uskim uličicama, okrenutim ka tirkizno-plavom moru, ostrvo Santorini zaista ostavlja bez daha.

#2 Ajfelova kula, Pariz

Ne brinite, naravno da nismo zaboravili na čuvenu Ajfelovu kulu. Sa svojih 300 metara, Ajfelov toranj je do 1930. godine bio najveća građevina na planeti. Iako to više nije – oduvek je bio i ostao simbol romantičnog Pariza, a u očima mnogih i čitave Evrope. 

Struktura tornja sastavljena je od oko 18.000 delova od livenog gvožđa, a ova atrakcija pruža vam više mogućnosti za spektakularnu selfi fotku – možete se slikati u podnožju, sa kulom u pozadini, a možete i ući u toranj, popeti se i napraviti selfi sa čitavom panoramom francuske prestonice! 

#1 Empire State Building, New York

Slika sa panoramom Njujorka, koji se prostire duž ekrana kao na dlanu – moguće je! Empire State Building više je od simbola najpopularnije svetske metropole – on simboliše čitave SAD i savremenu eru, a definitivno je među najvećim američkim atrakcijama. Sa ovog oblakodera, visokog 443 m, pruža se pogled vredan stotine selfija! Nalazi se na zapadnoj strani čuvene njujorške Pete avenije, a turistički je vrlo popularan, pa savetujemo da poranite kako biste maksimalno uživali u svemu što Empire State Building ima da ponudi!

Panorama Njujorka

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 01.07.2019. | Modifikovano: 03.07.2019.